Gerçekleştirdiğimiz röportajda gelen indirimlerin ve artanpirim desteğinin sevindirici olduğu ve bu desteğin artması gerektiğinin öneminevurgu yapıldı.

2018-2019 üretim döneminin sona ermesi ve hasat dönemininbaşlaması ile dolar kurundan gübrenin, mazotun, tohumun, ilacın ve birçok ürününetkilenmesiyle çiftçinin ciddi anlamda endişeli ve düşünceli olduğunu belirtenÇetinkaya, “Böyle bir indirimin gelmesi çiftçiler açısından son derecesevindirici ama daha öncesinden gelen yüzde 100’lük zam bu indirimikapatmayacak. Çiftçimiz halen bu fiyatlardan gübre alacak. Geçtiğimiz yıllardatorbasını 80 liraya aldığımız gübre şu an itibariyle 180 TL civarında yüzde100’ünde bir zam görmüştü. Tabi yüzde 15’lik bir indirim fazla etkiliolmayacağını ve daha fazla bir indirimin daha yüksek olmasını bekliyoruz. Aksitakdirde çiftçilerimizi çok zorlu bir süreç bekler. Prim ve desteklerin tekrargözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Çünkü dolarkurunun artmasıyla birlikte desteklerin 5 kuruş olması ekonomik anlamda yokdenilecek seviyeye düşmüştü” açıklamalarında bulundu.

“KAHRAMANMARAŞ TARIMŞEHRİDİR”

Arpa ve buğdayda kg başına verilen 5 kuruşluk desteğin 10 kuruşaçıktığının sevindirici olduğunun altını çizdi. Çetinkaya şu cümleleri kullandı:“Çiftçilerin en çok yaşadığı problem girdilerin çok yüksek olması. Mazotun,tohumun ve ilaçların da fiyatlarının düşürülmesi lazımdır. Bunlar düşürüldüğütakdirde çiftçimiz her zaman üretmeye devam eder. Ve tarlasını boş bırakmaz.Türkiye’nin birçok yerinde devletimizin vermiş olduğu destekler ve teşviklermevcut. Bunlardan Kahramanmaraş’ta faydalanmaktadır.  Kahramanmaraş sanayi ile öne çıkmış olsa datarımı da göz ardı etmemek lazım. Kahramanmaraş bir tarım şehridir.Tekstilcimizin ve sanayicimizin birçoğu da tarım kökenlidir. TarımKahramanmaraş’ın olmazsa olmazıdır. Ve tarım sektörü Kahramanmaraş’ın en büyükgelir kaynağıdır. Tarımın gelişmesi ve çiftçimizin üretmesi için tarım ciddianlamda desteklenmelidir. Topraklarımıza ve arazilerimize sahip çıkmalıyız.Çiftçimizin ürününü gerçek değerde satabilmesi tarımın gelişmesi için çokönemlidir. Çiftçilerimize yapılandırılmaların ve desteklerin daha da artmasıgerekiyor. Mazota tohuma serbest piyasada da olsa müdahale etmelerigerekmektedir. Dolara müdahale edilmesi ve gübre fiyatlarının tekrar gözdengeçirilmesi ve ciddi anlamda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.”

HABER-FOTO: MERTPOLAT

  

Editör: Haber Merkezi