Kuyumculuk sektöründeki kendi firmasında edindiği başarılı çalışmalarıyla bilinen ve kentin sevilen esnaflarından biri olan Hacı Gülpak, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanlığı’na aday olduğunu kent kamuoyuna duyurmuştu. Hızlı şekilde seçim çalışmalarına başlayan ve kentteki esnafları tek tek ziyaret eden Gülpak, bir taraftan esnafların sorunlarını dinlerken diğer taraftan da hayata geçirmeyi planladığı projelerinin alt yapısını oluşturdu. Kuyumcu esnaflarının sorunlarına yönelik istişarelerde bulunan Gülpak, Kahramanmaraş’ta kuyum esnafının dertlerine derman olacak ve Türkiye’de fark yaratacak projelerini gazetemize anlattı. Gülpak, “Kuyumculuk sektöründe gördüğüm eksikliklerden dolayı Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanlığı’na aday olmaya karar vermiştim. Yoğun çalışmalarımız ve istişareler neticesinde projelerimizi düzgün bir zemine oturttuk. Allah nasip eder ve seçilirsek, yönetim biçimimiz olan ‘önce istişare sonra karar’ sloganı çerçevesinde bütün projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“ORTAYA ÇOK GÜZEL PROJELER ÇIKARTTIK”

Kuyumcular Odası’nın kutlu olarak addettiği başkanlık görevine aday olduğunu belirten Gülpak, “Şehrimizin önemli meslek kollarından biri olan kuyumculuk sektörünü daha iyiye taşıyacağına inandığım arkadaşlarımla beraber bu yola çıkmanın gurunu yaşıyoruz. Allah nasip eder ve seçilirsek,  yönetim biçimimiz  ‘önce istişare sonra karar’ olacak. Aday olduğumuzu açıklar açıklamaz esnaflarımıza ziyaretler gerçekleştirdik. Onlarla istişarelerde bulunup, eksik olan yönleri ve taleplerini dinledik. Aldığımız yanıtlar ve hayalimdeki projeleri de birleştirerek çok güzel projeler ortaya çıkarttık. Her zaman dediğim gibi hepsi birbirinden değerli esnaflarımızın düşüncelerini her zaman dinleyecek ve kararlarımızı öyle vereceğiz. Seçildiğimiz takdirde, esnaflarımıza katkı sağlayacak projelere önem vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“İHRACAT, TEŞVİK VE HİBE DESTEKLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERECEĞİZ”

Öncelikli olarak hayata geçirmeyi hedefledikleri projeleri sıralayan Gülpak, “ARGE ve Tasarım merkezi, makine ekipman hibeleri, teşvikler, ihracat, reklam ve tanıtım, ara elaman yetiştirme programı, Altınşehir'de Kuyumcular Odası ofisi, nöbetçi yönetim kurulu üyesi uygulaması, esnaf ziyaretleri, esnafa ve çalışanına konut ile hastane ve özel okullarda destek gibi başlıklarla projelerimizi sıraladık. Özellikle ihracat, teşvik ve hibe desteklerine büyük önem vereceğiz. Böylelikle esnaflarımıza daha faydalı olacağız” dedi. Gülpak, projelerinin detaylarını şu şekilde anlattı;

“HİBE DESTEKLERİYLE ARGE VE TASARIM MERKEZİ KURACAĞIZ”

“Oda üyelerimize özel ücretsiz hizmet alacakları tasarımlar çizimler ve kalıplar hazırlanacak. Bu merkezde yapılan yeni ürün tasarımlarının patenti oda olarak alınacak ve tüm üyelerimizin kullanımına açılacak. Devletimizin ARGE ve Tasarım Merkezlerine sağlamış olduğu hibe destekleri ile bu merkez kurulacak. ARGE ve Tasarım Merkezi’nde işin ehli tasarımcılar istihdam edilecek.

“SEKTÖRE ÖZEL HİBE DESTEKLERİ ÇIKARACAĞIZ”

Sektör devletin verdiği hibelerden neredeyse hiç yararlanmıyor. Bu hibelerden yararlanmak için hibe işinin ehli olan danışman firmalardan destek alacak ve üyelerimizi de bu konudan haberdar ederek hibelerden yararlanmalarını sağlayacağız. Sektörümüze özel ekstra hibelerinde çıkarılması için ilgili yetkililerle de sürekli iletişim halinde olacağız.

“ESNAFLARIMIZIN TEŞVİKLERDEN FAYDALANMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

Kuyum sektörü dışında hemen hemen tüm üretim sektörleri SGK, vergi ve enerji gibi teşviklerden yararlanmaktadır. Bu konuda da yetkili mercilerle görüşmeler yapacak ve sektörümüzün de teşvikli sektörler arasına alınmasını sağlayacağız. Örneğin mevcut yapılmış olan Altınşehir Kuyumcu'lar Sitemiz Özel İhtisas Alanı ilan edilse SGK primlerimiz beşte bire düşecek. Enerji ödemelerimiz yanı yarıya düşecek. Bu ihtisas alanı olmaya da tüm şartlarımız uygun. Tek yapılması gereken ilgili mercilerin kapısını aşındırmak. Görev aldığımız takdirde varımızı yoğumuzu ortaya koyup sonuç alacağız inşallah.

“İHRACATA ÇOK ÖNEM VERECEĞİZ”

Sektör olarak ihracatta istediğimiz konumda değiliz. İhracat demek yeni pazarlar demektir. Bu sebeple ihracata önem vereceğiz. İhracatçılar Birlikleri başta olmak üzere bu alandaki tüm kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapacak ve sektörümüzün ihracat ayağını geliştireceğiz. İhracatı geliştirmek için yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımlarda oda olarak teşvik edici olacağız. Sektörümüzün canlı olduğu ülkelerin büyükelçilerini ve yetkililerini hem şehrimize davet edeceğiz hem de onlarla temaslarımızı arttırarak ihracata yönelik adımlar atacağız. Özellikle Türkî cumhuriyetlerden ihracat yapılabilecek esnaflar ziyaret edilip, şehrimize getirilmeye çalışılacak.

“REKLAM VE TANITIMLA ESNAFIMIZI DÜNYAYA AÇACAĞIZ”

Fotoğrafçılık, web tasarımı ve sosyal medya uzmanlığı yapan firmalar ile anlaşma sağlanacaktır. Site içerisinde olmak şartı ile firmalarımızın istediği ürünler resimlenecek ve kullanılacak hale getirilecektir. İsteyen esnaflarımıza web sitesi ve sosyal medya alanında tasarımlar yapılıp, uygun görülmesi durumunda takibinin de yapılmasına destek olunacaktır. Bu sayede tüm esnaflarımız ürünlerinin tanıtımı anlamında istediği hedefe ulaşacaktır. Vitrin işi yapan esnaflarımıza online satış altyapısı kurulacaktır. PTT ile anlaşma yapılıp değerli yani sigortalı ya da değersiz olarak resmi taşıma anlaşması yapılacaktır. “

YETİŞMİŞ ARA ELEMAN PROBLEMİNİ ÇÖZECEĞİZ”

Sektörümüzün en önemli sorunlarından birisi de yetişmiş ara eleman problemi. Devlet yetkililerimizin açıklamalarına göre önümüzdeki günlerde sanayilere özel meslek liseleri kurulacak. Hali hazırda bunun örnekleri İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Gaziantep'te var. Bu liselerde öğrenciler yoğun bir mesleki eğitim ve staj alıyorlar. Bu sayede mezun olduklarında ilgili bölümde yetişmiş bir ara eleman oluyorlar. Bizler de oda olarak Kahramanmaraş'ta kurulacak olan Sanayi Meslek Lisesi’ne Kuyumculuk bölümünün ekletilmesi için girişimlerde bulunduk, seçilmemiz durumunda da daha etkin bir şekilde kurulmasını destekleyeceğiz. İkinci olarak İŞKUR ve çıraklık eğitimle protokoller yapacak ve mevcut okula gitmeyen personellerimizi Oda içerisinde açacağımız eğitim merkezinde eğiteceğiz. Bu sayede hem belgeli yetişmiş elemanlarımız olacak hem de çırakların SGK problemini halletmiş olacağız.

Altınşehir'de kuyumcular Odası Ofisi

Altınşehir Kuyumcular Sitesi'nde odamızın ofisi bulunmamaktadır. Buraya ofis açılıp esnaflarımızın işlemlerinin hızlandırılmasını sağlayacağız. Sağlık Müdürlüğü ile görüşülüp sitemize sağlık çalışanı getirmek için çalışacağız. Odamız adına bir hukukçu ile anlaşılıp, esnafımızın sıkıntılarını danışmalarına vesile olacağız.

Nöbetçi Yönetim Kurulu Üyesi

Günün belirli saatlerinde yönetim kurulu üyelerimizden bir tanesi ofisimizde nöbetçi olup esnaflarımızın düşüncelerini ve sıkıntılarını dinleyecektir. Vitrinci esnaflarımız için, çarşıda Yönetim Kurulu Üyelerimiz yetkili olacaktır.

Esnaf Ziyaretleri

Esnafımızı 4 yılda bir değil, mümkün olduğu her fırsatta ziyaret edeceğiz. Esnaflarımızın derdi ile dertlenip, sevinci ile mutlu olacağız. Anlatılan sıkıntılar ile hemen ilgilenip çözüm üretmeye çalışacağız. Esnafımıza hiçbir zaman bana ne demeyeceğiz.

Esnafa ve Çalışanına Konut

Esnaflarımıza ve çalışanlarına Altınşehir Kuyumcular Sitesi yakınında konut projesi için çalışma yapacağız. Ödemeler aylık taksitler halinde alınacaktır.

Hastane ve özel okullarda destek

Hastane, özel okul ve benzeri kuruluşlar ile protokoller imzalanıp indirimler alınacaktır.”

Editör: Haber Merkezi