Dijitalleşmeye adapte olmayan hiçbir şirket ayakta kalamayacak gibi görünüyor. Ebeveynlerimizde dijitalleşmeye adapte olursa gerçekten bir şirket ruhu oluşacak gibi duruyor. Ben öyle yönetici bir babayla çalışıyorum.” ifadelerini kullandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu ise Kahramanmaraş’ın birçok alanda gelişim gösterdiğinin altını çizdi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) iş dünyasını temsil eden ebeveynler ve çocuklarına yönelik geliştirdiği “Nesilden Nesile Aktarılan Büyük Hazine: Müteşebbis Ruh” sosyal sorumluluk projesi yapılan açılış toplantısıyla başladı. Proje, ‘X’ kuşağının bilgi, beceri ve tecrübelerini ‘Y’ ve ‘Z’ kuşaklarına aktarmayı, Kahramanmaraş’ın zenginliklerini ve girişimcilik potansiyelini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Projede ayrıca, girişimcilik ruhunu yeni nesillere aktarmak ve toplumsal değerleri; iyi ahlak, adalet ve güven duygularının genç nesilde pekişmesini sağlayarak, toplumun çimentosunu oluşturan birlik ve beraberliği sosyal ve inovatif girişimcilikle destekleyerek sosyoekonomik ve kültürel kalkınmaya daha fazla katkı sağlanması amaçlanıyor. Projenin açılış toplantısına, iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin yanı sıra, KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, KASİAD Başkanı Mikail Utlu, MÜSİAD Şube Başkanı Serdar Salih Çiçekçi, TÜMSİAD Şube Başkanı Adnan Toprak, KMTSO Meclis ve meslek komitesi üyeleri ile Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ve kurul üyeleri, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu ve kurul üyeleri ile Genç KASİAD, Genç MÜSİAD ve Genç TÜMSİAD üyeleri katıldı.

“PANDEMİYE RAĞMEN AYAKTA DURDUK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu: “Kahraman sanayici ve iş adamları, dün cephede verdiğiniz mücadele neyse bugünde benzeri bir mücadele veriyorsunuz. Ekonomi, faiz, hammadde, hammadde fiyatları, Dolar, Euro vb. bir dünya konu. Bunların en kötüsü ise geçen yıl yaşadığımız pandemi başlangıcıydı. Evlerimize kapandığımız bir dönem yaşadık. Şükürler olsun bu dönemde de biz yine yılmadan, ayakta kalmaya devam ettik. Bu döneme rağmen Kahramanmaraş’ta ihracatımız en yüksek aylık ihracatımız 85-90 milyon dolar olmuştu. 3 yıldan beri İhracat Destek Ofisimizi kurmakla başladığımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla can siperhane koşturduğumuz her konuda her ay başka bir başarıya imza attık. Geçen ay 135.1 milyon dolar ihracat yaptık. Yüzde 72 artış oldu. Hedefimizi 2023’te 5 milyar dolar olarak belirledik. 5 milyar dolar koyduğumuz hedef uçuk kaçık bir hedef değil. Biz denizi olmayan balık ihracatçısı bir iliz. Ama rakamlarda bir tek balık ihracatımız yok. Çünkü Kılıç Balık burada üretiyor, burada işliyor ve uçak düşmesinde Rusya ile kriz yaşadığımızda bir tek domates bile Rusya’ya satamadığımız günde bizim balık ihracatımız hiç aksamadı. Hiçbir şey almayan Rusya balığımızı aldı. Ayrıca İstanbul’dan sonra en çok altın işleyen kentiz. Dünyanın neredeyse birçok ülkesine altın gönderiyoruz.”ifadelerine yer verdi.

“Dijitalleşmeye adapte olmayan hiçbir şirket ayakta kalamayacak”

Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk, şunları söyledi: “Bizler dijital neslin ilk temsilcisiyiz. Ama ben alfa neslin annesiyim. Biz çok problem yaşamıyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ta gerçekten müteşebbis bir ruh var. Bu durum gençlere geçmiş. Aslında farklı kuşakların birbirinden öğreneceği çok şey var. Maalesef bu pandemi dönemi bize farklı yaşam alışkanlıkları kazandırdı. Dijitalleşmeye adapte olmayan hiçbir şirket ayakta kalamayacak gibi görünüyor ve bizim ebeveynlerimizde dijitalleşmeye adapte olursa gerçekten bir şirket ruhu oluşacak gibi duruyor. Ben öyle yönetici bir babayla çalışıyorum.”

“Entegre halinde, özverili bir şekilde hareket ediyoruz”

Genç girişimciler olarak güzel ve özverili bir şekilde hareket ettiklerini belirten Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu ise şunları söyledi: “Üzerimizde ciddi bir sorumluluk var. Tabii dönem dönem diğer illerdeki genç girişimciler kurullarıyla bir araya geliyoruz. Burada şunu gözlemliyorum; diğer illere kıyasla Kahramanmaraşlı gençler eğitimlerini alıp, tecrübelenip tekrar gelip bu şehre bir değer katabilmek için gayret ediyorlar. Bu bizim için büyük bir kazanım. Genç girişimciler olarak birbirimizle entegre halinde güzel ve özverili bir şekilde hareket ediyoruz.”

HABER: GÖKHAN DÖKÜCÜ

Editör: Haber Merkezi