İŞTE O ÖNERİ

GEREKÇE

Engellileri; bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak üç ana gruba ayırabiliriz. Bu gruplar kendi içinde ayrıca gruplara ayrılır. Örneğin bedensel engelliler; ortopedik, görme, işitme, konuşma engelli şeklinde sınıflara ayrılabilir.

Türkiye’de Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı; 1.423.334’ü erkek, 1.109.875’i kadın olmak üzere 2.533.209’dur.

Engelli bakım hizmeti günümüz dünyasının önemli bir ihtiyacı haline gelmiştir. Bu alan önümüzdeki yıllarda ciddi bir istihdam alanı olacaktır. Engellilerin en önemli talepleri öz bakımlarının yapılmasıdır. Bakım ihtiyaçlarını kendi kendine yapabilmek önemli bir kazanımdır. Araştırma alanına giren engellilerin sadece %36’sı günlük aktivitelerini kendi başlarına bağımsız olarak yerine getirebilmektedir. Diğerleri ise kısmen ya da tamamen başkalarına bağımlıdırlar. Engellilerin önemli bir bölümü bakım aylığı almaktadır. Ancak bu para engellilerimize yeterince hizmet olarak yansımamaktadır. Çünkü aileler bu parayı neden aldıklarını dahi bilmemektedirler. Bakım parası, engellisine bakmak üzere aileye verilmektedir. Devletin verdiği bu paraların amacı doğrultusunda yeterince kullanılmadığı ve hizmetin aksaklığa neden olduğu görülmektedir. Bu destek, engelliye daha fazla ve gerektiği şekilde bakılma hizmeti olarak yansımalıdır. Öyleyse engelli yakınlarına profesyonel bakım hizmetine dayalı teknik bilgiler içeren eğitimler verilmeli ve aileler sık sık kontrol edilmelidir.

Türkiye’de resmi bakım ve özel bakım merkezlerinde bakım ihtiyacı olan engellilere yatılı ve gündüzlü hizmetler verilmektedir. Ayrıca, bakım ihtiyacı olan engelli bireylerin ikametgah adreslerinde evde bakım hizmeti bulunmaktadır.  Ancak, bu hizmet evde bakıma destek yardımı olarak sosyal yardım niteliğinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü görev alanına verilmiştir.

Dolayısıyla Türkiye’de yatılı ve gündüzlü olarak hizmet veren engelli bakım merkezlerinin yaşadığı sorunlar; bu sorunların boyutları, nedenlerinin tespit edilmesi ve bu sorunlara karşı gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.

Editör: Haber Merkezi