Geçen yıl salgın önlemleri arasına sıkıştırılan düşük faizli konut kredileri satışları artırsa da ev sahibi olmak her geçen gün hayale dönüşüyor. Kiralar ise hem artan talep nedeniyle hem de ev sahiplerinin suiistimali nedeniyle uçuşa geçmiş durumda. Ev fiyatlarında yaşanan artış ve maliyetler ise inşaatçıların da isyan etmesine neden oldu.

“%7 DAHADA ZARARA GİRDİK”

İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getiren Kahramanmaraş Müteahhitler Birliği Başkanı Mehmet Kaya, yaşanan KDV oranlarına değindi.

Başkan Kaya şu ifadeleri kullandı; “Milli gelirde doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle ekonomi içindeki payı yüzde 30'lara ulaşan inşaat sektörü, istihdam açısından da büyük önem arz etmektedir. Sahip olduğu yüksek istihdam potansiyeli ile işsizlikle mücadelede öne çıkan inşaat sektörü istihdamda önemli bir paya sahiptir. İnşaat sektörünün bugün en büyük sorunu maliyetlerde ortaya çıkan fahiş fiyat artışlarıdır. Yani sektörün sorunu, pek çok sektörün de yaşamakta olduğu girdi maliyetlerindeki artış olduğu gibi, başta demir ve çimento olmak üzere girdi maliyetlerindeki büyük artıştır. Çimento ve demirde fiyat artışı yüzde 150'ye dayanmıştır. İnşaat sektöründe ki diğer maliyetler de bir o kadar artış göstererek sektörü ciddi anlamda durdurma noktasına getirmiştir. Artan maliyetlere ilaveten yeni düzenlenen KDV oranları, fahiş şekilde artan inşaat maliyetlerini yüzde 7 daha artmasına sebep olmuştur. 150 merekareye kadar olan dairelerde KDV oranının yüzde yedi müteahhitlere daha fazla yük getirmiştir. Bütün bu artışların sonucunda Müteahhitler Birliği olarak devletimizin bu duruma bir çözüm bulması bekliyor, aksi takdirde inşaat faaliyetlerini durdurmak mecburiyetinde kalacağımızı üzülerek kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” ifadelerini kullandı. HABER: İLKER YİYEN

Editör: Haber Merkezi