Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası(KMTSO) ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliği ile gerçekleştirilenUluslararası Tekstil Zirvesi’nin bu yılki ana teması, sanayide yeni bir üretimdevrimini temsil eden Endüstri 4.0 olarak devam ediyor.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve SanayiOdası’nda, tekstil alandaki gelişmiş teknolojiler ve akademik çalışmalarınpaylaşıldığı 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi Endüstri 4.0 ile tekstil sektörüne hız,verimlilik, yüksek kaliteli üretim ve maliyet avantajı sunan teknolojilerinbilimsel veriler eşliğinde sunumları yapılıyor.

 

Sempozyumunaçılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) BaşkanıSerdar Zabun, Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar sanayi üretimi ve 2,5 milyardolar dış ticaret hacmi ile kalkınma konusunda Anadolu’daki en iyi modeli oluşturduğunusöyledi. Zabun, tekstil sektörünün en önemli buluşmalarından birisi halinegelen uluslararası Tekstil Zirvesi’nin, Kahramanmaraş’ın bu sektördekibaşarısını, uluslararası marka gücünü sergilerken, tekstil serüveni ve modayolculuğunda yep yeni kapıları araladığının altını çizdi.

 


Zabunkonuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş, üretim için sergilediğiperformansı, bu defa moda tasarımları, fuar ve sempozyum kültürüyletaçlandırmaktadır. Dünyanın 125 ülkesine ihracat yapan kent, iplikte, dokumadave örmede artık güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Son yıllarda denimüretimindeki yatırımlarıyla da katma değerini artıran Kahramanmaraş, ihracattada stratejik bir konum elden ederek Avrupa pazarlarında, çok önemli bir pazarpayına ve itibarlı bir konuma sahip olmuştur. Türkiye’nin bu sektörde dünyamoda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’taüretilmekte ve ihraç edilmektedir.”

 

UTZhakkında bilgiler veren Zabun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu AkdenizKalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilen 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’ninbu yılki ana temasının, sanayide yeni bir üretim devrimi olan endüstri 4.0olarak belirlendiğini söyledi. Zabun şunları kaydetti: “İnanıyorum ki, bukonudaki gelişmeleri, yenilikleri konuşacağımız bu toplantılar, tekstilsektörünün küresel başarılarının sürdürülebilir yapıya kavuşması, ülkeekonomisine, şehrimizin kalkınmasına sağladığı büyük katkıyı artırmasına vesileolacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin,sektörün geleceğine yön vermesi, özellikle yenilikçilik, tasarım ve ihracatkabiliyetinin artırılması bakımından yeni bir heyecan getirmesini diliyorum.Sempozyumumuza destek veren Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına ve emeği geçenlereteşekkür ediyorum.

 

3.Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin bugünkü oturumuna İstanbul Tekstil veHammaddeleri Birliği Başkanı Ahmet Öksüz başkanlık yaptı. Öksüz burada yaptığıkonuşmasında, Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Tekstil Zirvesi’nde olmaktandolayı mutlu olduğunu ifade ederek “Bugün güzel şeyler yaptık, fuarımızı açtık,KİPAŞ’ın yeni tesis açılışı vardı, onun için de teşekkür ediyorum değerlimisafirlerimize katılımlarından dolayı. Bugün Sanayi 4.0 konumuz. Buradadeğerli konuklarımız var, bu işin uzmanları var. Gerek makine üreticisifirmalarımızın üst düzey yöneticileri var, gerekse otomosyon çözümlerikonusunda uzman firmalarımızın yöneticileri var. Tabi bu çok güncel ve yeni birmevzu. Dördüncü sanayi devrimi ne kadar biliyoruz, bu konuda bence bugün önemlibir toplantı olacak, dördüncü sanayi devrimi konusunda bilgi sahibi olacağız. Bizacaba neresindeyiz, olmalı mıyız olmamalı mıyız? Ne kadar önemli, bu anlamdaoldukça önemli bir toplantı tertipliyoruz. Ben onun için teşekkür ediyorumKahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamıza böyle bir sempozyumu düzenlediği için.İlk önce Rieter firmamızla başlıyoruz. Kahramanmaraş tekstili adına çok önemlibir firma, birçok iplik yatırımlarında makinalarıyla yer almış bir firma. Piyasayasunulan yani iplik sanayicilerine Endüstri 4.0 adına neler sunuluyor, bunlarıda dinleyeceğiz. Ayrıca ne kadar gerekli tekstili bunun neresinde görüyoruz, endüstri4.0 tekstil sanayiine uygun mu, olmalı mı, veya ne boyutta olmalı bunlarıkonuşacağız.” şeklinde konuştu.

 

Oturumundevamında Kahramanmaraş’ta tekstil sektörünün en önemliçözüm ortağı olan Rieter Group CEO’su Ph.D Norbert Klapper, Dalgakıran MakineSan. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar MeclisiYönetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, Murata Machinery Avrupa Satış MüdürüDaisuke Tanii, Fanuc Robotics Technical Manager Murat Kısa sektörün Endüstri4.0’a adaptasyonu ve şirketlerinde bu alandaki çalışmalar hakkında bilgivererek sunum yaptılar.  

 

 

Editör: Haber Merkezi