Fatih Mahallesi Muhtarı Tuba Özden Hanımefendi öncelikli olarak kendinizden bahseder misiniz ? Sizi Tanıyalım.

Kahramanmaraş Göksun doğumluyum. Kafkas kökenli bir ailenin 4 çocuğunun en küçüğüyüm ve bekarım. İnsan Kaynakları Uzmanlığı ve Sağlık Yönetimi mezunuyum. İş hayatımı özel bir sağlık kuruluşunda çok uzun süre sağlık yöneticiliği yaparak devam ettirdim.

Muhtarlık görevi büyük bir sorumluluk ve ayrıca sorumlu olunan hizmetlerin yürütebilmek adına gayretler gerektiren bir alan, bu sorumluluğu alma fikrine sizi yönlendiren nelerdir ? Muhtar olma kararı aldığınızda çevrenizde ne gibi durumlarla karşılaştınız?

Eğitim hayatımın başlaması ile birlikte her zaman yerel yönetimlere ve siyasi hayatın içinde olmak istedim. Bu istek uzun süre siyasette görev alan dedemden bana kalmıştı.  Tabi istekten önce hayatımı devam ettirebilmek ve daha sağlam adım atabilmek adına bir meslek sahibi olmam gerektiğini biliyordum. Çalışma hayatım devam ederken aynı zamanda eğitimlerimide tamamladım.  Güzel bir alanda görev yaptım. Gerek sağlık yönetimi,  gerek insan yönetimi alanlarında yaptığım çalışmalarda sürekli başarılar elde ettim. Bütün bunlarla uğraşırken aklım hep yerel yönetimlerdeydi. Çeşitli kadın derneklerinde, kız çocukların eğitimine destek olan gruplarda ve siyasi bir partide uzun süre görev aldım.  Daha çok insana hizmet etmenin, iyilik adına daha çok insana ulaşmanın yolunun muhtarlık olduğunu biliyordum. Bu sebeple muhtar olmak istedim. Ayrıca çok istediğim siyasi hayatım içinbirilerinin torpili veya desteği ile değil, kendi tecrübelerim ile bu merdivene ilk basamaktan başlayarak bir yerlere gelmek istedim.

Muhtar olmak düşüncesi ani bir karardı. Çevremdeki insanlar sürekli ‘’güzel bir mesleğin, iyi bir işin var ağrımayan başını ağrıtma’’, ‘’sen çok otoritersin, senden muhtar olmaz’’, ‘’kimse kadın muhtar seçmez’’, ‘’ yaşadığımız şehir kadın muhtar olma düşüncesine uygun değil ‘’ gibi yorumlarda bulundu. Ama ben yapabileceğime inandım, Eğitimli kadınların sürekli sahada olarak çalışmalarda yer alması ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde şahsım açısından çok değerli buluyorum. Tabi bütün bu işlerde ailenizin desteği çok önemli, aileminde rızasını alarak çıktım yola.

Fatih Mahallesinde ikamet eden kişi sayısı ve engelli vatandaş varmı, bunların sayılarını bizimle paylaşabilir misiniz?

Mahallemin güncel nüfusu 5.622, engelli mahalle sakinlerimiz ve özel çocuklarımızda ikamet etmekte. Muhtar olduktan sonra hayatınızda, ne gibi değişikliklerle karşılaştınız vatandaş ve kamu arasındaki köprü vazifesini oluşturmada herhangi bir sorunlarla karşılaşıyor musunuz? Mahalle sakinleri size ulaşımda hangi alanları daha çok tercih ediyor ?

Muhtar olduktan sonra öncelikle sorumluluğunuz çok fazla artıyor. Açıkçası üstlendiğim bu görevde devletimizin hiçbir kanalına ulaşmakta sıkıntı yaşamadım. Kurumlara ulaşmaktaki kolaylığın, hangi sorunu nereye ileteceğinizi bilmenizden ve muhakkak üslup ve sağlıklı iletişimden geçtiğini vurgulamak isterim. Sadece çok fazla koşturmanız gerektiğinden; muhakkak sağlıklı bir eğitiminizin olması, bu görevi üslenecek enerjinizin olması ve yaş sınırının olması gerektiğini ısrarla savunuyorum.  Muhtarlık deyince iş ortaklığı yaptığımız kurumları sadece belediyeler olarak görüyorlar ama aslında öyle değil. Hizmetin vatandaşa ulaşması için öncelikli mesai yaptığınız kurumlar belediyeler, aynı zamanda bağlı bulunduğunuz ilçe kaymakamlığı, güvenlik güçleri,  sosyal hizmetler, vakıflar, dernekler tüm siyasi kuruluşlar  gibi bütün kurumlarla iş birliği içinde olmak zorundayız.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı  Bekir Aktürk'ün açıklamasına göre, ülkemizde 30005 mahalle 18152 köy olmak üzere 50157 muhtar bulunmaktadır. Kadın muhtar sayısı ise 1071, sizde yerelde 1071 kadın muhtarlar arasındanız. 1071'in ülkemiz ve milletimizin Anadolu'da tarihde varoluşun tarihinde önemli bir yere sahiptir. Kadın meslektaşlarınıza mesajınız ve 1071  tarihi ile değerlendirmelerinizi açıklar mısınız?

Kıymetli başkanın konuşmalarını bende takip ettim. Kadın muhtarların önemini sık sık vurgulamaktadır. Bende 1071 rakamının içerisinde olmaktan ayrıca çok mutlu ve çok gururluyum. Bir dahaki seçimlerde bu sayı elbet değişecektir. Türklere Anadolu’nun Kapılarını açan Malazgirt Savaşının ve 1071 rakamının tarihimiz için önemini söylemeye gerek varmı bilmiyorum.

"26 Ağustos 1071'de tarihin rotası değişmiştir… Türk vatanının kutsiyetinde sınır yoktur. Kuşatılmasına, kundaklanmasına, karanlığa sokulmasına müsaade, müsamaha da yoktur, olamayacaktır" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve “İçeriden ve dışarıdan gelen onca saldırıya rağmen milletimizin neredeyse bin yıldır bu topraklarda tutunması da Malazgirt ruhu sayesindedir”  vurgusunu yapan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, devlet büyüklerimizden istirhamım tarihin rotasını değiştiren bu zaferin kutlamalarında, tarih yazan Türk kadınlarını anmak, tarih yazan evlatlar dünyaya getiren Türk Kadınına saygımızı göstermek ve zaferin tarihi ifade eden 1071 kadın muhtarımızı onure etmek amacıyla kadın muhtarlarımızı zaferin yeni yıl kutlamalarında Malazgirt'te davet etmeleri ve yeni tarihler yazma yolunda ilerleyen Türk Kadınlarına desteklerini bizler vesilesi ile bir kez daha dile getirmeleridir. Bu çağrımında ayrıca ülkemizin dört bir yanında görev yapan, kadın muhtarlar tarafından ve Türkiye muhtarlar konfederasyonu tarafından desteklenmelidir.

Şehrimizde kısa bir zamanda mahallenize yapmış olduğunuz hizmetler nedeniyle, öncelikle vatandaşın ve muhtar arkadaşlarınızın desteğiyle ve muhtarlık ofisinize yapılan önemli ziyaretlerle kamuoyu tarafından bilinen muhtarlar arasında yer almayı başardınız. Tebrikler. Ayrıca, sosyal medya hesaplarınızı incelediğimizde mahalle hizmetleri dışında, memleket ve ülke sorunlarını dile getiren paylaşımlar nedeniyle dikkatleri üzerinize çekiyorsunuz. Sosyal medyayı aktif kullanmanız ve genel alana yayarak fikirlerinizi paylaşmanızda herhangi bir danışmanınız var mı?

Teşekkür ediyorum, ne mutlu bana yaptığımız hizmetlerle kentin gündeminde yer edinmek ve bu alan üzerinde tanınmak esasen içimde yıllarca taşıdığım hizmet kimliğimde gün yüzüne çıkmasında yardımcı oluyor.

Sosyal mecralarda bir danışmanım yok bütün hesaplarımı kendim yönetiyorum. Ancak bu günlerde bir vesile ile tanıştığım,bu işlerden anlayan kıymetli bir arkadaşımın tavsiyelerine uymaya çalışıyorum. Mahalle sakinlerimde dahil olmak üzere herkes tüm iletişim kanallarından bana rahatlıkla ulaşabilirler ve muhakkak cevap alırlar. Genelde bir kanaldan mesajlaşma yolunu tercih ederler. Aslında belirtmek isterim ki dijital ortamları ve sosyal medyayı aktif kullanmak artık bir ayrıcalık değil, bir zorunluluk ve çağın gereğidir. Etik kurallar içerisinde, ülke ve memleket gündemleri hakkında fikirlerimi gerektiğinde paylaşıyorum amacım sosyal medyada tartışmadan ziyade istişareye yönelik kanalların aktifleştirilmesidir.

Son Olarak, mahalle sakinleriniz başta olmak üzere meslektaşlarınıza ve kamuoyuna bir mesajınız var mı?

Bu arada bu haberin özel bir yanınıda belirtmeden geçmek istemiyorum, kadınların toplumdaki yerini tescil eden duruşunuzdan dolayı tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılarınızın artarak devam etmesini ediyor, yolunuz her daim açık olmasınız diliyoruz.

Öncelikle böyle bir önemli çalışmada bana yer verdiğiniz için, şehrimiz de basın camiasınınönde gelen Bugün Gazetesi yönetimine ve çalışanlarına şahsım ve mahalle halkım adına teşekkür ederim. Kıymetli mahalle sakinlerimizin de her birine ayrı ayrı selamlarımı saygılarımı iletiyor, esenlikler diliyorum. '' Fatih'te Hayat Var'' anlayışını benimsemiş ve mahallemizin her bir köşesine hayat dolu tavırlarıyla huzur ve güven içinde bezemiş çocuklarımızı da en derin  sevgilerimi yolluyorum, alınlarından öpüyorum.

Genel olarak bende muhtar olmak isterim düşüncesini aklından geçirenlere şunu söylemek isterim ;

Muhtarlıkların emeklilerin akşama kadar vakit geçirip çay içtiği mekanlarolmadığını,  vatandaşın devletimize hızlı ulaşmasının sağlandığı ve mahalli idarelerin sağlandığı yerler olduğunu bilmenizi isterim. Daha öncede belirttiğim üzere evet görevimizin bir mevzuatı  yok bu sebeple sınırları çizilmemiş, her mevzuata, her konuya az çok hakim olmanız gereken bir iştir. Sevmezseniz, istemezseniz asla yapamaz aksine gönül kırarsınız ‘’ Bir gönlü kırmakta, kabeyi yıkmakla aynıdır ‘’ buyurmaktadır Peygamber efendimiz. Yeterince donanımınız yoksa, yeterince enerjiniz yoksa, yeterince sabırlı değilseniz lütfen makamları meşgul etmeyi aklınızdan geçirmeyin.

Meslektaşlarıma tavsiyem; devlete giden yolda ilk müracaat merci olduğumuzu unutmamaları, sabırla, insanların halleri ile hemhal olarak görevlerini icra etmeleridir. Bunun dışında çoğu arkadaşlarımı yakınen takip ediyor, birçoğu ile fikir alışverişi yapıyoruz. Kendi mahalle durumlarına göre bütün arkadaşlarım güzel çalışmalarda bulunuyorlar, hepsine başarılarının devamını dilerim. (RÖPORTAJ: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi