Kahramanmaraş'ta trafik ekipleri tarafından otogarda şehirlerarası yolculuk yapan otobüsler üzerinde kış lastiği ve emniyet kemeri üzerine bilgilendirme yapıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yolcu terminalinde faaliyet gösteren şehirler arası otobüs firmaları sürücülerine ve firma yetkililerine yönelik Kış Lastiği uygulaması yapıldı. Beraberinde otobüslerde seyahat eden yolculara da emniyet kemerinin önemine yönelik bilgilendirme ve broşür dağıtımı yapıldı.

27 firma yetkilisi, 30 sürücü ve 110 yolcuya bilgilendirmenin yapıldığı uygulamada, ilçeler arası ve şehirlerarası yük, yolcu taşıyan araçların mutlaka kış lastiği kullanması gerektiğine değinildi.

Kış tedbirleri kapsamında yapılan denetim ve eğitimlerin sürdüğünü belirten Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların kış lastiği takmasının zorunlu olduğu hatırlattı.

Kış lastiğiyle ilgili denetimlerin hem bölge trafik güzergahlarında hem de şehir içinde yapıldığının altını çizen Doğan, ''Denetimlerimiz devam ederken, bugün eğitim faaliyetimizi de ekledik. Özellikle yolcuları emniyet kemeri konusunda ikaz ettik. Toplu taşıma araçlarında kaza meydana geldiğinde, yaralamalar araç içerisinde savrulma veya devrilen aracın altında kalma şeklinde oluyor. Yolcular emniyet kemerini taktığında ise yüzde 70-75 oranlarında yaralama ve ölümlerin önüne geçiliyor. Emniyet kemeri sadece hususi araçlarda takılabilecek bir aparat değildir'' dedi.

2019 yılında meydana gelen trafik kazalarının oranlarının da alınan tedbirler doğrultusunda düştüğünü belirten Hakan Doğan, ''Ölümlü ve yaralamalı kazalarda yıllık bazda bakıldığında bir düşüş var. Ancak dikkat çeken bazı noktalar var. Bu bölgelerde ise hızdan kaynaklanan kazaların olduğu bölgelerde radar denetimi, kırmızı ışık ihlalinden kaynaklanan kazaların olduğu yerlere ise drone denetimi yapacağız. Özellikle Arsan, Karacasu, Karaziyaret kavşaklarında denetim yapıyoruz.

Buradan sürücülerimizi de uyarmak istiyorum. Bu belirttiğim noktalar ağırlıklı olmak üzere, drone denetimleri devam edecek. Buralarda ve diğer kavşaklarda ışıklara riayet edelim. Kırmızı ışık ihlali yapan bir sürücü, yeşil ışıkta hakkını kullanarak geçen başka bir sürücüyle kaza yapma ihtimali yüksek. Bu durum da, kırmızı ışık ihlali yapan haksız duruma düşüyor. Yine sivil ekiplerimiz ve MOBESE'lerimizden emniyet kemeri ve cep telefonu uygulamalarımız devam ediyor. Bu denetimlerin amacı ceza yazmak değil, kazaların azaltılmasıdır. Vatandaşlarımızın bundan bilgisi olsun'' ifadelerine yer verdi.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi