Kocabaş Konağında Türkolog Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu tarafından gerçekleştirilen sergide, yaklaşık 15 çeşit gıda yer aldı.  Dedeoğlu, yemek çeşitlerinin en büyük özelliklerinin uzun süre bozulmayacak türden gıdalar olduğunu söyledi.

Çetelerin yedikleri yemeklerle ilgili yaklaşık 6 yıl araştırma yaptığını belirten Türkolog Dedeoğlu, ‘’Bununla ilgili pek çok kaynağa ulaştım. Bunlardan bir tanesi, ‘Kırma’ adında daha çok teh dürümü denilen ve bugün unutulmaya yüz tutmuş bir ürün.

Biz bunları bir takım örneklerle veriyoruz. O dönem neler yaşadıkları, neler hissettikleri ve ne kadar zorluklara göğüs gerdiklerini, bu gıdalarla karınlarını doyurduklarını gördüğümüz zaman gerçekten insanlar duygulanıyor. Bende onların unutulmaması ve Gastronomi adına böyle bir etkinlik yapmaya karar verdik’’ dedi.

Bu yemeklerin çeşidinin çoğaltılabileceğini söyleyen Dedeoğlu, ‘’Aslında çok fazla çeşit var. Biz bunu daha çoğaltabiliriz. Masa üzerinde Kırma, Teh dürümü, Omaç, Belembeç, Pıt pıt lepesi, Mercimek lepesi, Safralık dürüm, Patlıcan börkü ve Şıra ürünlerinden ayranlı pekmez gibi çetelerimiz tarafından yenilen 15 çeşit yemekleri sergiledik’’ ifadelerini kullandı.


 

Bu gıdaların en büyük özelliklerinden birinin atıksız gıda olduğunu söyleyen Dedeoğlu, ‘’Günümüzde yemek yapılırken, sebzelerden bir çok parça atılıyor ama bu gıdalarla insanlar karınlarını doyurmuş. Yokluk ve kıtlığı bilmeyen, nimetin külfetini bilmeyen, kıymetini de asla bilemez. Bizim kendimize ait olan manevi değerlerimize sahip çıkarak korumamız ve bunların kıymetini bilmemiz lazım. Anadolu maneviyatın kaynağı, Kahramanmaraş ise merkezidir’’ diye konuştu.  

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi