Kahramanmaraş’ın Turizm konusunda öncelikleri var. Bunun başında EXPO 2023-Başkonuş yaylası ve Germenicia gibi dünya mirasına sahip bir kentiz. Son yıllarda dünya projesi EXPO 2023 yapımı tüm hızıyla devam ediyor. Başkonuş yaylası da işi bilenler sayesinde aktif hale geldi. Ancak, Germenicia uzun bir aradan sonra Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile oluşturulan yeni kazı alanı ve turistik bölge projesine ilişkin protokol imzalandı. Programa ev sahipliği yapan Ticaret Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu,” Germenicia Antik kentin gün yüzüne çıkartılması ve ilimiz turizme kazandırılması için KMTSO olarak destek vermeye devam edeceğiz. “Dedi. Bu zamana kadar, Germanicia Antik Kent’in bu gün itibariyle 6 parselden oluşan ve daha öncede kazısı yapılan 4 parselinde üzerinin açılması için yoğun çaba sarf edilecek.” Yıllar sonra önümüzdeki günlerde tekrar kazmaya başlanacak.

Kahramanmaraş Germenicia Antik kenti İlimizde dört mahalle, Roma İmparatorluğu’ndan kalma eserlerin üzerine oturuyor. Geçmişte imar affıyla tapu verilen bölgedeki evlerin altında, mozaik kalıntılarının olduğu biliniyor.

 Milattan önce 300-400 yıllarına ait olduğu düşünülen Germenicia Antik Kenti’nin mozaiklerini bir bölümü, geçtiğimiz yıl kaçak olarak kazı yapılırken ihbar üzerine ortaya çıkmıştı!

Mahir Ünal Kültür ve Turizm bakanlığı döneminde epeyce bir çaba sarf etmişti… Ünal’ın bakanlığından sonra antik kente çivi bile çakılmadı.

Aradan bunca yıl geçtikten sonra, geriye bakmayı bırakıp önümüzde baktığımızda Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve KMTSO projeye destek verdiğini görmek oldukça sevindiricidir.

İşin özüne baktığımızda: Bizim insanlarımız Turiste ve turizm sıcak bakmadı. Hem seçen hem de seçilenler tarafından ilgi alanlarına girmedi. Söylediklerinin çoğu iş olsun gibi açıklamalarda bulundular. Hâlbuki bunca yıl bu Antik kentin toprak altında kalması hem ilimize hem de ülkemize ekonomik olarak ne kadar olumsuz katkıları olduğunu inkar edemeyiz…

12 Şubat Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan EXPO 2023 projesine bile sahip çıkmadığımız ortada. Bunlar üretim merkezi değil. Bunlar bacasız fabrikalardır. Bir defe yatırım yaparsınız yüzyıllar boyu ülke kalkınmasına ekonomik olarak gelir sağlayacak yatırımlardır.

Bir  fabrika kurduğumuzda. Oraya başta makina ve ekipman ondan sonra hammadde ondan sonrada üretim yapmanız için işçi istihdam etmek zorundasınız…

Ama bizlere dünya mirası olarak yapılan yatırımlar, ülke ekonomisine devamlı sosyal, kültürel ve ekonomik olarak kazanç sağlayacaklardır.

Bir önemi konuda: Yazılı basın ve sosyal medyanın görevi de insanlarımızı aydınlatmak ve turizm bilincinin farkına vardırmak zorundadır.