Kahramanmaraş’ta önceki dönemlerde Ocak ayının girmesiyle birlikte her mahallenin kendi çeteleri muhtarlıklar tarafından oluşturularak, cadde ve sokaklarda davul zurna ile gezilirdi. Her yıl eskiye özlemin artarken, eski 12 Şubat ruhuna da olan özlemde vatandaşlar tarafından dile getiriliyor.

‘’DAHA CANLI YAŞATILMALI’’

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çeşitli etkinliklerde olsa, vatandaşlar bunları yeterli bulmuyor. O dönemi anlatan kültür sanat programları, konferans ve seminerlerin dışında yapılan farklı türde ki programlar 100.yıl etkinliği kapsamına alınmıştı. Vatandaşların en büyük beklentisi, o dönemin ruhunun daha canlı yaşatılması ve o tarihte yaşananların yeni nesile daha kapsamlı şekilde anlatılması oldu.

‘’CUMHURBAŞKANI GELECEK’’

Her yıl 12 Şubat’ın yıl dönümü Trabzon Caddesi üzerinde ve Valilik Kavşağına kurulan platformda yapılıyordu. Son yıllarda vatandaşlarının katılımları da azalmıştı. Okulların tatil edilmemesi de, öğrencilerin katılımını etkiliyordu. İletilen talep doğrultusunda okulların tatil edilmesi beklenirken, bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile kurtuluşun 100.yıl dönümü 12 Şubat Stadyumunda kutlanacak.

12 Şubat günü ilk olarak saat 10:30’da, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Osmanlı arşivinden Maraş Milli Mücadele belgeleri sergisi yapılacak.  Saat 12:30’da ise final programı 12 Şubat Stadyumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Final programı içerisinde protokol konuşmalarının ardından tiyatro gösterisi, yöresel oyunların sergilenmesi, yücel arzen ve orkestrasının senfoni konseri ve kortej geçişi ile program tamamlanacak. Saat 20:00’de ise yine Sütçü İmam Üniversitesinde Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, İşgalden İstiklale kahramanlık destanı Maraş konferansı verecek.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN


 

Editör: Haber Merkezi