Volkan Dalyan il Temsilciliğinde hizmetlerini sürdüren 09/06/2022 tarih ve E-95871739-050,04,39 sayılı Temsilcilik Atama Kararı ile yönetimi değiştirmiş olup, yeni yapılanmaları ve hedefleri hakkında fikir alış- alışveriş toplantısı gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş ve Bölge için çalışmalarını var gücü ile sürdürdüklerini dile getiren, Jeolojik etütler mesleğimizin temel iş konuları arasında yer almaktadır diyen İl Temsilcisi Volkan Dalyan, Jeoloji Mühendisleri Çok Önemli Görevler Üstlenmektedir” dedi.

İl Temsilcisi Volkan Dalyan, Kervanhan Restoranda düzenlediği fikir alışverişi toplantısında yaptığı açıklamada; “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, iş yapabilme zorluğu, mesleki dayanışma, diğer mühendislik bilimleri arasındaki iş birliği, kurumlar arası koordinasyon gibi olumlu veya olumsuz gerçekleşebilecek her türlü durumla ilgili oda yönetimi olarak üyelerimizin hakkını savunmak başta olmak üzere, diğer çalışma arkadaşlarımızla işbirliğini yürütebilmek adına yönetimde görev dağılımı yaptıklarını belirtti.

İl Temsilcisi Volkan Dalyan yönetimini şu şekilde tanıttı; Volkan Dalyan (İl Temsilcisi), Lütfi Varol (Temsilci Yardımcısı) Eğitim, Taahhütlü İşler, Jeoteknik, Maden bölümünden sorumlu, Aynur Milli (Temsilci Yardımcısı) Basın, Eğitim, Hidrojeoloji, Su Sondajı’dan sorumlu, Cengiz Özaydın (Temsilci Yardımcısı) Kurumlar Arası İletişim’den sorumlu,

Mehmet Oruçoğlu (Temsilci Yardımcısı) Temel Sondaj, Jeoteknik sorumlusu, Nazmiye Ertürkmen (Sosyal Medya, Kadın Haklarından sorumlu olarak görev alıyor.

Ekip ruhuyla hareket edeceklerini belirten yönetim plan ve projelerini maddeler halinde bizimle paylaştılar.

Mesleki Eğitim

Zemin Etüt Raporu, İmara Esas Jeolojik-Jeoteknik Rapor, Derin Kuyu Sondaj Açımı, YAS Arama ve Kullanma Belgesi, Münferit Hidrojeolojik Rapor Hazırlama gibi kurumlara verdiğimiz raporlar ile bu raporları hazırlarken kullandığımız bilgisayar proğramları (Net-cad- Corel- Autocad-Arcgis vb.) ile ilgili eğitimler planlanmaktadır.

Mesleki etik ile ilgili Jeoetik konulu eğitim için Prof. Dr. Yüksel ÖRGÜN TUTAY’dan destek sözü aldık.

Öğrenci Ve Halk Bilgilendirme Eğitimleri

İl merkezinin 10-11 km kadar güneyinden geçen Doğu Anadolu Fayının Pazarcık ya da Türkoğlu segmenti 1513 yılından bu yana yıkıcı deprem üretmemiş, 7.4 büyüklüğüne varacak bir deprem üretme kapasitesine sahip bir faydır ve Türkiye’nin üzerinde deprem beklentisi olan önemli sismik boşluklarından biridir. Yine Türkoğlu ve Nurhak ilçe merkezleri ile 40’a yakın eksi köy statüsünde bulunan mahallesi ile bazı baraj ve gölet gibi tesisler doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır. İşin aslı deprem bizim gerçeğimiz ve gerçekle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Özellikle bu konu ile ilgili halkı ve öğrencileri bilinçlendirmek adına İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Valilik- Kaymakamlık, Belediyeler, AFAD gibi kurumlarla iletişime geçip desteklerini isteyerek sosyal sorumluluk bilinci ile deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında ne yapılması gerektiğine dair eğitimler vermeyi amaçlamaktayız. Jeoloji mühendisleri olarak sadece deprem sonrasında hatırlanmak istemiyoruz. Bunun yanı sıra yeraltısuyu kullanımı, çevre kirliliği, su kirliliği, maden sahaları ve diğer afetlerle ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir.

Akademik Söyleşiler

Konusunda uzman kurumlarda görev yapan jeoloji mühendisi meslektaşlarımız ve çeşitli üniversitelerde akademik çalışmalar yapan hocalarımız ile kendi uzmanlık alanları ile ilgili teknik söyleşilerimizi gerek basın, gerekse sosyal medya üzerinden yayınlayarak meslektaşlarımız ile paylaşacağız.

Bu konularla ilgili İTÜ, Çukurova Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi akademisyenlerine desteleri için şimdiden teşekkür ediyoruz.

Mesleki Dayanışma

Kahramanmaraş JMO İl Temsilciliği olarak diğer mühendislik ve mimarlık meslek odaları ile kaynaşma, mesleki etik ve işbirliği toplantıları düzenleyerek mesleki birlikteliğimizi artırarak daha kaliteli ve düzgün işler çıkarmayı hedeflemekteyiz.

Faaliyetler

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde, Onikişubat Belediyesinin katkılarıyla 16-18 Haziran 2022 tarihleri arasında “Uluslararası İleri Mühendislik Teknolojileri Sempozyumu” (International Symposium on Advanced Engineering Technologies-ISADET 2022) gerçekleştiriliyor.Sempozyuma 15 ülkeden bilim insanları 220 bildiri ile katılıyor.

Yeni yönetimi ile Kahramanmaraş Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliği faaliyetlerine hızlı bir giriş yaptı. 15/06/2022 tarihinde Kervanhan’da gerçekleştirilen organizasyonda İSADET’e katılım sağlayan Prof Dr. Yüksel ÖRGÜN TUTAY (İTÜ, Maden Fakültesi Jeoloji Müh. Bölümü), Prof. Dr. Ali TUTAY(İTÜ, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü), Prof. Dr. Adelmejid BAYAD (Bosnahersek d’Evry-Cite Üniversity Matematik Bölümü) ve Dr. Toni NICOLIC ( Saraybosna Tuzla Üniversitesi Jeoloji Bölümü) ile söyleşi gerçekleştirdiler. Mesleki dayanışmanın ön plana çıktığı söyleşi de özellikle mesleki eğitim, jeoetik, jeoloji mühendisliğinin tanıtılması, doğal afetlerle ilgili halkı aydınlatma konuları ile ilgili fikir alışverişleri yapıldı. Ayrıca katılım sağlayan hocaların uzmanlık alanları ile ilgili konularda soru cevap şeklinde söyleşi devam etti.       

Doç. Dr. Yusuf URAS’a hem İSADET-2’deki organizasyon için hem de Kahramanmaraş JMO İl Temsilciliği’ne verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sundular.

Programa katılım sağlayan birbirinden değerli hocaları ağırlamaktan gurur duyduklarını söyleyen oda yönetimi bu faaliyetlerine devam edeceklerini, bunları kısa dönem eğitim programları şekline dönüştüreceklerini belirttiler.

Son olarak belirtmek istediğimiz bizi çok heyecanlandıran bir projemiz var. Henüz fizibilite çalışmaları devam etmekte olduğu için ayrıntıları şimdi vermeyeceğiz. Fizibilite çalışmaları olgunlaştıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Eğer başarırsak ki başaracağımıza inanıyoruz, Türkiye’de sivil toplum kuruluşu bazında ilk proje olma gururunu yaşayacağız. Bu proje sadece mesleki olarak bizleri değil kentimizi de farklı yerlere taşıyacak.

Biz jeoloji mühendisleri olarak gücümüzün farkındayız. Ekip ruhunu dağıtmadan, motivasyonumuzu bozmadan öncelikle şehrimiz olmak üzere ülkemize faydalı işler üretmek, iz bırakmak ve farkındalık yaratmak için görevimizin başında olacağız” ifadelerini kullandılar. HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi