Basın İlan Kurumu (BİK) ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ortaklığında, Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda, yerel gazete ve televizyonun reklam departmanında çalışan personellere Uzman danışman Cihat Zafer Demirel, tarafından eğitim verildi.

‘’GAZETECİLİK ALAN DEĞİŞTİRİYOR’’

Dijitalleşmeyle birlikte insanların artık daha çok gazete okumaya başladığını belirten BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, ‘’İnsanlar daha kolay ulaşabiliyor. Önceden bir kağıt materyale ulaşmak için satın almaları gerekebiliyordu ama bugün telefondan bile gazete okuyabiliyorlar. Dolayısıyla tirajların düşmesi demek gazetelerin az okunduğu anlamına gelmiyor. Aslında aksine çok daha fazla okunuyor ama sektör alan değiştiriyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın dijitale evrildiği bir dönemde gazeteciliğinde mecburen dijitale kaydığını belirten Duran, ‘’Bizde Basın İlan Kurumu olarak bunu görüyoruz. Bu şelalenin uğultusunu duyuyoruz ve bu nehir şelaleye doğru gidiyor. Gitmeden, şelaleye ulaşmadan önce eğitim çalışmalarıyla birlikte özellikle yerel gazeteleri dijital dönüşüme hazırlamak için eğitim çalışmaları yapıyoruz’’ dedi. Pandemi sürecinde elden ele dolaştığı için tirajlarında düştüğünü sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’DE SOSYAL MEDYA ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ DURUMDA

Türkiye’de sosyal medya çığırından çıktığını belirten Duran, dünyada da çıktığını ama birçok gelişmiş ülkenin artık buna önlem aldığını söyledi.  

Son günlerde yaşanan rezillikler var diyen Duran şunları kaydetti;

‘’Bundan sonra alınacak önlemler daha da hızlanacaktır diye düşünüyorum. Artık bu edep haya sınırlarını aşan boyuta geçti. Bir çalışma vardı zaten, bu daha da hızlanacak inşallah. Bizde Basın İlan Kurumu olarak buna hazırlıklı olmalıyız. Partnerlerimizle, paydaşlarımızla bu hazırlığı eğitimlerle beraber sürdürüyoruz. Ben yerel gazetelerin biteceğini söylemiyorum yerel gazetelerin dijitale taşınacağını söylüyorum bu ikisi farklı. Gazeteler tabi ki devam edecek bizden ilan hakkı gazetelerin, onu bir lisans gibi değerlendirebiliriz. Belli bir zaman diliminde bir yatırım yapmış, bir masraf yapmış ve bu gazete ilan alma hakkını kazanmış. Standartları yakalamış, dolayısıyla bu hakları asla zayi olmayacak.’’

‘’Yaşanan süreçte biz gazetelerin haklarının zayi olmadan korunmadan ne olacaksa olmasını öngörüyoruz. Bu tabi bir süreçtir pandemi bunu biraz hızlandırdı maalesef artık toplu yaşam alanlarında gazeteler olmuyor elden ele dolaşacak diye, abonelerle veya bireysel okumalarla birlikte oluyor ama bu da tirajın aşağı indiğini gösteriyor. Pandemi sonrasında eski trajlara yükseleceklerini ben varsaymıyorum şahsen ama bunu hep beraber yaşayıp göreceğiz. Dolayısıyla artık diyoruz ki gazeteler artık internet ortamına kendilerini hazırlamalılar bu yeniliğe açık olmalılar ve bunu da başarıyla sürdürmeliler”

Sertifika töreni sonrasında program sona erdi.

Akşam yemeği programı ise Kervanhan’da düzenlendi.

Burada gazetecilerle birlikte yemek yedikten sonra BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran’a dondurma şovu sürprizi yapıldı. Duran, satır ve balta ile dondurmayı kestikten sonra külaha bırakılan büyük dondurmayı Bugün Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu’na takdim etti.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi