Deprem gerçeğiyle yaşayan şehirlerden birisi olan Kahramanmaraş'ta, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, şehrin risk haritası çıkartılarak gerekli önlemler alınmaya başlandı.

AFAD'ın her il için ayrı ayrı hazırladığı İRAP'ın ilki Kahramanmaraş'ta uygulamaya konuldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından 19 Ağustos'ta kentte kamuoyuna tanıtılan plan çerçevesinde olası riskler ele alındı. İRAP çerçevesinde kentteki olası afetlere karşı risk haritası çıkartılarak, şehirdeki risk azaltma faaliyetlerinin belirlenmesi ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması amaçlandı. Plan doğrultusunda afet geçmişi çıkartılan ve bazı tehlikeli binaların yıkımına başlanan Kahramanmaraş, İRAP uygulamasıyla örnek olacak.

Kahramanmaraş'tan sonra kısa vadede 6 ilin daha afet risk azaltma planlarını tamamlamak için çalışan AFAD, diğer illerin afet risk azaltma planlarını ise 2021'in sonuna kadar hayata geçirmeyi hedefliyor.

Deprem Kahramanmaraş'ın en öncelikli afet riski

Kahramanmaraş AFAD İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun, yaptığı açıklamada, paydaş kurumlar iş birliğiyle başlatılan çalışma kapsamında, şehrin afetlere karşı daha dirençli olması, toplumun afet duyarlılığının artması, can ve mal kaybının en aza indirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Ulusal düzeyde Türkiye Afet Risk Azaltma belgesiyle ülkemizde afet riskinin azaltılmasına yönelik çalışmalara başlandığını belirten Coşkun,  "Kısaca TARAP dediğimiz belgenin, yerelde ise İl Risk Azaltma planlarıyla afet risklerinin azaltılmasına yönelik planlar sürmektedir. Bu kapsamnda Kahramanmaraş ilimiz pilot bölge seçilerek, ilk defa yerel düzeyde İl Risk Azaltma planı hazırlandı." dedi.

Mayıs 2019'da ilk önce bilgilendirme toplantıları ve  ardından birinci ve ikinci çalıştaylar düzenlenerek, kentin afet ve risklerinin belirlendiğini anlatan Coşkun şunları kaydetti:

Kahramanmaraş'ın en öncelikli afet riski, deprem tehlikesi olarak tespit edilmiştir. 1960 ve 2020 yılları arasında ilimizde, 223 heyelan, 189 sel, 124 kaya düşmesi, 24 çığ ve 6'da diğer afetler olmak üzere tespitler yapıldı. İRAP ise bu noktada devreye girmektedir. Meydana gelen bu afetleri önleyemeyiz ama onların vereceği kayıp ve hasarı önleyebiliriz. Yaptığımız çalıştayların sonucunda 3 amaç, 20 hedef ve 213 eylem belirlenmiştir. Bu eylemleri gerçekleştirmek amacıyla 38 sorumlu kurum ve 49 destekleyici kurum tespit edildi. Eylemlerin gerçekleşme dönemi 2020-2025 olmak üzere 5 yıllık bir dönemi kapsıyor. Kahramanmaraş valiliğimiz tarafından bu dönem içerisinde, 6 aylık periyotlarla sorumlu kurumlar tarafından gerçekleştirilen eylemlerin izleme ve değerlendirmesi sağlanacaktır."

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi