Meteoroloji’den sıcak hava uyarısı geldi. Yarın başlaması beklenen sıcak hava dalgası, hafta boyunca Marmara ile kuzey, iç ve doğu kesimlerde etkili olacak. Yurt genelinde bunaltıcı sıcaklar devam ederken Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), son hava durumu tahminlerini paylaştı. Son verilere göre, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkacak.

KAHRAMANMARAŞ 38-41 DERECE!

“Hava sıcaklıklarının 26.08.2021 Perşembe gününden itibaren Marmara ile kuzey, iç ve doğu kesimlerde artarak mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının; İstanbul’da 31-33, Ankara’da 34-37, İzmir’de 34-35, Samsun’da 29-31, Rize’de 28-31, Konya’da 34-36, Kayseri’de 36-39, Kahramanmaraş’ta 38-41, Erzurum’da 29-33, Elazığ’da 37-41, Diyarbakır’da 39-42, Gaziantep’te 36-40 dereceler civarında seyredeceği tahmin edilmektedir.” Sıcak çarpmasına karşı uyarı Sıcak havanın önümüzdeki hafta ortasına kadar etkisini sürdürmesinin beklendiği açıklamada, “Sıcak hava dalgası nedeniyle, öğle saatlerinde (11 ile 16 saatleri arasında) başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir” denildi.

KUZEY AFRİKA'DAN GELEN SICAK HAVA DALGASI GELİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye'de hava sıcaklıklarının ciddi oranda yükselecek. Yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların dikkatli olmaları yönünde uyaran uzmanlar, Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye genelinde sıcaklıklar 7-13 derece yükseleceğini belirterek, sıcak havanın 15 gün boyunca etkili olacağını bildirdi. Hava sıcaklarının normalin çok üzerinde olacağına dikkat çeken uzmanlar, Kahramanmaraş için termometre 45 Dereceyi bulacağı uyarısında bulundu. Kuzey Afrika sıcaklarının etkisini hissettirdiği doğu Akdeniz'de vatandaşlar bir nebze de olsa serinleyebilmek için sahilleri ve mesire alanlarını tercih ediyor.

ÖLÜMÜNE SERİNLİK!

Kahramanmaraş’ta her sene olduğu gibi gençler yine serinlemek için kendilerini Menzelet Barajı, Yeşilgöz, Fırnız gibi su kenarlarını seçerek suya girmeye çalışıyor.

Yıl boyunca onlarca kişinin boğulduğu Baraj ve Göllerde canlarını hiçe sayarak yüzen arkadaşlar, suya atlarken akrobatik hareketler de yapıyor. Kahramanmaraş’ta hafta içi termometreler 42,5 dereceyi gösterirken, Hafta sonu ise 45 Dereceyi gösterecek. Aşırı sıcaktan bunalan vatandaşlar, Kapıçam, Başkonuş Tabiat Parkı, Yavşan Yaylası, Menzelet Barajı, Yeşilgöz, Fırnız gibi serin alanları seçiyor.

ÇOCUKLAR VE 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR DİKKAT!

Aşırı sıcakların yaşam olumsuz etkilediği Kahramanmaraş’ta uyarılar üstü üstüne gelmeye başladı. Bu sefer uyarılar Çocuklar ve 65 yaş üstü vatandaşlar için hafta sonu söz konusu. Hafta sonu çok ciddi sıcaklıklar var. O yüzden ekstra ekstra dikkat diyoruz. Bu sıcaklıklar Cuma gününden itibaren geliyor, önümüzdeki haftanın ilk günlerinden sonra düşüşler başlıyor. Yine normallerin üzerinde kalacağız ama bu sıcaklıkların aşırı seviyeleri gitmiş olacak. Hafta sonundan itibaren artan hava sıcaklıkları bu hafta boyu Türkiye'yi etkisi altına alacak. Aşırı sıcağın güneş çarpması ve beyin kanamasına neden olabileceği uyarısı da yapılıyor.

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ENDİŞELENDİREN HARİTA!

Kahverengi alanlar alarm seviyesine ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'şiddetli kurak' kategorisinde konumlandırdığı Edirne'de Meriç ve Tunca nehirleri alarm veriyor. Suyun azaldığı nehirlerde oluşan kum adacıklar görenleri endişelendiriyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, temmuz ayına özel kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı. Haritalardaki verilere göre, Edirne’de şiddetli kuraklık yaşanıyor. Yaşanan kuraklık ile birlikte sıcak hava da kent genelinde etkili oluyor.

YAĞIŞLAR DURDU, TARIMSAL SULAMA DEVAM EDİYOR

Yağışların olmamasının yanı sıra bölge çiftçisinin de tarımsal sulamada faydalandığı Tunca Nehri’nin su seviyesinde düşüş yaşandı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan son ölçümlerde, Tunca Nehri'nin debisi saniyede 5 metreküp olarak belirlendi. (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi