Son günlerde Aksu çayında su analizi parametrelerinin temiz çıktığı iddiaları gündeme bomba gibi düşerken konu iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirdi. Bağımsız Aday Ejder Kaygusuz konu ile ilgili olarak açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisinin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı ATOM KARINCA lakaplı Ali Öztunç Çevre ve  Şehircilik Bakanını Aksu çayında çimmeye davet ederken bizde konuyu uzmanına danıştık.

    Daha önce Ak Partiden milletvekili ve Dulkadiroğlu Belediye Başkan aday adayı olan ancak 31 Mart 2019 yerel seçimleri için Ak partiden yollarını ayıran ve Dulkadiroğlu ilçesinde Bağımsız Belediye Başkan adayı olan Kimyager olmanın yanı sıra Çevre Bakanlığında Çevre Denetim Elemanı olarak çalışmış ve ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi (Çevre Tetkik Görevlisi) ünvanına sahip Ejder KAYGUSUZ ile konuyu masaya yatırdık.

     Kaygusuz ; Ceyhan Nehri üzerinde kurulu olan ve 35 km boyunca uzanan Sır Barajına deşarj edilen endüstriyel atık sular üç koldan Ceyhan Nehrini ve baraj gölünü kirletmektedir. Türkoğlu istikametindeki tekstil boya fabrikalarından Aksu çayına deşarj edilen endüstriyel yükü çok fazla olan suların yanı sıra ,Karacasu’dan başlayarak Aksu ırmağına dökülen Karaçay üzerinden ve Erkenez çayı üzerinden Aksu Çayı’na deşarj söz konusudur.

   Kirliliği sabit olan ve gözle görülebilen renga renk akan ve çevreye yoğun bir koku emisyonu salan bu suların temiz çıkması mümkün değildir. Ancak Türkiye’deki Çevre Referans Laboratuvarları son derece güvenilirdir. Sanırım alınan numunede yanlışlık vardır. Aksu Çayı’nın suları temizdir fakat alt kodlarında bundan söz etmek mümkün değildir. Numune alan görevli muhtemelen kirlilik olan bölgeden değilde , temiz olan üst bölgelerden numune almıştır. Maksatlı ve kasıtlı bir durum söz konusu olabilir.

    Kamuoyunun gündeminde bu konu haklı olarak kamu kurumlarına güvensizlik hissi verir. Bu konu derhal düzeltilmeli ve ağır metal çöplüğüne dönüşen sularımızın korunmasına yönelik tedbir alınmalıdır. Aksi halde bu sulara temas sağlayan her canlı zarar görür.

               

    Kaygusuz, Dulkadiroğlu ilçesine Belediye Başkanı olursam bu konuyu bir yıl içerisinde çözmek istiyorum.  Şehrin alt kodlarına yapılacak merkezi Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesisi şehrin Karaçay – Erkenez çayı boyunca yağmur ve evsel atık sulardan arındırılmış endüstriyel kirli sular iki boru hattı ile merkezi arıtma tesisine ulaştırılacak ve tesiste  arıtılıp deşarj edilecektir. İlçemizdeki tüm Sanayi kuruluşu Arıtma Tesisi yapma zorunluluğundan kurtulacaktır. İşletmelere bireysel arıtma tesisi kurdurmak çevre felaketine sebep olur.Merkezi Arıtma modeli Gaziantep Sanayisinde mevcuttur. Gaziantep’in 5 adet organize sanayi bölgesindeki tüm atık sular merkezi arıtma tesisinde arıtılır.Hiç bir sanayi kuruluşunun arıtma tesisi yoktur.

    Her gün haber sütunlarına konu olan Aksu ve Erkenez çaylarının rengarenk akışına son vereceğiz.Bu yatırım her ne kadar Büyükşehir Belediyelerinin görevleri arasında olsa da ilçe belediyeleri Birlik kurmak yolu ile bu yatırımı yapabilirler.

   Arıtma Tesisi yatırımı için AB çevre fonlarından ve çeşitli kuruluşlardan finansman sağlanmaktadır. Zaman zaman belediyelerin bazı arıtma tesisi yaptıklarına şahit oluyoruz. Ancak genelde evsel suları arıtacak arıtmalar daha kolaylarına gidiyor. Ayrıca yağmur sularından arındırılmamış bir kanalizasyon şebekesinin önüne arıtma tesisi yapmak çöpe atılmış yatırımdır.Bu göz boyamak ve insafsızlıktır.

   Allah kısmet ederse çevre konusunda ve şehrimin dönüşümü ve gelişimi konusunda destan yazacağız diyen Kaygusuz belediye başkanı olarak seçileceğine kesin gözüyle bakıyor.

HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi