İnşaat sektörünün önemli girdilerinden olan çimentodaki yüksek oranlı fiyat artışları, müteahhitlerin tepkisini çekti.

Kahramanmaraş Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya, Gazetemize yaptığı açıklama ile dayanacak güçleri kalmadığını ifade ederek Genel Merkezimiz İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) kararı doğrultusunda greve gireceklerini bildirdi.

Kahramanmaraş Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya Pandemi dolayısı ile satış ve alış gücünün düştüğünü dile getirerek “Çimento sektörü eğer, yakın bir zaman diliminde, inşaat sektörünün, müteahhitlik sektörünün, kamunun, Ticaret Bakanlığımızın, ilgililerin bu konudaki telkinlerine uymaz, keyfe keder devam ederlerse, maalesef bizlerde sektör olarak iş bırakmak durumunda kalacağız” dedi.

“VATANDAŞ PİYASA DOLAYISI İLE YÜZÜNE BAKMIYOR”

Vatandaşın Fiyatlardan dolayı Daire ve konutların yüzüne bakmadığını dile getiren Başkan Kaya, “Dünyadaki pandemi sürecinin dar manadaki üretim meselelerinin iş kaybına dayalı fiyat artışlarını makul olarak karşılayabiliriz. Fakat çimento sektöründe geçen yıl 160 TL olan ton başı fiyatın, bugünlerde 450 TL'ye çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Burada bir keyfilik, bir kartel, bir statüko, fahiş fiyat artışı vardır. Bu, Türkiye'deki rekabet şartlarına çok aykırı bir durum. Rekabet Kurumu’nun gerekli incelemeleri yaptığını biliyoruz. Fakat çimento sektöründen bu durumunu düzeltecek net bir adımın atılmasını bekliyoruz” dedi.

İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Bu ay içinde Anadolu’da iş bırakma eylemi yapacaklarını ifade eden Kahramanmaraş Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya, “Türkiye genelinde bu ay içerisinde bir düzenleme yapılmazsa iş bırakarak aktif inşaatları durduracağız. Perşembe günü Ankara’da olacağız ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) kararı doğrultusunda hareket edeceğiz, Yani greve gideceğiz” şeklinde konuştu.

PANDEMİYİ BAHANE EDEREK TEKELLEŞMEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Uzun bir süreden beri inşaat sektörünün krizle boğuştuğunu anlatan Kahramanmaraş Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya, sektörde 5 yıldan beri her geçen gün kârlılık oranının düştüğünü söyledi. “Hatta bir dönem sırf daire satabilmek için kâr oranlarımızdan vazgeçtiğimiz dönemleri yaşadık” diyen Kaya, şunları söyledi: “Sağ olsun daha sonrasında devletimiz 0,64-0,74 oranlarında kredi kampanyaları başlatarak bize nefes aldırdı. Ama bunun akabinde pandemiyi bahane ederek tekelleşen bir grupla da karşı karşıyayız. Demir, çimento, sunta, MDF, cam ve akabinde birçok inşaat malzemelerinde ortalama yüzde 100’ün üstünde bir maliyet artışı oldu. Bunların içerisinde yüzde 200-300 olan artışlarda var. İMKON olarak birçok toplantı gerçekleştirdik. Ekonomi Bakanımızla olsun, Çevre Şehircilik Bakanımızla olsun, her bir araya gelişte yaşadığımız sıkıntıları anlattık. Çözüm yolu bulabilmek için de birçok mücadele verdik. Yaptığımız araştırmalar neticesinde fiyatlarda olması gerekenin çok çok üstüyle karşılaştık. Çimento tonda 120 TL bandından başlayan ve bugün gelindiğinde 450 TL bandına dayanan bir fiyatla karşı karşıyayız. Çimento bizim ana kalemlerimden bir tanesi. Bununla alakalı Rekabet Kurumu’na çağrıda bulunduk. En kısa zamanda fiyatların olması gereken seviyeye inmesi gerektiğini talep ettik. Son tüketiciye ürün üreten, insanları ev sahibi yapmak için yola çıkmış insanlarız. Yüzde 300 fiyat artışlarını kabul edebiliriz belki ama nihayi tüketici dediğimiz insanların bugün itibariyle yüzde 100 fiyat artışlarını kaldıracak bir gücü yok” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARDA ALIM GÜCÜ YOK, BİZ KİME SATACAĞIZ”

Kahramanmaraş Müteahhitleri Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya, Orta gelirli vatandaşların fiyatlara yaklaşamadığını ifade ederek, “İnşaat maliyetlerindeki artıştan konut fiyatları direkt etkileniyor. Bu da konut sahibi olmak isteyen vatandaşların konut taleplerini ertelemesine neden oluyor. Gerek inşaat malzemelerinde yaşanan tedarik sorunu ve gerekse fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle üzülerek ifade etmeliyim ki orta ve dar gelirli ailelerin ev sahibi olmaları hayalden öteye gidemeyecektir. Türkiye’de insanların alım gücünü artıracak hangi hamleler yapıldı. İnsanların alım gücü artmalı ki malzeme fiyatları artışlarından etkilenmesinler. Şu anda içinde yaşadığımız pandemi, sel, yangın etkileri zaten Türkiye’de ekonomik olarak bir savaş veriliyor. Ekonomik savaşın içerisinde devlet tüm imkânlarını seferber etmiş bir durumda. Bu durumun içerisinde insanların alım gücünü arttırmaya yönelik hamlelerin yapılamadığını da görüyoruz. Rekabet Kurumu bu fiyat artışlarını denetlemesi gerekiyor. Rekabet Kurumu yaptığımız çağrılara karşılık vermediğini veya kesilen cezaların devede kulak olduğunu görüyoruz. Her şeyiyle denetlenmeli. Gerekiyorsa daha ciddi tedbirler alınmalı” dedi.

“İŞARET BEKLİYORUZ, İŞ BIRAKMAYA HAZIRIZ”

İsteklerinin ithalatın azaldığı, ihracatın arttığı bir yapı olduğunu anlatan Kaya, “Ancak şu an ithalat da arttı. Üretim endeksli bir ülke olmak istiyoruz. Maalesef bazı malzemelerde yurtdışına bağımlı bir haldeyiz. Devleti yok sayan bir yapıyı neye mal olursa olsun biz de yok sayarız. Bu fiyat artışlarıyla bu dairelerin yapılamayacağı ve son tüketicinin de daire alamayacağına kanaat getirdik. Biz bu fiyatlar gerçek değerlerine inmediği takdirde sayın başkanımız ile birlikte bize gösterdiği günde tüm Türkiye’de eyleme hazırız. Gerekirse inşaatlarımızı durduracağız” diye konuştu. (HABER-FOTO: YAŞAR ERİKLİ)

Editör: Haber Merkezi