Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal,  UNESCO süreci kapsamında Tarihi Maraş Kalesi’nde basın lansmanın da yerel gündemi değerlendirdi.
Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Kahramanmaraş’ta yapılan kültürel faaliyetlerde ilgili sinevizyon gösterimiyle devam etti. 
Ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, açış konuşması yaptı. Güngör, şunları kaydetti: “Uluslararası Kahramanmaraş şiir ve Edebiyat günlerimiz ve UNESCO yaratıcı şehirler yolculuğumuzun tanıtım toplantısına hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla muhabbetle selamlıyorum şiir ve edebiyatın yanında dondurmanın biberin paça çorbasının geleneksel el sanatları ceviz oyma bakır işleme sim Sırma ile tek isteğinin kuyumculuk ve takı tasarımı mutfak eşyaları üretiminin de başkenti olan kahraman şehrimizde sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu da ifade etmek istiyorum. İnsan şehre şehir insan imar eder derler bu karşılıkla ve yerleşik bir etkileşimdir. Bu etkileşim zamanla zenginleşerek bir atmosfer oluşturur. Bu atmosferi bu şehirlerin ruhu dediğimiz kavramı kavramın belirlenmesi belirginleşmesi ile sonuçlanır.

Bu şehre sanat şehri sanayi şehri bilim şehri üniversite şehri gibi isimler veriliyorsa orada bir şehir ruhu var demektir. Maraş tarihi geçmişten getirdiği kültürel birikimi ve hatta coğrafyasıyla kadimden yana yazı ve sözde anılagelmiş bir şehirdir. Dadaloğlu'na Karacaoğlan Sümbülzade ve bir ye Ahmet Kuddusi'ye yurt olmuş büyük bir mirastan söz ediyoruz. Her iki Maraşlı'dan üçü şairdir cümlesi şakayla karışık bir hakikati ifade etmektedir. Maraş'ta şiir ve Edebiyatı en genel manada söz bütün gücüyle yaşamaktadır. Bu da bize benzersiz bir miras bırakmıştır. Bu miras bir yandan Maraş'ı bir Edebiyat şehri hale getirirken diğer yandan edebiyatçıların çiçeklendiği yetiştiği bir şehir olmasını da sağlamıştır. Yani Maraş'ın hem Edebiyatı vardır, hem de Maraş kendini edebiyatla ifade edebilme yeteneğine sahiptir. Bugün burada bulunma sebebimiz edebiyatın başkenti olarak isimlendirdiğimiz şehrimizin bu benzersiz mirasını en üst düzeyde bir uluslararası organizasyona iştirak ederek, bütün bir insanlık ailesine tanıtmak ve hizmetine açma girişimimizdir. Sözümüzün oluşturduğu mirası insanlığın büyük mirasına eklemek istiyoruz. Maraş'ın Edebiyat alanında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil olmasıyla şehrimiz de ilk defa UNESCO yaratıcı şehirler ağı ile tanışacak diğer taraftan Türkiye'den ilk defa bir şehirde Edebiyat alanında bu ağa dahil olmuş olacaktır. Şehrimizin UNESCO yaratıcı şehirler ağına katılması bir yandan sözümüzü dünyaya duymamızı kolaylaştıracak, diğer yandan bu mirasımızın sürdürülebilir olmasını sağlayacak, ayrıca şehrimizin ve ülkemizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır. Kıymetli misafirler UNESCO adaylığımız sürecimizde şehrimizi Türkiye'nin Edebiyat alanında iki öncü organizasyonları gerçekleştirmeye gayret ediyoruz.  Biraz önce detaylarını gördüğümüz uluslararası Kahramanmaraş şiir ve Edebiyat günleri bu etkinliğin ilk olma özelliğine sahiptir. Önümüzdeki süreçte Edebiyat eksenli bir uluslararası kısa film günleri yanında yine uluslararası bir aşıklar şöleni planlamış durumdayız.
Diğer yandan bu süreci yazılı görsel ve dijital yayınlarla destekliyor ve zenginleştiriyoruz. Bugün doğrudan yayınladığımız Yitik Söz Edebiyat dergimizi de sizlerle buluşturuyoruz. Her yıl büyük bir coşkuyla ve bu yıl yüzüncü yılını kutladığımız 12. Şubat Kurtuluş günümüz için önümüzdeki yıl zannediyorum Türkiye'de ilk olacak şekilde bir sahne gösterisi hazırlığı içerisindeyiz. Bu etkinlikte şiir müzik ve sahne sanatları harmanlanarak benzersiz bir kurtuluş destanı gösterisi de sizlerle paylaşmış olacağız inşallah. Biz kültürel birikimimizi de diğer tüm değerlerimizi ve uluslararası rekabete açan bir yerel yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz. Kültürde üretim de tarımda enerjide kendimizi uluslararası aranılan bir unsur olarak konumlandıran bir anlayış içerisindeyiz. UNESCO yaratıcı şehirler ağı yolculuğumuzda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey hemşerilerimizin hem de şehirdeki paydaşlarımızın hem de medyamızın bize bu süreçte sürekli olarak desteklemeleridir. Bu vesileyle bu süreçte emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah 2021 yılı şehrimizin edebiyatın başkenti olmayı ve tüm dünyada göstereceği bir yıl olsun.”

Mahir Ünal, “Bir şehrin rezil de eden bir şehri vezir de eden o şehrin evlatlarıdır”
Güngör’ün konuşmasının ardından kürsüye gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Hep şunu düşünmüşümdür aslında doğum tarihiniz miladınızı belirlemez. Sizin miladınızı doğduğunuz şehrin tarihi belirler. Çünkü insan kişisel bir hikayenin kişisel bir bu maceranın parçası değildir insan büyük bir hikayenin parçasıdır ve o büyük hikayeyi de Tarih içerisinde oluşturan yaşadığı doğduğu şehirdir. O yüzden her zaman söylediğim bir şey var. Bir şehri ayağa kaldıran, bir şehrin rezil de eden bir şehri vezir de eden o şehrin evlatlarıdır. 
Bir şehrin durumunu anlamak istiyorsanız o şehirde yaşayanların haline ahvaline bakmanız gerekir.  Geçen gün bir açılışta konuşmuştuk yine böyle seçkin bir topluluk önünde. Demiştim ki, protokolde oturmak ciddi sorumluluk gerektirir. Çünkü bir şehrin protokolü o şehrin kahtıricalini oluşturur. Eğer protokolden şehrin kahtıricalini olarak oturan ve o şehrin bir parçası olarak o şehrin evladı olarak oturanlar kendilerini çok kıymetli çok değerli ve o şehirden ayrı düşünüyorlarsa işte orada bir sıkıntı vardır demişti. O yüzden protokolde oturan kahtıricalinin ciddi bir sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk şehri ayağa kaldırma sorumluluğudur. Bu sorumluluk o şehrin bir parçası olarak o şehre bir kıymet katman tıpkı annemize babamıza ailemize karşı sorumluluklarımız olduğu gibi yaşadığımız şehre karşıda sorumluluklarımızın olmasıdır. 2011 yılında geldiğimizde ilk yaptığımız şey şuydu Kahramanmaraş'ı yeniden hayal etmek ve hemen toplantılara başlamıştık. Kahramanmaraş'ı yeniden hayal edelim. Kahramanmaraş yeniden tasavvur edelim, tahayyül edelim, Kahramanmaraş'ımızın sadece biber ve dondurma ile anılmasını kabul etmiyoruz demiştik. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşüp Güzel bir işe imza attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın o dönemdeki büyük destekleriyle yedi güzel adam dizisi çekildi ve TRT'de yayınlandı. Yedi güzel adam dizisi adeta bir fenomene dönüştü. Bir kült haline geldi, şiirleriyle anlatımıyla diliyle bir kült haline geldi. Ve tabii onunla da yetinmedik, yedi güzel adam dizisi ile yetinmedik. Daha sonrasında hem yedi güzel adam dizisinin çekildiği binanın Edebiyat Müzesi haline dönüştürülmesi o konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çok büyük bir desteği oldu. Ve Türkiye'deki ilk ve Edebiyat müzesine sahip olduk. Ve tabii uzun zamandan beri hayalini kurduğumuz UNESCO yaratıcı şehirler ağında şehrimizin Edebiyat şehri olarak yer alması hayali. Bu dönemde ben özellikle Hayrettin Güngör beye teşekkür ediyorum bunu ciddi anlamda hızlandırdık. Ve 2015 Kültür ve Turizm bakanlığım döneminde hazırladığımız kültürel kalkınma eylem planını Kahramanmaraşımızı pilot şehir olarak görüp şimdi kültürel Kalkınma eylem planını Kahramanmaraş'da hayata geçiriyor Büyükşehir Belediye Başkanlığımız Ticaret Odası valilik geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş kültür ve sanat vakfının başvurusu yapıldı. 


Kahramanmaraş Kültür ve Sanat Vakfını ‘da kurduğumuzda inşallah kültürel kalkınma eylem planımızın yeni bir aşamaya geçtiğini göreceğiz. Konuşmamın başında söylediğim kahtıricalini dediğim işte o şehrin ileri gelenlerinden birlik ve beraberlik içerisinde olması, büyükşehir belediye başkanının Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapması, milletvekillerinin milletvekilliğini yapması, valinin valiliğin yapması üniversitenin üniversite olarak sorumluluklarını yerine getirmesi esnaf odasının Ticaret odasının her birinin sorumluluğunu yerine getirmesi birtakım güç oyunlarının içerisine girip tuzaklar kurmak yerine Kardeş olarak bu ve etle muhabbetle şehri ayağa kaldırma derdi ile çalıştığı zaman ne güzel şeyler yapıldığının örneği Kahramanmaraştır. Ve inşallah Kahramanmaraşımız hem kültürde hem sanatta hem edebiyatta hem de siyasette, bir Kahramanmaraş modelini sunacaktır kardeşlerim bundan emin olabilirsiniz. Çünkü Allah hiçbir emeği zayi etmez,  burada verdiğimiz emek var burada koyduğumuz gönlümüz var. Burada hep beraber Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu Türkiye vizyonu ve küresel vizyon doğrultusunda kendi nefsini hevasını kişisel çıkarlarını öne çıkarmak yerine kol kola giren kardeş olan insanların yürüyüşü var. Rabbim bunun tesirini halk edecektir kardeşlerim. Bunun bereketini halk edecektir ve bunun sonucunda da inşallah Kahramanmaraş'ımız hak ettiği yeri alacaktır. Bugün aramızda ulaştırma Bakanımız bulunuyor teşrifleri için kendisine çok teşekkür ediyorum.


Hani diyoruz ya bir şehri ayağa kaldıran o şehrin evlatlarıdır bu şehrin öyle evlatlar var ki maalesef. İşleyen arının gözüne çöp sokmak, yürüyen tekerin önüne taş koymak, onların bu şehre karşı sanki en büyük sorumlulukları. Düşünün geçtiğimiz iki ayda bu şehre dokuz yüz milyonun üzerinde yatırım gelmiş. Beş yüz elli milyon Karakuz Barajı, dört yüz milyon kadın doğum hastanesi dokuz yüz milyon dokuz yüz elli milyon yatırım geldi. Eğitim yatırımlarımız sağlık yatırımlarımız ulaşım yatırımlarımızı söylemiyorum işte Ulaştırma Bakanımız öğleden sonra açıklayacak. 7 Kasım'da Cumhurbaşkanımızla açılışını yapacağımız yolun maliyeti bugün değerli bakanım uçakta söyledi beş milyar altı yüz milyon lira, yani eski parayla beş katrilyon altı yüz milyar lira. Türkiye'nin geçmişte beş yüz milyon için kapı kapı dolaştığını düşünürseniz, beş katrilyonun sadece bir yola yatırımın ne anlama geldiği ortaya çıkar.


Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda bir hızlı tren yalanı ortaya atıp şehri ayağa kaldırdılar. Zaman zaman bir yalan atıyorlar bir deli bir kuyuya bir taş atıyor, sonra kırk akıllı toplanıp o taşı çıkarmaya gidiyoruz böyle de bir halimiz var maalesef. Bugün inşallah öğleden sonraki Ulaştırma Çalıştayı'nda şehrimizin ulaşım alanında ki bugüne kadar yapılan bütün çalışmaları ele alıp değerlendirip, geleceğe dönük değer yeni bir perspektif koyacağız. Bu dördüncü ulaştırma çalıştayımız olacak ve dördüncü bakanımızla. Binali beyle yaptık, Lütfü beyle yaptık Cahit beyle yaptık, şimdi Adil Bakanımız da inşallah yapacağız. Kardeşlerim Allah kalplerimizi birbirine ısındır, Rabbim bizleri kardeş etsin. Bu şehre karşı sorumluluklarını yerine getiren kardeşler kılsın bizleri de yoksa bu şehrin hamurunu ruhunu belirleyen hukuku Şeyh Hazretlerini Malik bin Ejder'e ve bu şehrin ruhunu var eden o günden bugüne yaşanmış daha yeni yüzyıl öncesinde Rıdvan hocalara, Aslan beylere Sütçü imamlara ve onların verdiği mücadeleye inşallah bizleri de Rabbim layık kılsın. Hem dergilerimiz hem Edebiyat şehri olarak UNESCO yapacağımız başvurunun hayırla sonuçlanmasını temenni ediyorum. Emeği geçen arkadaşlarımıza ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”
Son olarak söz alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu ise, “Hem Ulaştırma altyapı bakanlığımız olarak bölgemizde ilimizde yapılan çok değerli yatırımlarla ilgili gerekli istişareleri yapıp gerekli planlamaları yapacağız. Kahramanmaraş'ın hem devam eden projelere hem ihtiyacı olan projeleri de çok önemli görüşmeler planlamalar yapacağız. Hem ulaştırma alt bakımından da çok güzel bir gün olacak. Kahramanmaraş'taki ulaştırma ve altyapı yatırımlarımızı yerinde incelemek üzere geldiğimiz bu güzel şehrimizde böylesi anlamlı bir etkinlikte yer almaktan dolayı memnuniyetlerini ayrıca ifade etmek istiyorum. Edebiyat ve sanat anlamında yedi güzel adamı şehri olarak bildiğimiz Kahramanmaraş'un UNESCO yaratıcı şehirler ağındaki Edebiyat şehirleri listesine dahil olmak çalışmaları sizler gibi bizleri de gururlandırmıştır. Kahramanmaraş'ın bu anlamda ülkemize bir ilki yaşatması en büyük temennimizdir. Nitekim her üç kapısının ikisinde şairlerin olduğu şiir ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş dünya Edebiyat şehri unvanını çoktan hak etmiştir. Şehrimizin UNESCO yaratıcı şehirler ağına girebilmesi için çalışmalarını yürüten büyükşehir belediyemizi tebrik ediyorum. Şehrimiz için çalışacak bu önemli sürece katkıda bulunan ve Kahramanmaraş'ımızın değerlerinden uluslararası toplum ile paylaşılması adına emek veren tüm çalışanlara teşekkür ediyor başarılar diliyorum. Değerli Kahramanmaraşlı kardeşlerim on altı yirmi kasım iki bin yirmi tarihleri arasında yapılacak olan birinci uluslararası Kahramanmaraş şiir ve Edebiyat günleri şimdiden kutlu olsun. Etkinliğin şehrin Ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımında faydalı olacağına yürekten inanıyorum” dedi. 

Editör: Haber Merkezi