Kafkasya’daki yurtlarından 158 yıl önce koparılarak göç ettirilmeye zorlanan 1.5 milyon Çerkes’in sürgün edilmesinin yıl dönümü nedeniyle Göksun ilçesi Fındıklı Mahallesinde Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği tarafından bir anma töreni gerçekleştirildi.
Göksun ilçesi Fındıklı Mahallesinde Kafkas Kültür Derneği tarafından Çerkes Sürgünü’nün 158. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi. Fındık Mahallesi Muhtarı Maruf Onur, Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeşoga Nadir Sandıkçı, Programın organizasyonunu ise Ak Parti Kahramanmaraş Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Mutlu Bolat yaptı. Kafkas Kültür Derneği Başkanı Bekir Sami Yavuz tarafından günün anlamı ve önemini belirten konuşmasının ardından saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan, anma etkinliği konuşmacıların ardından kortej yürüyüşü ve anıta karanfil bırakma ile başladı.

 

YÜZLERCE KİŞİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ İLE ADATEPE’YE AKIN ETTİ
Ellerinde Türk ve Çerkes bayraklarıyla Fındık Mahallesi’nde toplanan yüzlerce insan kortej halinde ellerinde pankart, karanfil ve üzerinde önemli yazılar yazılan dövizlerle yürüyüşe katılarak, Adatepe Göleti’ne giderek çelenk ve karanfil bıraktı.

 

“BU COĞRAFYA ASLINDA İNSANİ ACILARIN, TRAJEDİLERİN COĞRAFYASIDIR”
Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Başkanı Bekir Sami Yavuz konuşmasında, “Değerli dostlar, bugün bizi yalnız bırakmadınız. Bu coğrafya aslında insani acıların, trajedilerin coğrafyasıdır. Bu itibarla bizimle birlikte bu acıyı yaşayan, acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜN TARİHİN EN ACI OLAYLARINDAN BİRİ”
Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Çerkes Sürgünü’nün tarihin en acı olaylarından biri olduğunu dile getirdi.
Göksun’da yaşayan Çerkes halkının kente değer kattığını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
“Sürgünde hayatını kaybeden yaklaşık 500 bin Çerkes kardeşimize Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum. Çarlık Rusya’sı tarafından anayurtları Kafkaslar’dan, 21 Mayıs 1864’ten itibaren başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edilen Çerkes kardeşlerimizin torunları, ülkemizin değişik bölgelerinde olduğu gibi toplumsal bütünlüğün sağlandığı ve adeta Türkiye’nin nüvesi konumundaki bir yerleşim yeri olan Göksun ilçemizde de kardeşlerimiz olarak yaşamlarını sürdürmektedir” dedi. Program, Sürgün Anıtı’na karanfil bırakılmasıyla sona erdi.




Editör: Haber Merkezi