Şehir genelinde yaklaşık 10 gündür etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, Demirciler çarşısı gibi Hırdavat satan iş yerlerinde geçen yıl yüzüne bakılmayan Kar küreği yok satmaya başladı.

Kahramanmaraş’ta 18 Ocak Salı günü etkisini gösteren ve hafta boyunca devam eden kar yağışlarına karşılık karla mücadele çalışmaları devam ediyor. En son 2013 yılında merkezde 38 cm olarak ölçülen en yüksek kar yağışı, 19 Ocak 2022 itibariyle ortalama 55 cm’ye ulaştı. Ülke genelinde geçtiğimiz hafta başlayarak bölgeyi beyaza bürüyen yoğun karla birlikte evinin, işyerinin önünü ya da damlarını temizlemek için kürek ihtiyacı duyanlar, hırdavatçıların yolunu tuttu. Geçtiğimiz yıl tek bir kürek bile satamadıklarını belirten esnaflar ise, satışların 3’e katladığını belirttiler.

Balkanlar ve Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın uzun süredir etkisinde kalan Kahramanmaraş ve ilçelerinde kar kalınlığı 40 santimetrenin üzerine çıktı. Kırsal mahallelerde ise yer yer 1-1,5 metre kalınlığa ulaşan kar nedeniyle evinin ya da işyerlerinin önü ile damlarında biriken karı temizlemek isteyen vatandaşlar, kar küreğine olan talebi de ciddi şekilde arttırdı.

Kahramanmaraş Tarihi Çarşı ve Demirciler çarşısı gibi alanlarda hırdavat satışı yapan iş yerlerinde kürek satışları yok satmaya başladı. Kürek satışlarının arttığını anlatan esnaflar, “Geçen sene de kar yağar umuduyla depolarımıza kürek bırakmıştık. Bir tek kişi bile dükkana gelip kürek almamıştı. Ama maşallah bu sene kar senesi oldu. Kar yağarsa bereket yağar derler.  Merkezde de kırsal alanlarda da kar çok. Geçen yıl satamadığımız küreklere bu yıl talep çok fazla. Andırın, Elbistan, Göksun gibi uzak ilçelerimizden de kürek talepleri var. Hatta çevre illerden de talepler var.  Şehir merkezindeki vatandaşlar, genelde apartmanlarının, evlerinin ve işyerlerinin önünü temizlemek için alıyor. Kırsal mahallelerde ise çatılarda ya da damlarda biriken karları kürüyorlar. Geçtiğimiz seneye göre satışlar 3-4 kat arttı diyebiliriz” ifadelerini kullandılar. Esnaflar, küreklerin modeline göre 35-40 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını da sözlerine eklediler.

Editör: Haber Merkezi