Bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında belirlenen 34. Ahilik Haftası, Kahramanmaraş’ta düzenlenen etkinliklerle başladı. İlk olarak Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odası (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan program, günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşmalarla devam etti. Akabinde Şehitlik, Kahramanmaraş Valiliği ve Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden KMESOB heyeti, hafta boyunca yapacağı etkinliklerle ahilik kültürünü tüm kentte yansıtacak.

Programda konuşan KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, “Türk geleneği ile İslam’ın yüksek ahlak ve fazilet anlayışını ideal bir sentez oluşturan Ahilik teşkialtını 1205 yılında kuran Ahi Evran Veli Hazretlerini, bugün aramızda olmayıp hakkın rahmetine erişen bütün esnaf ve sanatkârlarımızı rahmetle anıyorum. Ahilik Anadolu’da 1171-1261 yıllarında kurulmuş Anadolu Selçuklularından, Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde ahilik son derece önemli bir rol almış, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlamış, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Ahilik; bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan yüzyıllarca karşılıksız sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve sanatkârlar yetiştirmiştir. Sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlamıştır. Ahi teşkilatları savaşta devletine eğitimli askerler hazırlamış, onlara her türlü tesisatı üretmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum ötesinde temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan bir teşkilattır. Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

Ahilik anlayışında din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmaktadır. Ahilik dağıtan değil, toplayandır. Yıkan değil, yapandır. Bizler Ahilik Teşkilatının bugünkü mensupları olarak 40 meslek kuruluşu ve 30 bin esnaf kardeşimle birlik ve beraberlik içerisinde hemşerilerimize hizmet edip, birçok başarıya imza atmış durumdayız. Esnaf ve sanatkârlarımızın son yıllarda gelişen teknoloji ve hızla büyüyen değişim karşısında zorlanırken bir de haksız rekabetle mücadele etmektedir. Özellikle 2 yıldır süren pandemi sürecinde en büyük zararı esnafımız görmüştür. Bu süreçte devletimizin, büyükşehir belediyemizin, ilçe belediyelerimizin ve Esnaf Odaları birliğimizin imkânları dâhilinde yapmış olduğu maddi ve manevi yardımlar bir nebzede olsa esnafımıza can suyu olmuştur. Bütün bu zorluklara rağmen ahilik kültüründen kopmadan geçmişini unutmadan, esnaf ve sanatkârlarımız dış ve iç mihrakların taktik ve oyunlarına gelmeyerek kanatla şükrederek, devletine sahip çıkmıştır” ifadeleri kullanıldı. (HABER: BURHANETTİN BÜYÜKKOL)        

Editör: Haber Merkezi