Güney Kore'den Amerika Birleşik Devletleri'ne, oradan daAvrupa ve Türkiye'ye sıçrayan eSpor çılgınlığı, 2018 yılı itibariyle dünyanınbirçok bölgesinde profesyonel hale geldi. Gençlerin geleceğini süsleyen birmeslek haline dönüşen eSpor sağladığı kazançlarla da dikkat çekiyor.

Tüm dünyada profesyonelleşme yolunda giden sektördebirçok büyük takım resmi ESpor takımlarını kurdu. Türkiye'de de Gençlik ve SporBakanlığı bünyesindeki Gelişmekte Olan Sporlar kategorisinde yer alan eSpor'atakımlarda destek veriyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Başakşehirşimdiden resmi e-spor takımlarını kurdu.

 

TÜRKİYE'YE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Hükümetin de verdiği desteklerle Türkiye’de hızla büyüyenve artık anne babaların da desteğini alan bu sektör hem oyunları hem deoyuncuları ile Türkiye’ye katkı sağlıyor. Türkiye, 2018 yılında oyunyazılımında ihracat rekoru kırarak bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 1milyar 50 milyon dolar elde etti.

 

BİNALİ YILDIRIM'I TORUNU GÖTÜRDÜ

Öte yandan TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul BüyükşehirBelediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük,dünyanın ise 5’nci e-spor platformu Riot Games Espor Sahnesi’nin açılışınıyaptı. 12 yaşındaki torunu Bahar Sena ile geldiği salonda sporcularla tanışanve sohbet eden Yıldırım, dünyanın en çok takip edilen oyunları arasında olanLeague of Legends hakkında oyunculardan bilgi aldı. Teknolojinin hayatın heralanına nüfuz ettiğine dikkat çeken Yıldırım, atari salonlarından, bin kişiliksalonlarda dev sahne karşısında oynanan bilgisayar oyunlarına dönüşümün kendinesli için çok heyecan verici olduğunu belirtti. Yıldırım “Beni buraya torunumgetirdi. Dede, orada kocaman bir dünya var. Bilgisayar başından dünyaşampiyonlukları yapılıyor. Bugün açılış var, beni götür dedi. Bahar Senasayesinde buradayım. Sizin isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı görüyoruz. Hepsinirahatça yapabilmeniz, önünüzü açmak için gayret ediyoruz. Bu yatırımlar, buimkanlar hepsi sizler için seferber ediliyor. Kısacık sürede e-sporun 4 milyonaktif oyuncusu olmuş maşallah Türkiye’de. Oyuncu var, taraftar var, federasyonvar, şimdi stadınız da oldu. Bakın bu salon bin kişilik. Avrupa’nın en büyüğü”dedi.

 

“E-SPOR CAMİASINA TAM DESTEK VERİYORUZ”

Oyun oynayanların hep eve kapanmış, sosyal hayattan uzakolduğunun söylendiğini ifade eden Yıldırım “Böyle yerler sayesinde aynı zamandasosyalleşeceksiniz de. Bu oyunları zaman kaybı olarak görmüyoruz. Zihniçalıştıran, stratejik düşünmeyi geliştiren bir aktivite olarak görüyoruz” diyekonuştu. Hareketli, dinamik, düşünen, geliştiren bir gençlik istediklerinibelirten Yıldırım “Bunları internet üzerinden oynuyorsunuz değil mi? Evde fiberaltyapınız vardır herhalde. Ya da mobil oynayacaksanız EDGE’le olmazdı o iş.3G’yi getirdik, 4.5 G’yi getirdik. İnşallah 5G ile daha da başarılıolacaksınız” dedi. E-spor Dünya Kupası’nın İstanbul’da düzenlenmesinihedeflediklerini belirten Yıldırım “Bunun için e-spor camiasına tam desteğimizvar. Burada futbolun, basketbolun, atletizmin çok önemli turnuvalarıdüzenleniyor. Şimdi de e-spor için aynısı olacak inşallah” dedi.

 

30 BİN DOLARI BULAN GELİRLER

Çevrimiçi oynan bu oyunlardan en önemlilerini StarCraftII, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: GO, Call of Duty, Hearthstone,Heroes of Storm gibi oyunlar oluşturuyor. Oyuncu olarak aylık 3 bin ila 15 bindolar arasında gelir elde edebiliyorlar. Üst düzey liglerde yer alan takımlardayarışanlar ise 30 bin doları yani güncel dolar kuruyla 160 bin TL’yi bulanparalar kazanabiliyorlar.

Öte yandan bu oyuncular Youtube ve Twitch gibi platformlardanda yayın yaparak gelirlerini arttırabiliyorlar. 

Editör: Haber Merkezi