Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi FizikTedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu,obezitenin kanser üzerindeki etkileri hakkında önemli değerlendirmelerdebulundu.

 

Aşırı kilolu kadınlarda kanser riski %90 artıyor

“Tüm kanser ölümlerinin yüzde 25-30'una neden olan sigaraiçimi, büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar, nikotin kanser için başlıca riskfaktörü olarak sayılıyordu. Günümüz araştırma bulgularına göre ise; fazlakilolu olmak kanser risk faktörleri açısından sigarayı bile geçerek ilk sırayıalmış durumda” diyen Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu,

“Gereğinden fazla yemek yemek, çok az egzersiz yapmaksonuçta da obez olmak, kanserin başlangıcında ve ilerlemesinde nikotintüketiminden bile daha büyük etkiye sahip. Aşırı kilolu kadınlarda kansergelişme olasılığı yüzde 90 oranında artmış durumda ki bu da çok yüksek biroran. Yumurtalık veya rahim ağzı kanseri, meme kanseri gibi bazı tümör türleri,bunun dışında aşırı kilolu kişilerde kolon ve prostat kanserleri de ortayaçıkmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Obezite, tümörlerin nüksetmesine neden oluyor!

Erdoğanoğlu, “Obezseniz, sadece kanser oluşumu için risktaşımazsınız, aynı zamanda tümörlerin nüksetme ihtimalini de artırmışolursunuz. Düzenli egzersiz ve dengeli bir beslenme programı ise riski azaltır.Bu konuda insanlarımızın farkındalığının güçlü olması çok önemlidir” diyerek,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüzde bazı kanser türleri için, hastalık riskizamanla azalmakta diğerleri için artmaktadır. Sanayileşme ve toplumun refahdüzeyi, nikotin kullanımı, sağlıksız beslenme, çevre kirliliği veya kanserojenmaddeler risk faktörleri arasındadır. Kanserin gelişimi tek bir nedenebağlanamaz, çeşitli faktörlerden oluşan bir ağa dayanır. Kanserin gelişimindegenetik faktörler de önemli bir rol alır ama bireysel riskleri öngörmek çokfazla mümkün değildir. Bilinen risk faktörlerini ise azaltarak, hastalığayakalanma olasılığınızı en aza indirebilirsiniz.”

 

Kanserden korunmak için, bu uyarılara kulak verin!

Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Erdoğanoğlu, kanserden korunmakiçin yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

1. “Aşırı kilolu olmaktan kaçının. Bel çevresi ölçümününkadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm altında olması gerektiğini unutmayın. Kiloyönetiminizde başarılı olamıyorsanız profesyonel destek alın.

2. Sigara içmeyin! Sigara içiyorsanız, bu duruma mümkünolan en kısa zamanda son verin. Bunu yapamıyorsanız, en azından sigaraiçmeyenlerin varlığında sigara içmeyin.

3. Mutlaka düzenli egzersiz yapın. Günde yarım saatyürüyüş yapmanız bile sizin için koruyucu olacaktır.

4. Daha fazla sebze ve meyve yiyin: günde en az beşporsiyon. Hayvansal yağ içeren besinleri daha az tüketin.

5. Alkol içiyorsanız tüketimi sınırlayın. En güzeli hiçkullanmamaktır. Bunu yapamıyorsanız erkekler iki kadeh, kadınlar ise gündesadece bir kadehten fazla içmemelidir.

6. Çok yoğun güneş ışığından kaçının. Özellikle çocuklarve ergenler güneş korumasına dikkat etmelidir. Güneş yanığına eğilimli olanlar,yaşamları boyunca güneşe dikkat etmelidir.

 

 

7. Kansere neden olabilecek kimyasal maddelerle ilgiligüvenlik talimatlarını izleyin. Radyasyondan korunma tavsiyelerini takip edin.

 

 

8. Kadınlar rahim ağzı kanser taramasından haberdarolmalıdır.

9. Meme kanserinin erken tespiti için 50 yaş üstükadınlar, mamografi taramasına katılmalıdır.

10. Erkekler ve kadınlar kolorektal kanserin erkentespiti için alınacak önlemlere katılmalıdır.

11. Hepatit B aşı programlarına katılın.”


Editör: Haber Merkezi