Demir ve demir dışı metaller sektörü, Türkiye’nin toplam ihracatına verdiği katkıyı kasım ayında da devam ettirdi. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), sektörün ocak-kasım dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. 2021 ocak-kasım kümülatif verilerine göre Türkiye ihracatı 203,1 milyar dolar olarak hesaplanırken, sektör ihracatı aynı dönemde 11,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

KATMA DEĞERLİ İHRACATTA YÜZDE 34’LÜK ARTIŞ

Sektörün ihracat rakamlarını değerlendiren İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Yılın ilk 11 ayında sektör ihracatı değer olarak yüzde 49,7 artışla 11,1 milyar dolara ulaştı. Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olduk. Sektör ihracatı miktar olarak yüzde 9,4 artışla 2,8 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Demir ve demir dışı metaller sektörünün 2020 yılı birim ihraç fiyatı 2,97 dolar iken 2021'in ilk 11 ayında yüzde 34 artışla 3,92 dolara ulaştı. Kasım ayında sektörümüzün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 160 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 90,5 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 66,5 milyon dolar ile ABD üçüncü sırada, 65,7 milyon dolar ile İngiltere dördüncü sırada yer aldı.” dedi.

2021 ocak-kasım kümülatif verilerine göre en çok ihracat gerçekleştirdikleri pazarları açıklayan Öztiryaki şunları aktardı: “Bu dönemde 1,2 milyar dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 685 milyon dolar ile İtalya ikinci, 552 milyon dolar ile Birleşik Krallık ise üçüncü sırada Almanya’yı takip ettiler. STA sonrası Birleşik Krallık’a değerde yüzde 70 miktarda ise yüzde 33 oranında bir ihracat artışı gerçekleşti.”

ALT SEKTÖRLERDE ZİRVE YİNE ALÜMİNYUMDA

Alt sektörlerin ihracat rakamlarını değerlendiren Öztiryaki, “Ocak-kasım 2021 döneminde alt sektör ihracatında ise Alüminyum sektörü 4,5 milyar dolar ile değer bazında ilk sırada yer alırken demir çelik mamulleri ürün grubu sektörü 2,19 milyar dolar ile ikinci sırada yerini  aldı. 2021 kasım ayında sektörde en fazla ihracat 529 milyon dolar ile yine Alüminyum sektöründe gerçekleşti. Ayrıca Birliğimiz alt sektörleri arasında yüzde 111’lik oranıyla Kaynak sektörü en yüksek ihracat artış oranını yakalarken, Alüminyum yüzde 100, Bakır yüzde 66, Yapı Malzemeleri yüzde 34,2, Metal Ambalaj yüzde 25.3, Metal Hırdavat yüzde 21,1, Mutfak Eşyaları yüzde 19,2, Döküm yüzde 15 olmak üzere alt sektörlerimiz ihracatında oldukça yüksek artış oranları ile memnun edici bir tablo görülmektedir.” dedi.

BÜYÜMEYE EN BÜYÜK KATKI ‘İHRACAT’TAN

Aylık rakamlarla birlikte dövizdeki hareketliliğe de değinen Öztiryaki, “Sanayicinin beklentisi stabil bir kur. Planlamalarımızı buna göre yapmamız en doğrusu. Döviz kurunun yüksek olması bir yandan ihracatımızı artıyor ama artırırken de maalesef ithalatımızı da artırıyor. Çünkü Türkiye’de ihracat yapmak için bazı ham maddelerimizi, ara mamullerimizi ithal etmemiz gerekiyor. Bu sefer buna bağlı olarak finansal ihtiyacı doğuyor.” dedi. 

Son büyüme rakamlarını da değerlendiren Öztiryaki “Büyümenin yüzde 90’ının ihracat kaynaklı olduğu görülüyor. Büyüme devam ediyor. 4. çeyrekteki büyümenin 9 ila 10 arası olacağı konuşuluyor. Biz de buna katılıyoruz. İhracatımız ivme kesmeden devam edecek. Ve bu büyümeyi döviz artışına bağlamak doğru olmaz. Türkiye’nin avantajlarını doğru kullanan başarılı ihracatçılarımız var.” açıklamalarında bulundu. 

Editör: Haber Merkezi