“Germanıcıa Güzeli’nin Devamını Sen Tahmin Et”   

Germanicia Güzeli ya da Maraş Güzeli diye isimlendirilen; raks eden Romalı soylu kız sahnesinin devamı, nihayet yıllar süren uzun uğraşlardan sonra Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Şahin Balcıoğlu’nun destekleriyle gün yüzüne çıkarılacak.

Bilindiği üzere Germanicia antik kent kazıları 2007 yılında başlamıştı. İlk olarak  2018 yılında ören yeri olarak; Bağlarbaşı Mahallesi 8008. Sokakta bulunan mozaikli alanın bir bölümü ziyarete açılmıştı.

GERMANICIA GÜZELİ’NİN DEVAMI OLAN SAHNE BÜTÜN GİZEMİYLE TOPRAĞIN ALTINDA

Ziyarete açılan 137 m2 lik mozaik alan, iki salondan oluşan bir alandı. Av sahnelerinin bulunduğu bu kısmın hemen bitişiğinde devam eden üçüncü bir salon daha var ki bu alan Kahramanmaraş turizmine sembol olabilecek nitelikte Germanicia Güzeli’nin olduğu bölümdür. Ne yazık ki buradaki mozaik alanın devamı bütün gizemiyle hâlâ toprak altındadır. Zira üzerinde kurumlarla mahkemeleşen, mülk sahipleriyle uzlaşılamayan bir bina vardı. Burası yıkılamadığı için büyük bölümü toprağın altında saklı kalan Germanicia Güzeli ziyaretçilere teşhir edilmedi. Üzeri bir brandayla kapatılarak yıllarca gizlendi.

İKİ BİN YILLIK HASRET SONA ERECEĞE BENZİYOR

Günümüze gelindiğinde bu binanın istimlâk davası Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun gayretleriyle çözüldü. Bina geçtiğimiz günlerde yıkıldı, Kahramanmaraş Müze Müdürü Safinaz Acıpayam’ın kazı başkanlığında özverili bir şekilde çalışan ekip şu anda heyecanla Germanicia Güzeli’nin devamı olan sahneyi ortaya çıkarmaya çalışıyor. Nasipse önümüzdeki zamanlarda iki bin yıllık hasret sona ereceğe benziyor. Bu vesileyle destek olanlara, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum.

“GERMANİCİA GÜZELİ’NİN DEVAMINI SEN TAHMİN ET” PROJE TEKLİFİ

Asırlar sonra gün yüzüne çıkacak mozaiklerde yeni figürler ortaya çıkmadan teklifim şudur:  Hazırlanacak bir projeyle, “Germanicia Güzeli’nin devamını sen tahmin et”  ya da benzer bir sloganla ulusal nitelikte bir resim yarışması düzenlenebilir. Öncelikle Üniversitelerimizin resim bölümü öğrencileri, ressamlar, arkeologlar, sanat tarihçileri ve sanata duyarlı halkımız, tıpkı edebiyatta yarım hikâye tamamlamak gibi, burada da yarım bir resmi tamamlayarak Germanicia Güzeli sahnesinin diğer kısımlarını çizecekleri resimlerle tahmin edilebilir. Ressamlarımız hâyâl dünyalarına göre, tarihi döneme münasip mevcut manzaraya göre ilave resimler, yağlıboya tablolar yapabilirler. Birkaç ay sonra kazı bitiminde gerçek eser ortaya çıktığında, yarışmaya katılan tablolardan hangisi gerçeğine en yakın olanı ise ona büyük ödül verilebilir… Böyle bir proje hayata geçirildiğinde tanıtımımız için güzel olmaz mı?

RESMEDİLECEK TABLO HEMEN AYAKLARIMIZIN ALTINDA

Resmedilecek tablo o kadar çok yakınımızda ki hemen ayaklarımızın bastığı toprağın bir metre altında fakat bir o kadar da uzakta… Zira on altı asır önce bu topraklarda yaşayan sanatkârların, mozaiklere özenle nakşettikleri büyülü manzaralar hâlâ bütün gizemiyle meçhul…

İyi bir projeyle ve iyi bir tanıtımla; ressamlarımızın, sanatçılarımızın, bu çağrıya rağbet edeceğini düşünüyorum. Eğer proje amacına ulaşırsa Kahramanmaraş turizmine nasıl bir katkı sağlayacağını umarım herkes rahmin edebilir.

Bu durum dikkate alınırsa sanırım yine en büyük görev Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Şahin Balcıoğlu’na düşecek gibi. Zira diğer kurumlarımızın o kadar çok işleri var ki…

Selam ve sevgilerle.