Kahramanmaraş İdare Mahkemesince, ikametlerin yakınındaki bir GSM operatörüne ait baz istasyonunun sağlığa zararlı olmasından dolayı sertifikasını iptal etti. Davayı kazanan mahalle sakinleri baz istasyonunun kaldırılmasını beklerken, GSM operatörünün dava devam ederken aynı baz istasyonuna yeni bir sertifika aldığı ortaya çıktı.

7 yıldır burada hukuk mücadelesi veren Avukat Şule Yıldız Gül, GSM operatörünün uyanıklık yaparak kendisine sertifika almasının dışında baz istasyonunu başka bir GSM operatörüne de kiraladığını, bu sertifikaların iptali için de dava açtığını söyledi.

Mahkeme tarafından bölgeye atanan bilirkişi, baz istasyonunun evlere 4-5 metre mesafede olduğunu ve bu binada yapılan ölçümde radyo frekans değerlerinin oldukça yüksek olduğunun tespit edilmesi sonrasında, 28 Mart 2018'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından GSM operatörü için verilen sertifikasının iptaline karar verildi.

GSM operatörünün itirazı üzerine dosya Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Dosyayı inceleyen 4'üncü İdari Dava Dairesi, yerel mahkemenin kararı onayladı.

"DAVA DEVAM EDERKEN YENİ GÜVENLİK SERTİFİKASINI BTK NASIL VERİYOR?"

11 Ocak 2020'de kendilerine tebliğ edilen kararla büyük bir sevinç yaşadıklarını belirten Avukat Şule Yıldız Gül, sertifikanın iptal edilmesinin baz istasyonun faaliyetinin durdurulup kaldırılması anlamına geldiğini ancak GSM operatörünün baz istasyonunu kaldırmadığını ve faaliyetinin de devam ettiğini söyledi.

Bunun üzerine yaptıkları araştırmada GSM operatörünün dava devam ederken 15 Aralık 2017'de aynı baz istasyonuna yeni sertifika aldığını belirlediklerini ifade eden Gül şunları kaydetti:

"Baz istasyonu, dava açıldıktan sonra bilirkişi tarafından yapılan incelemede 3'üncü kattaki balkonlarda ve yatak odalarında radyo frekans değerleri eşik değerlerin üzerinde ölçüldüğü için binaya yakınlığı sebebiyle sağlığı zarar verdiği tespit edilmiş bir yer.  Hukuk mücadelemiz 7 yıl devam etti ve 2020 yılında bu baz istasyonun üstündeki bütün güvenlik sertifikalarının iptaline karar verildi. Sertifikanın iptali demek, baz istasyonunun kaldırılması demektir. Biz baz istasyonunun kaldırılmasını beklerken GSM operatörleri kendi aralarında uyanıklıkla sertifika numarasındaki bir haneyi değiştirerek BTK'ya yeni sertifika için başvurur yaptılar. Bu başvurular olumlu neticelenip yeni sertifikalarla burada çalışmaları devam ettiriyorlar."

Faaliyetin şu an yasal çerçevede devam ettiğini anlatan Gül, "Özellikle şuna dikkat çekmek istiyorum, dava devam ediyorken davalık olan yere, aynı ada ve parsel üzerindeki yere hiçbir değişiklik yapılmadan, güvenlik mesafesi, anten sayısı, yeni teknolojik özellikler eklenmeden yeni güvenlik sertifikasını devlet kurumu olan BTK nasıl veriyor? Bu sertifikalarla şu an burada hala yayın yapılmaya devam ediliyor. Onun için biz 5 adet sertifikayı tespit ettik. GSM operatörü kendisini garantiye almak için alt kiracı olarak başka bir GSM operatörüyle anlaşma yapmış. İlk başta yalnızca bir GSM operatörü varken, şu an iki GSM operatörünün sertifikaları burada devam ediyor. Bunun için mücadelemizi devam ettiriyoruz. Bunun buradan söktürülmesi için gerekirse Birleşmiş Milletler'den ve Dünya Sağlık Örgütü'nden yardım alacağım. O yüzden buraya görevlileri denetlemeye davet ediyorum." diye konuştu.

"YERLEŞİM YERİNİN DIŞINDA BİR YERE ALINMASINI İSTİYORUZ"

Duraklı Mahallesi Muhtarı Mustafa Kar da baz istasyonu hemen evlerin dibinde olmasından dolayı insan sağlığına zarar verdiğini belirterek, "Bu baz istasyonu mahallemde kurulduğu günden bu yana mahallemde sıkıntıdır. Biz bunun kaldırılmasını isterken sanırım burada bir kelime oyunuyla uzatma yapılmış. Biz bunu burada istemiyoruz, yerleşim yerinin dışında bir yere alınmasını istiyoruz. Ve mücadelemizi sonuna kadar sürdürüp devam ettireceğiz. Onun için yetkililerden baz istasyonunun buradan kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi