Sektörün istihdam yönünden başını çeken Kahramanmaraş’ta, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Şahin Balcıoğlu yerli üretici firmalar için ciddi bir ek maliyet ve vakit sorunu oluşturan ‘tekstil ihtisas gümrüğü’ sorunun çözüldüğünü belirtti. Kahramanmaraş’a İhtisas Gümrüğü müjdesini veren Balcıoğlu; “Kahramanmaraş sanayisi, tarımdan çıkan bu insanları hızlı bir şekilde sanayide istihdam etme başarısını göstererek ‘istihdamın kahramanı’ olmuştur.” dedi.

Tekstil ihtisas gümrüğü olmadığından ihracatı yapılan birçok ürünün ithalatının başka illerdeki tekstil ihtisas gümrüğünden yapılabildiği ifade eden Balcıoğlu; “Daha önce sanayiciler tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen iplik ve kumaşların ithalat işlemleri Kahramanmaraş gümrük idaresince yerine getirilememekteydi. Bu da üretici firmalarımız için ciddi bir ek maliyet ve vakit sorunu oluşturmaktaydı. Meslek Kom. talepleri ile yaptığımız müracaat Ticaret Bakanımız Dr.Mehmet Muş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekilimiz Mahir Ünal ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş'ün destekleriyle Kahramanmaraş İhtisas Gümrüğü açılmıştır.” müjdesini verdi.

Balcıoğlu, Türkiye’nin en büyük tekstil entegrasyonuna sahip Kahramanmaraş’ın 400 ihracatçı şirketiyle 136 ülkeye 1,4 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek; “Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründeki üretim ve ihracat kapasitesini artırmak, gümrük işlemlerini daha kısa sürede tamamlamak, gümrük kontrollerinde etkinliği artırmak bakımından ilimizde tekstil ihtisas gümrüğü ihdas edilmesi çok önemli fayda sağlayacaktır.

İhtisas gümrüğü uygulaması, belirli eşyanın gümrük işlemlerinin yalnızca belirli gümrük idarelerinden yapılması olarak tanımlanmaktadır ve Türkiye’de 22 tekstil ihtisas gümrüğü bulunmaktadır. Ancak, Kahramanmaraş gibi bu sektörde dünyanın moda merkezleri için üretim yapan, tekstil hammaddesi ithalatında ciddi payı bulunan bir şehirde ihtisas gümrüğü kurulması ile beraber sektör zor durumdan kurtulmuş ve rekabet gücünü olumsuz etkileyen bu sorun çözülmüştür. Kahramanmaraşımıza hayırlı olsun.” İfadelerini kullandı.

“İstihdamın kahramanı Kahramanmaraş”

Tekstil sektörü üretiminde ve dış ticaretinde yoğunlaşmış olan Kahramanmaraş’ta tekstil ihtisas gümrüğü kurulması hususunda yoğun bir şekilde çalışmalarda bulunduklarının altını çizen Balcıoğlu; “Tekstil sektöründe 50 binden fazla kişi istihdam edilmektedir. Bunların büyük bir kısmı tarımdan çıkan ve şehre göç eden kalan topluluklardır. Kahramanmaraş sanayisi, tarımdan çıkan bu insanları hızlı bir şekilde sanayide istihdam etme başarısını göstererek ‘istihdamın kahramanı’ olmuştur.

Kahramanmaraş’ta, ekonomik faaliyet bakımından tekstil ürünleri imalatının yüzde 66,8 oranda paya sahip olduğunu ifade eden Balcıoğlu; “En büyük endüstri konumunda bulunan tekstil sektöründe yılda 720 bin ton iplik, 475 milyon metre dokuma kumaş, 244 milyon metre denim, 300 bin ton örme kumaş, 46 milyon parça konfeksiyon üretimi gerçekleştirilmekte.

Türkiye pamuk ipliği üretiminin %36’sını, dokuma ve örme kumaş üretiminin %15’ini, denim üretiminin %15’ini karşılıyoruz. İhracatta önemli bir başarı çizgisine ulaşan ve ülkemiz tekstil ürünleri ihracatının %6’sını, ithalatın ise yüzde 10’unu gerçekleştiren Kahramanmaraş,

Kahramanmaraş örme kumaş ihracatında 2. ildir.

Kahramanmaraş iplik ve dokuma kumaş ihracatında 4. ildir.

Kahramanmaraş hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında 11. ildir.

Kahramanmaraş halı ihracatında 21. ildir.” ifadelerini kullandı. HABER: GÖKHAN DÖKÜCÜ

Editör: Haber Merkezi