Kahramanmaraş’ta Uzun Yıllar Faaliyet Gösteren Alp Asistanlık İnşaat Emlak ve Otomobil sektöründe hizmet eden Alp Asistanlık Yönetim Kurulu Başkanı Alp Eren Önal, Avantajlı krediler ile şişen konut piyasasında durulma ve gerileme belirtileri gayrimenkul sektöründe hissedilmeye başlandığını ifade etti.

“SON GÜNLERDE İLANLARDA ARTAN FİYAT DÜŞTÜ”

Sektöre güven odaklı bir bakış açısı kazandırmak hedefiyle faaliyetlerini sürdüren, İnşaat Emlak ve Otomerkezi ile Kahramanmaraş’ta yenilikçi bir firma haline gelen Alp Grup Asistanlık Yönetim Kurulu Başkanı Alp Eren Önal, “Seri ilan sitelerinde gayrimenkullerin ilanda kalma süreleri uzarken emlak ofislerinin telefonları eskisi kadar çalmamaya başladı. Son günlerde ilanlarda artan fiyat düştü. Bildirimleri bile alıcı kitlesini harekete geçirmiyor. Piyasadaki bu durgunluğun nedeni olarak BDDK’nın kredileri kısıtlayıcı kararlar alması olarak gösterilebilir. Sıfır veya ikinci el konut almak isteyen tüketiciler bankalara gittiklerinde ya çok düşük miktarlarda kredi çıkıyor, ya da başvurular bütünüyle reddediliyor” ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR DÜŞERSE, PİYASA DENGESİNİ BULUR”

Alp Asistanlık Yönetim Kurulu Başkanı Alp Eren Önal, “Hükûmetin tüketimi artırıcı avantajlı kredileri piyasaya fahiş oranlarda zam olarak yansıdı. Fiyatların daha da artacağı beklentisiyle satılamayan konutların fiyatları suni olarak yükseltilince tüketiciler kiralıklara yöneldi. Bu da, kiralık konutların astronomik rakamlara yükselmesine neden oldu. Tüketiciler kredi ile konut almanın daha avantajlı olmasından ötürü krediye yönelmişlerdi. Bankalar kredi vermeyince doğal olarak konut satış̧ oranları ve fiyatlar düşüyor. Tüm ekonomik parametreler konut balonunun yakın tarihte patlayacağını gösteriyor. Bu gibi dalgalı piyasalarda fiyatı doğru olan ve PR yöntemiyle pazarlanan konutlar satılabilir. Gayrimenkul sektöründe gerçek satıcı ve alıcı dönemi başlıyor. Eğer hükûmet yeni bir avantajlı kredi verme kararı almasa fiyatlar denge rakamlarına oturur, satış̧ oranları bir süre daha normal seyrini koruyabilir” ifadelerini kullandı. HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi