Koronavirüsün tetiklediği küresel riskler 'güvenli liman' altın fiyatlarında hızlı yükselişlere neden olduğunu belirten Gülpak, Dün 1600 doları aşan spot altının ons fiyatı, 1612 dolar ile son 7 yılın zirvesini gördüğünü söyledi.

Piyasalarda koronavirüse dair endişelerde sürüyor. Çin dışında, İran ve Japonya’da virüse bağlı ölümlerin gelmesi virüsün dünya geneli yayılabilme ihtimaline karşın piyasalarda fiyatları baskılayan en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor.

Bu baskının bir neticesi olarak altın ve diğer emtiaların fiyatları da yükseliyor. Spot altının ons fiyatı bir hafta içerisinde 1550 dolardan 1612 seviyelerine kadar ulaştı ve yaklaşık 7 yılın zirvesini gördü.

Dünya Gazetesi‘nin aktardığı habere göre, spot altının ons fiyatları dün akşam itibariyle 1612.9 seviyesine kadar ulaştı. Bu seviyeler altın fiyatları için 2013 Mayıs ayından bu yana en yüksek seviye anlamına geliyor. Son 7 yılın zirvesine ulaşan altın fiyatlarına bu seviyeden bir miktar kar satışları geldi.

Satışların etkisiyle altının onsu bu sabah saatlerinde 1610 doların altına indi. Altının onsu 1609 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Gülpak Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gülpak, ‘’altının Bu ayın başında altın 300 lira civarındaydı. Biz bu fiyatların yükselebileceğini tahmin ediyorduk. Bunun en büyük nedenlerinden birisi Çin’de yaşanan Korona Virüs ve Suriye’de yaşanan İdlib krizi oldu. Fiyatın yükselmesini biz bekliyorduk’’ dedi.

Altının iki çarpanı var bunlardan birisi bonz diyen Gülpak, şunları kaydetti;

‘’Çin de ki hastalıktan bunun yükselmesini tetikledi. Korona ile ilgili Mayıs ayına kadar ilaçların yapımının tamamlanması ve tedavisinin görülmesi bekleniyor. Yani bu durumda, o döneme kadar yine yükseliş gösterecektir. Altının diğer çarpanı ise dolar. Onunda yükselmesi etkiliyor. Önümüzdeki hafta Rusya, İran ve Türkiye görüşmesi olacak. Bu görüşme sonrası olumlu sonuç çıkması durumunda dolar aşağı iner ve o inerse altının da aşağı inmesini bekliyoruz. Yaklaşık 10 gün içinde bizim tahminimize göre altının 312 liraya kadar inebileceği ama tekrardan 320’lere çıkmasını bekliyoruz. Net değil ancak bunlar bizim tahminlerimizdir.’’

Kapalıçarşı’da da fiyatlar yükseliyor

Küresel piyasalarda altın fiyatlarındaki artışa dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareket de eklenince Kapalıçarşı’da altın fiyatları da yükseliyor. Altının gram fiyatı 313-314 lira bandına yükselirken çeyrek altın 515 liraya dayandı.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi