Türkiye’de termal turizmin yapılabildiği sayılı lokasyonlardan biri olan Onikişubat ilçesindeki Ilıca kaplıcalarında havaların ısınmasıyla sezon açıldı. Şehir merkezine 65 kilometre uzaklıkta bulunan Kahramanmaraş’ın yüz akı, kent halkının yanı sıra Gaziantep, Adıyaman ve Osmaniye gibi çevre illerden insan çekiyor. Özellikle yaz aylarında nüfusu 40 binlere kadar ulaşan Ilıca kaplıcaları, vatandaşların eğlenmesini, huzur bulmasını sağlarken, aynı zamanda da cilt hastalıkları, solunum ve damar hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar ve kadın hastalıkları gibi birçok rahatsızlık için şifa dağıtıyor. Kentin ekonomisine ciddi katkı sunan Ilıca’nın haziran ayında okulların kapanmasıyla daha da hareketlenmesi bekleniyor.

SAĞLIK TURİZM TESİSİ YAPILIYOR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ilıca’ya daha fazla insan çekerek kent ekonomisine olan katkısını artırmak amacıyla harekete geçmiş ve bu kapsamda eski belediye hamamının yerine donanımlı bir Sağlık Turizm Tesisi yapılması için start vermişti. 6 bin metrekare alanda yükselecek olan projede çalışmalar sürerken, tesis tamamlandığında hamam ve havuzların yanı sıra SPA hizmetleri, sauna, buhar ve masaj odaları ile modern konaklama alanları ve restorana sahip olacak.

ILICA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

 Ilıca (Zeytun) Kaplıcası Kahramanmaraş’ın 72 km. kuzeyinde eski Elbistan-Kahramanmaraş kervan yolu üzerinde Berit Dağı eteklerindeki Ilıca Mahallesi’nde yer almaktadır. Kükürt petrol artığı ve az miktarda yağ karışımı ile meydana gelen şifalı suyun; Romatizma hastalıklarına, kırık-çıkık ve kadın hastalıklarında olumlu etki yaptığı belirtilmektedir.

SUYUN SICAKLIĞI 45 DERECEDİR

Belediyenin yaptırmış olduğu kür merkezi ve dinlenme salonları ile birlikte büyük bay ve bayan havuzu yaptırılmıştır. Ilıcanın doğal deseni ve iklimi de sağlık turizmini geliştirmeye elverişli yayla özelliği taşıyan doğasının yanı sıra Kahramanmaraş’a yakınlığı ve ulaşım kolaylıkları da turizme olan talebi artırıcı unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle ılıca turizmi gelişen ve diğer hizmet sektörlerini de geliştiren bir ekonomik faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Ilıca Kaplıcaları kapasitesi ve su nitelikleri itibariyle yerel ölçekte hizmet verebilecek özelliklere sahiptir. Turizm mevsimi Nisan ortasından Kasım ortasına kadar 7 ay sürmektedir. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en yoğun dönem olup, bu 3 aylık dönemde doluluk oranı yüzde 80, diğer aylarda yüzde 20-30 dolayındadır. Konaklama süresi 3-15 gün arasında değişmektedir.

FAYDALARI?

Kaplıcalardan faydalanırken jakuzi yahut küvete girmeyi düşünüyorsanız özellikle yaz sezonunda mutlaka bir gün öncesinden rezervasyon yaptırmalısınız. Ilıca Kaplıcası Resmi Gazetenin 15 Şubat 2002 tarih ve 24675 sayılı nüshasında da yayınlanarak Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen kaplıca statüsüne alınmıştır. 1- Her kaplıca tedavisinden önce doktora gidilmelidir. 2- Her kaplıca kürü en az 15, en çok 20 banyodur. 3- Banyo süresi 15 dakikayı geçmemelidir. 4- Her banyodan sonra 45 dakika ile 60 dakika yatarak dinlenilmelidir. 5- Tok karnına banyoya girilmemelidir. 6- Boş zamanlarınızı yürüyerek, eğlenerek, egzersiz yaparak değerlendiriniz. 7- Günde en az bir defa, en çok defa banyo alınmalıdır. 8- Kaplıca süresince ağır hamur tatlılar, yağlı yemekler ve etler yemeyiniz. 9- Bol miktarda meyve taze sebze, az yağlı yemekler ızgara ve haşlama türünde yemekler tercih ediniz. 10- Banyoya çok girmek, fazla durmanın insanlar için faydalı olmadığı konusunda doktorlar hem fikirdir. 11- Sağlık amaçlı gelenlerin fazla kese ve sabun yapmaları yararlı olmayıp, aksine tedavinin etkisini azaltacağı bilinmelidir.

Editör: Haber Merkezi