İlaçlama ve gübreleme yapılmadan doğalbir şekilde yetişen alıçlara Kahramanmaraşlıların ilgisi ise oldukça fazla.Manav Ökkeş Erbilir: “Alıçlar ekim ayı ile birlikte tezgâhlarımıza gelmeyebaşladı. İlk yağmurlardan sonra ise lezzetlenmeye başlar. Kilosunu şu anda10-15 liraya satıyoruz.Hemen yanıbaşımızdaki Malatya’da ise fiyatlar 6-7 lira.Bizlerde alıç soran vatandaşta fiyatların düşmesini bekliyoruz.” İfadelerinikullandı.

Kalp ve damar dostu

Alıcın yaprağı, çiçeği ve meyvesinde insan vücudunda etkioluşturan oldukça yüksek miktarda bileşikler barındığını anlatan uzmanlar,ayrıca alıcın C vitamini açısından da zengin olduğunu dile getiriyorlar.

Yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda elde edilensonuçlara göre alıçtan elde edilen hap şeklindeki ekstrelerin, oldukça kalpkoruyucu ve kalp kasını güçlendirici etkileri söz konusu. Orta derecedeki kalpyetersizliğinde tedavi edici boyutu, tıpta kullanılan ilaçlar kadar etkiliolduğu çalışmalarda ortaya konmuştur. Kalp damarlarında kan akımını oldukçagüçlü bir şekilde artırmaktadır. Bu da kalp damarları tıkalı hastalarda oldukçayararlı bir etkidir.

Kalp yetmezliği olan bin 100 hasta üzerinde yapılan birçalışmada 24 hafta boyunca günde 2 doz alıç ekstresi alan hastalarda kalpyetmezliği belirtilerinin gerilediğine dikkati çeken uzmanlar:"2 bin 600hasta üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise normal tedavilerine ilave olarakalıç kullanan kişilerde kalp problemleri ve ani kalbe bağlı ölümlerde azalmasaptanmıştır. Toplam 4 bin hasta üzerinde denenmiş, ilaç etkileşimleri ve yanetkileri açısından oldukça güvenli bir bitki olduğu bilim çevresince kabuledilmektedir." Bilgilerini veriyor.

Yan etkileri ve merdivenaltı üretim

Alıç bitkisi çay olarak ve ekstrelerinden elde edilen hapşeklinde bulunabilmektedir. Ancak halkımızın dikkat etmesi gereken bir diğerkonu; tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi, sahte ve merdiven altında üretilmişve onay almamış bitkisel ilaçları ve alıç ekstrelerini kullanmamalarıgerekmektedir. Ülkemizde oldukça sık yetişen ve kolay ulaşılabilen alıçbitkisinin, özellikle çay olarak kullanılması yaygınlaştırılmalıdır.

Alıcın Sağlığa Faydaları

Birçok yönden sağlığa olumlu etkileri olan alıç doğal birantioksidan olduğu için, serbest radikaller ile mücadele eder, hücre zarınıyeniler, DNA’nın yapısını yeniler. Alıç, kalp hastalıklarına karşı mücadeleeder, arter sağlığını korur, yüksek tansiyonu ve kandaki kolestrolü kontrolaltına alır. Solunum ve dolaşım sistemini korur, ciltte oluşan yanık, çıban,iltihap ve yaraları tedavi eder. Kanser riskini azaltan alıç, kan damarlarınıonarır ve kanın akışını düzenler. Göğüs ağrılarını dindiren alıç, bağışıklıksistemini güçlendirir, korku, endişe ve stres ile mücadele eder, insomnia ilemücadele eder, sindirim sistemini korur, enerji sağlar ve karaciğer sağlığınıkorur. Alıç, iyi bir kalori yakıcıdır ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur.Sıcak basmalarını dindiren alıç, iyi bir antioksidan kaynağıdır veenfeksiyonların, özellikle bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcıolur. Anjin ya da faranjit gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olan alıç,kalp krizine sebep olabilecek göğüs ağrılarını dindirir. Bu özelliği yüzyıllardır bilinen alıç, geleneksel olarak göğüs ağrılarının tedavisindekullanılmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre, 60 tane anjin hastasına günde180 miligram miktarında alıç, 3 hafta boyunca verilmiştir. 3 hafta sonunda, bukişilerin, kan akışları düzelmiş ve göğüs ağrılarının azalmış olduğu tespitedilmiştir. Kardiovaskuler hastalıklar ile mücadele eden alıç, kalp sağlığınıgüçlendirir, nefes darlığını azaltır ve yorgunluğu ortadan kaldırır.Antioksidan özelliği ile vücuda zararlı olan serbest radikalleri, vücuttanuzaklaştırır ve bu sayede kalp sağlığını korur. Alıç, kalp yetmezliği de dâhilbirçok kalp hastalıkları ile mücadele eder. Kalp kaslarını güçlendiren alıç,kalp sağlığını korumaktadır. Alıç, içermiş olduğu vitamin C sayesinde, vücuttabiriken tehlikeli toksin maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.Alıç, beyaz kan hücrelerinin aktivitesini güçlendirir ve bağışıklık sisteminigüçlendirir. Birçok organik bileşen ve lif içeren alıç, sindirim sisteminirahatlatır ve aktivitelerini genişletir. Alıçın, kabızlık, kusma, ağrı gibisindirim sistemi problemlerine karşı koruyucu ve tedavi edici özelliği olduğugibi, ülser gibi mide rahatsızlıklarına ve kolon kanseri gibi ciddihastalıklara karşı da, hem tedavi edici hem de önleyici etkisi bulunmaktadır.Antioksidan bileşimi ile alıç, cildin temizlenmesine ve korunmasına yardımcıolmaktadır. Cilt üzerinden oluşan, yanmaların ve yaraların ya da akne vesivilcelerin tedavisinde iyileştirici etki gösteren alıç, anti iltihabiközelliği ile egzama ve sedef hastalığı gibi sağlık problemlerini giderir. Alıç,kaşıntı ve kabarmaları dindirir.

GÖKHAN DÖKÜCÜ

Editör: Haber Merkezi