Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSOEylül ayı Olağan Meclis Toplantısında, son dönemde yaşanan döviz dalgalanmalarıile özel sektörün ve finans sektörünün sorunları konuşuldu.

Toplantıya, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz veYönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra, iş dünyasını temsil edensivil toplum kuruluşlarının başkanları, KMTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri vebankaların bölge müdürleri de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M.Hanefi Öksüz, ülkede finans konusunda çok önemli sorular yaşanmaya başlandığını,sıkıntıları paylaşarak sanayiciler ve bankacılar olarak birlikte çalışmakzorunda olduklarını ifade etti.

Öksüz şunları kaydetti: “Gerçekten bankacılık vesanayicilik iş dünyası iç içedir. Maalesef ülkemizde yaşanan bu finanssorunları hepimizi etkiledi. Bu ortamı nasıl aşabiliriz, bunu konuşmalıyız. Kesinliklebu günler geçecek. Ülkemiz eski ortamlara dönecek bu krizi en ucuz şekildenasıl atlatırız bunları da hep birlikte istişare ederiz. Tabi, ülkemiz 450milyar dolar borçlandı. Borçlanma rakamları nereye gidiyor, vatandaş alıp buparayı nereye harcıyor, yatırıma mı dönüşüyor yoksa daha bir lüks bir yaşama mıharcıyor? Bu parayı bizler istihdam artırıcı, ihracat artırıcı yatırımlara harcasaydıkdaha rahat ederdik. Paraları kesinlikle gayrimenkule yatırmayalım, firmalarımızıgüçsüz düşürmeyelim. Şimdi varlık var para yok. Kısa vadeli borçlanmayalım,daima elimizden geldiği kadar uzun vadeli finansla çalışmamız gerekir.”

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise finansmanaerişim konusunda sektörlerden gelen sorunlara değinerek, “Kur kaynaklı limitaşımlarında üyelerimiz tahsil edilen çeklerin bloke de tutulması şeklindeşikayetler var. Şu an biz de duyuyoruz, kredi talepleri nazikçe bahaneüretilerek ötelenmesinden şikayetçiler. Kur artışından dolayı risklerin artmasıbaşka bir sorun. Bankalar tarafından uzun vadeli işlemlerin tercih edilmemesiüyelerimizi sıkıntıya sokuyor.” şeklinde konuştu. 

Zabun şöyle devam etti: “İşletme sermayesi sorunlarına,kısa vadede bankalarımızın sunacağı çözüm önerileri önemli olacaktır.Limitlerin kur farkı karşısında korunması, firmaların borçlarının uzun vadeyeyayılması, finansal kurumlarımızın yapılandırma konusunda daha fazla desteksağlaması reel sektörü oldukça rahatlatacaktır. Çek karşılığı kullanılankredilerin teminat açıklarına kolaylık sağlanması, ilave teminat istenmemesiişletme sermayesi bakımından önem arz etmektedir. Kredi teminat mektuplarındakolaylık sağlanması, faiz dışı kalemlerin komisyon vb. Giderlerin yüksek olmasımaliyetleri yükseltmektedir. Buna da çözüm bulunması gerekiyor. Tesislerinekspertiz değeri raporlarında çok düşük bedeller çıkarılıyor. Bunun önünegeçilmesinde yarar bulunmaktadır. İpotek feklerinin hızlandırılması da enönemli beklentiler arasındadır. Banka yetkililerinin işletmelere direktulaşmaları ilişkileri güçlendirecek, alınacak kararların etkinliğiniartıracaktır”. 

KMTSO Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu yaptığıkonuşmada, Kahramanmaraşlı girişimcilerin tedbirli olduğunu, işini mutlakasağlama alacağını söyledi.

Balcıoğlu şöyle konuştu: “Firmanın 100 liralık kredisivarsa arkadaşlarımız 60 liranın üzerine çok çıkmazlar. Gerektiğindekullanılırlar. Ama öyle bir gün geldi ki işte büyük firmalar piyasaya baktı,piyasayı kokladı, bir sürü haber aldılar kendilerini yapılandırdılar.  Kur artışı hiç hesapta yokken limitlerimizieritti. Bir-iki aylık kurları toparlayalım derken bir de üstüne hep aşağı düşmesinealıştığımız bir de faiz riski çıkmış. Şimdi bu dengesizliğin içerisin dealacaklarımızı da alamıyoruz. Kahramanmaraş, gelişmesiyle, sanayiciliğiyle,yatırımıyla kendine münhasır bir şehirdir. Bu birkaç aylık bir dönemde, bizimdövizlerimiz gelecek bu gelecek dövizlere göre biz borçlanmışız, bu dövizlergeldiğinde hiç kimse etkilenmeyecek. Dövizin artışı bizi çok etkilemiyor çünküdövizin artışı kadar bizim gelen döviz alacaklarımız var. Birbirimizeihtiyacımız var, yeni hammadde almak için daha çok paraya ihtiyacımız var. Birkaçay sonra göreceksiniz ki hiçbir şey kalmayacaktır.”

 

Toplantıda Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan bankabölge müdürleri ise bu dönemde, borçlarını ödemeye niyetli müşterilerine, ödeme kabiliyetlerininiyileştirilmesi için destek olmaya çaba gösterdiklerini, kredi kanallarını açıktutmaya, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlamaya azami gayretettiklerini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin sağlam bir bünyeye sahipolduğunu, bu yapının temel taşları arasında bankacılık sektörünün ve reelsektörün bulunduğunu, dönemin işbirliği ve güç birliği yapma dönemi olduğunueklediler. HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi