Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kahramanmaraş’ın kendinde önemli bir yeri olduğunu ifade ederek Yeni dönemde Kahramanmaraş’ın Hak Ettiği Hizmeti alacağını söyledi.

Dün sabah saatlerinde Kahramanmaraş’a gelen ve esnaf ziyaretleri gerçekleştiren ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde bulunan Teknokent’i ziyaret eden Bakan Varank, sonrasında ise AK Parti Onikişubat İlçe Seçim Bürosu’nun açılışına katıldı.

Ak Parti vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışa Bakan Varank’ın yanı sıra AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ertuğrul Doğan, Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ile çok sayıda partililer katıldı.

“CUMHUR İÇİN İSTİKRAR DİYEREK YOLA ÇIKTIK”

Açılışta ilk olarak kürsüye AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, “Allah'ın izniyle Cumhur İttifakı Yenikapı ruhuyla kurulduğu günden bu yana yoluna devam ediyor. Atlattığımız seçimleri ve badireleri düşünürsek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin ne kadar doğru bir şey yaptığını bugün bu alanda görüyoruz. 31 Mart yerel seçimlerinde de tüm kardeşlerimiz Kahramanmaraş'ın her bir köşesinde olduğu gibi tüm Türkiye'de de en güzel neticeleri alacaktır. Ben Onikişubat seçim irtibat ofisimizin açılışına katıldığınız için sizleri bir kez daha selamlarken el ele gönül gönüle memleket işi gönül işi diyerek beka için milli karar cumhur için istikrar diyerek yola çıkan tüm hemşerilerimi saygıyla selamlıyor hepinizi Allah'a emanet ediyorum” şeklinde konuştu.

 “KAHRAMANMARAŞ’IN GÖNÜL DÜNYAMIZDA ÇOK AYRI BİR YERİ VAR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yaptığı konuşmada Kahramanmaraş’ta olmaktan mutlu olduğunu belirterek, “İstiklal ve milli mücadele şehrimiz Kahramanmaraş’ta olmaktan mutluyuz, heyecanlıyız. Bu şehir çok şairler, ozanlar, gönül insanları gördü. Fakat hiç kimse bu şehrin cesaretini, mücadelesini anlatacak kelimeleri aslında bir araya getirmedi, getiremedi. Kahramanmaraş’ın bizim gönül dünyamızda çok ayrı bir yeri var. Ne zaman moralimiz bozulsa bu şehre geldik, moral bulduk. Ne zaman enerjimiz düşse bu şehre geldik, bu şehirde yeniden enerji aldık. Bugün sabahtan itibaren il başkanımızla, büyükşehir belediye başkanımızla, belediye başkan adaylarımızla Ulu Camii’nde namazımızı kıldık, ardından da esnaf ziyaretleri yaptık. Ben şuna şahit oldum. Bu şehirde siyaset yapmak büyük bir gurur. Zaten kime selam verseniz, kime Cumhurbaşkanımızın selamını iletseniz herkes size, ‘Eyvallah, biz sizlerle gönülden beraberiz, her zaman sizin yanınızda yürüyeceğiz’ diyor” ifadelerini kullandı.

 “KAHRAMANMARAŞ’IN HAK ETTİĞİ HİZMETLERİ KAZANDIRACAĞIZ”

Yeni dönemde Kahramanmaraş’a hak ettiği hizmetleri kazandıracaklarını anlatan Varank, “Şimdi 31 Mart yerel seçimlerinde sadece bizim şehirlerimize hizmet edecek, şehirlerimizi daha da güzelleştirecek belediye başkanlarımızı seçmeyeceğiz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımızla beraber Türkiye’nin tarihiyle barışık, tarihinin hak ettiği yerde olması gereken bir mücadelede siz vatandaşlarımızdan destek alacağız. 31 Mart yerel seçimlerinde sizlerin sandığa bu şuurla gideceğine yüzde yüz eminim. Zaten bugün bütün Kahramanmaraşlı kardeşlerimiz bize bunu ifade ettiler. Tabi önümüzdeki yerel seçimlerde belediye başkanlarımızı, meclis üyelerimizi de seçeceğiz. Burada Onikişubat Belediyemizde Hanefi Mahçiçek ağabeyimiz bu ilçenin kurucu belediye başkanıydı. Yaptığı hizmetlere sizler şahitsiniz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu hizmetleri daha da ileri götürecek. Aynı zamanda Büyükşehir’de de bir kan değişimine gitmeye karar verdik. Fatih Mehmet Erkoç kardeşimiz de bu şehre gönülden çok büyük hizmetler yaptı, bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu kan değişiminde bundan sonra yola Hayrettin Güngör beyle devam edeceğiz. Kendisi Türkiye Belediyeler Birliği’nde Genel Sekreterlik görevi yapmış, Türkiye’de Büyükşehir Belediye Yasası’nın çıkmasında büyük hizmetler vermiş bir kardeşimiz. Adeta Türkiye’de belediyeciliğin kitabını yazmış bir isim. İnşallah önümüzdeki dönemde biz de hükümet olarak Kahramanmaraş’ın hak ettiği hizmetleri Kahramanmaraş’a kendisiyle beraber kazandıracağız” açıklamalarında bulundu.

TİCARET VE SANAYİ ODASINDA İŞ DÜNYASI İLE BULUŞTU

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Ticaret ve Sanayi Sektörü ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda, sektörlerin ve organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin sorunları masaya yatırıldı. Kahramanmaraş’taki endüstriyel üretimi ve katma değeri artırmaya yönelik stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlanmasının yanı sıra sektörlerin, sanayi bölgeleri ve sitelerinin sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla düzenlenen toplantı, sürdürülebilir üretim için altyapının güçlendirilmesini de hedefliyor.

“TEŞVİK KANUNU SANAYİCİYİ AYAKTA TUTTU”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın ülkenin en önemli sanayi merkezlerinden birisi olarak Türkiye’nin kalkınması için çalıştığını kaydetti.

Zabun, dürüst ve çalışkan girişimcileri ile Türkiye’nin gücüne güç katmak için var gücüyle ürettiklerini ifade ederek, “Aldığı teşviki son kuruşuna kadar Türkiye’ye yatırım için harcayan Kahramanmaraş, tekstilden, metal mutfak eşyalarına, enerjiden gıdaya, kağıt sanayiinden çimentoya birçok sektörde üretim ve ihracat başarısı ile çok önemli bir konuma ulaşmıştır. En büyük hedefimiz, sanayileşmede ilk 10 şehir arasında yer almak ve şu anda 1 milyarı geçmiş bulunan ihracatımızı 5 milyar dolara çıkarmak. Bu hedef doğrultusunda Kahramanmaraş olarak çok çalışıyoruz. Geçmişte milli mücadelenin kahramanı olan şehrimiz, 125 ülkeye ihracat yapan, 309 ihracatçı şirketi ile Türkiye’nin ekonomisine güç katarak ekonomide de kahraman olmuştur.” dedi.

2002 yılından itibaren kent ekonomisinin 13 kat büyüme gösterdiğinin altını çizen Zabun, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren şirketlerin aktif büyüklüğünün ise 40 milyar lirayı geçtiğini söyledi.

“YATIRIMLAR VE TEŞVİK BİZİM ANA GÖREVİMİZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmada sanayinin üzerindeki yükleri azaltmak ve yatırımları teşvik etmenin ana görevleri olduğunu söyledi.

Bakan Varank, konuşmasında şunları kaydetti: “Üretimi merkeze alan bir bakanlığız. Sanayinin üzerindeki yükleri azaltmak ve yatırımları teşvik etmek ana görevimiz. Bunun için şehir şehir geziyor ve tüm paydaşlarımızla, sanayicilerimizle, üreticilerimizle istişareler yapıyoruz. Sorunları çözmek ve önerilerini hayata geçirmek için de var gücümüzle çalışıyoruz. Sizden de beklentimiz bu mücadeleye daha güçlü bir biçimde devam etmeniz. Sahip olduğunuz iş gücünün kıymetini bilerek üretim potansiyelinizi daha da yukarılara taşımak. Sanayimiz nitelikli istihdamın, ihracatın ve güçlü büyümenin lokomotifi.” Sektörleri desteklemek adına somut adımlar attıklarının altını çizen Varank, “Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımızın reel sektöre dönük çok somut müjdeleri oldu. İlk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini 2 yıl boyunca devletimiz sağlıyor. Geçen sene 9 ay uyguladığımız asgari ücret desteğini bu sene tüm yıl boyunca uygulayacağız. Tüm işverenlerimiz sigorta prim teşvikleri kapsamında 5 puan indirimden faydalanıyorlar. Hükumetimiz geçen yıl sadece asgari ücret ve 5 puan indirimi yoluyla işverenlerimize tam 16 milyar lira ödeme yaptı. İşin istihdam boyutu kısaca böyle. Tabi sanayi akıntısını daha da güçlendirmek için attığımız adımlar da var. Geçtiğimiz hafta OSB’lerle ilgili yeni bir düzenleme yaptık. Böylelikle daha yatırımcı dostu bir yapıya geçtik.  Arsa tahsislerini süreçlerini hızlandırdık ve önümüzdeki dönemde yerlileşme ile ilgili adımlarımız olacak.” şeklinde konuştu.

“TEKNOKENT’İN DAHA İLERİ GİTMESİ ÇALIŞMALIYIZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) yüzde 57 hisse ile en büyük ortağı bulunduğu Kahramanmaraş Teknokent Yönetici A.Ş.’yi (Teknokent) ziyaret ederek yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi aldı.

Bakan Varank’a, geçtiğimiz günlerde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı (TÜBİTAK) tarafından Ankara’da düzenlenen törende 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutuş’un yürütücülüğünü yaptığı “2018 Yılı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi Tic. Ve A.Ş. İşbirliği Sanayi Doktora Projesi” hakkında da detaylı bilgi verildi. Kenevir sapından kâğıt hamuru ve kâğıt üretimi için araştırmalara devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Tutuş, yapılan ön çalışmalar neticesinde elde edilen bulguların ve kâğıt örneklerinin yer aldığı dosyayı Bakan Varank’a sundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bu çalışmaya ilişkin gelişmeleri özel olarak takip edeceğini ifade etti.

Firma ziyaretlerinin ardından Teknokent Konferans Salonunda Bakan Varank’a bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü ve Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Can, üniversitemiz ve Teknokent hakkında bilgiler verdi. KSÜ’nün 26 yıllık birikime sahip köklü bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Can,  üniversiteye, şehrimize ve ülkemize artı değer katmak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Kahramanmaraş Teknokent’in bugüne gelmesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının doğrudan desteklerinin olduğunu hatırlatan Rektör Can, “Teknokent idare binamızın kazandırılmasında katkı sağlayan başta Sayın Bakanımız olmak üzere bakanlık çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyor, üniversitemize ve şehrimize hoş geldiniz diyorum.” diye konuştu.

KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş de Teknokent’in mevcut durumuna ilişkin bilgilendirme sunumu yaptı. Kahramanmaraş Teknokent’te 44 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Genel Müdür Güneş, yürütülen projeler, yapılan yenilikler, firma satış ve ihracat gelirleri hakkında bilgiler verdi.

Verilen desteklerin yerini bulması ve teknolojiye dönüştürülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Böylesi verimli bir Teknokent’e iyi ki yatırım yapmışız. Bundan sonra da Teknokent’in daha ileri gitmesi için kuluçkaya da daha fazla destek vererek gençlerimizin kabiliyetlerini ön plana çıkarabilecek şekilde ilerlemek istiyoruz. İnşallah Kahramanmaraş’ın başarılarına hep birlikte tanık olacağız.” dedi.

TÜBİTAK olarak akıllı şehircilik alanında önemli projeler yaptıklarını ifade eden Bakan Varank, “Bu projelerin uygulama alanlarını bulmak istiyoruz. Bu açıdan Kahramanmaraş Teknokent’imiz bir fırsat olabilir. Burada özellikle Kahramanmaraş’a dönük akıllı şehircilik uygulamaları, yeni teknolojiler geliştirip, şehirde uygulayabiliriz. Bu açıdan sizlere de iş düşüyor. Bakanlık olarak biz de o konuda gereken desteği yaparız.” şeklinde konuştu.

Ziyaretin anısına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a Kahramanmaraş geleneksel el oyması rahle takdim edildi. Ziyarette Bakan Varank’a Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve il protokolü eşlik etti.(DERLEYEN: İLKER YİYEN)           

Editör: Haber Merkezi