Kahramanmaraş Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Balkan masası sorumlusu Faik Öztırak’ı özel bir Lokantada ağırlayarak Kahramanmaraş’ın Yöresel İkramlarını tattırdılar.

Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Balkan masası sorumlusu Faik Öztırak, Tekirdağ Milletvekili İlhan Özcan Aygün, İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş, Kahramanmaraş Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selçuk Kurtsatar, Dernek Başkan Yardımcısı Süleyman İpbüken ve Dernek Yönetim Kurulu toplantıda Balkan Türklerinin sorunlarını tartıştı. Hoş Sohbetin konuşulduğu toplantıda Misafirlere el yapımı Atatürk vazoları ve Türk Bayrağı hediye edildi.

Balkan Türklerinin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan CHP'nin Balkan Masası’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Cumhuriyetin harcında Balkanlardan gelen Türkler var” dedi.

“CUMHURİYETİN HARCINDA BİZLER VARIZ”

Programda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, kendisinin de Balkanlar’dan göç eden bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek, “Cumhuriyetin harcında bizler varız. Cumhuriyetin harcında Balkanlardan gelen Türkler var” dedi. Öztrak, konuşmasının devamında, “Bu topraklar üzerinde yaşayan yurttaşlarımızın üçte birinden fazlası Balkanlar'dan göç etti. Ayrıca Balkanlar'da yaşayan Türk-Müslüman ve akraba toplulukların sayısı resmi rakamlara göre 8 milyon civarındadır” dedi.

Balkanlar ve Türkiye'nin ayrı coğrafyalar olarak düşünülemeyeceğini kaydeden Faik Öztrak, “Son 200 yıldır süregelen göçler nedeniyle birbirinden ayrılanların komşuluk bağları hala güçlüdür. Devlet Balkanlar’ı, akraba topluluklarını çeşitli kurumlar aracılığıyla hizmet götürmekte. Bu yapıların sağlıklı ve eşgüdüm içerisinde çalışmaları ülkemiz açısından faydalı. Ancak çalışmalar cemaat yapılanması üzerinden veya ideolojik yaklaşımlarla yürütüldüğünde sahada ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Kısa vadeli çalışmalar, kurumlar arasında eşgüdüm eksikliği, ahbap çavuş ilişkileriyle yapılan atamalar Balkan topluluklarının Türkiye ilişkilerinin giderek zayıflamasına neden oldu. Yapılan hatalar nedeniyle soydaşlarımızın güveni de iyice azaldı. Dahası bu ilişkilerde süreklilik sağlanamadı” diye konuştu.

“DAHA ÖNCE DE BİRİLERİ FORMAT ATMAK İSTEDİ”

Balkanlar'da yaşanan birçok soruna rağmen bölge halkının değerlerine sahip çıktığını ifade eden Öztrak, şunları söyledi: “Balkanlar'ın Türk ve Müslüman halkı bugün de bazı siyasi partiler tarafından formatlanmak istenmekte. Oysa Balkan Türkleri, Anadolu'ya ve Trakya topraklarını ilk ve son anavatan olarak gören en büyük hemşehrileri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e büyük saygı, sevgi besler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet değerine de sonuna kadar bağlılık gösterir” ifadelerini kullandı. HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi