Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen etkinlikler Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilirken, 100. Yıl etkinlikleri 2020 yılı içerisinde gerçekleşen talihsiz olaylar nedeniyle eğlence kısmı olmadan yapılıyor.

‘’12 ŞUBAT RUHU İLE ŞAH’A KALKTI’’

Maraş harbi Türk tarihinin yeniden yazılmasına vesile olan olağanüstü bir direniş örneğidir. Fransız işgali altında kalmış olan Maraş, Kurtuluş savaşında gösterdiği emsalsiz kahramanlığı ile sonsuza kadar bayrağı, inancı ve kültürü ile bu ruhu tüm dünyaya ispatlamış güzide bir şehirdir. 1918-19 ve zaferin kazanıldığı 1920 yılı ki işgal yılları, kan ve göz yaşı, dualar, sonra kazanılan bir zafer, 12 Şubat ruhunu şaha kalktığı dönem. O gün 12 Şubat ruhunun uyandığı gün. 12 Şubat ruhu kurtuluş savaşını öğrenmek; Türk milletinin özelliklerini, özgürlüğe olan düşkünlüğünü, azmini vatan, millet, din ve bayrak aşkını tarih şuurunu kazanmak demektir.

‘’22 GÜN DİRENİŞ ZAFER İLE SONUÇLANDI’’

Maraş’ın Kurtuluş savaşında verdiği bağımsızlık mücadelesinin arkasındaki manevi ruh günümüze tevarüs etmiş olan bağımsız yaşama ülküsüyle yoğrularak genlerimize kodlanan milli kültür ve ahlakımızın asalet ve ilkelerinden oluşmaktadır. Maraş Muharebesi, 1. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan direniş, 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi