Gönül ve ruh dünyamızı aydınlatan şahsiyetlerimizi unutmamak adına O zatların, miladi ya da hicri vefat yıldönümleri geldiğinde, hayatlarına dair kısa bilgileri derleyerek her Cumartesi bu köşede yazmaktayım. Bu hafta ki gönül dünyamızı aydınlatan mümtaz şahsiyetlerden bazıları:

AHMET KABAKLI

Gazeteci, yazar ve edebiyat tarihçisi. 24 Mayıs 1924'de Elazığ’da dünyaya geldi. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nu ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Çapa Eğitim Enstitüsü’nde ve Yüksek Öğretmen Okulu’nda öğretim görevine devam etti. Emekli olduktan sonra Türk Mûsikisi Devlet Konservatuvarı’nda edebiyat dersleri verdi. Uzun yıllar Tercüman gazetesinde “Gün Işığında” başlığıyla günlük yazılar yazdı.1972 yılındaTürk Edebiyatı dergisini çıkarmaya başladı. 1996’da “şeyhülmuharrirîn” ilân edildi.

Gazete yazılarında polemikçi üslûbuyla öne çıkmış, millî kültürü ve mânevî değerleri savunarak Anadolu insanının sesi olmuş, bir dönemde adı Tercüman gazetesiyle özdeşleşmiştir. Tarihte ve kültürde devamlılık fikrini ifade ederek, Hânedanlar ve rejimler değişse de devletimizin tek olduğunu, İslâmiyet ve Türklük, tarihte benzerine az rastlanır bir terkip vücuda getirdiğini savundu. ” Müslüman Türkiye” , “Mâbet ve Millet”, “Kültür Emperyalizmi”, “Bürokrasi ve Biz” gibi fikri eserler yayınladı. 8 Şubat 2001’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Rahmetle anıyoruz.

ŞEVKET YÜCEL

Şair, öykücü, deneme yazarı. 1930 yılında Kahramanmaraş’ın Süleymanlı kasabasında doğdu. 1951 yılında Diyarbakır Dicle Köy Enstitüsü’nü bitirdi. Dokuz yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1961 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde eğitimini tamamladı. Kahramanmaraş Lisesi ve Kahramanmaraş Gazi Ortaokulu'nda Edebiyat ve Türkçe öğretmenlikleri yaptı. 1981'de emekli olduktan sonra 1995 yılına kadar özel dershanelerde ders vermeye devam etti.

Edebiyat dünyasına 1964 yılında Varlık Dergi’sinde başladı. Kendine özgü yalın bir dille insanlıktan söz eden, sevgiyi vurgulayan ve yalnızlığı öne çıkaran şiir, öykü ve deneme yazılarıyla dikkat çekti.

Ayrıca, Türk ili, Hisar, Edebiyat, Ilgaz, İmece, Güney, Meltem, Edebiyat Cephesi, Hakimiyet Sanat, Ozanca, Oluşum, Sesimiz, Yeditepe, Yaba, Ekim, Kıyı, Şiir-Öykü, Damar, Çağdaş Türk Dili, Yansıma, İnsancıl, Söylem, Kiraz, Karşı, Şiir Ülkesi, Abece, Öğretmen Dünyası, İnsan Saati, Martı, Dolunay, Sentez, Altın Külah gibi dergilerde yayınlandı. Şevket Yücel; kibar, nazik tam bir İstanbul Efendisi mümtaz bir şahsiyetti.3 Şubat 2001 de vefat etti. Rahmetle anıyoruz.