Kahramanmaraş menüsü için ter döken yarışmacılar, özel konuklara sunum yapıp, tabakları için oy aldı. Sami Kervancıoğlu, Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, Gökhan Büyükdereli, Erdal Kanbur, Prof. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu gibi bazı önemli isimler yemeklere oy verdi.

En iyi Ekşili Çorba, Pancar Sarma ve Ballı Börek yapımı için birbiriyle kıyasıya yarışan Masterchef yarışmacıları dokunulmazlık için zorlu bir mücadeleden geçti. Lezzeti bir o kadar güzel yapımı da meşakkatli Kahramanmaraş, mutfağında yarışmacıları terleten Masterchef, jüri üyeleri Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya, yarışmacı gruplar arasında yapılan en iyi Ekşili Çorba, Pancar Sarma ve ballı böreği seçti. TV8 ekranlarında yayınlanan program ise Kahramanmaraş'ın tanıtımına büyük katkı sağladı. Başta Maraş yemekleri olmak üzere bazı tarihi ve turistik bölgelere de ekranlarda yer verildi.

Juri olarka programa katılan Nazlı Ceylan Balduk Kurtul burada Maraş mutfağı ve kadınlarla ilgili yaptığı konuşmasında,  "Maraşlı kadınlar çok güçlüler. Bizim bütün yöresel yemeklerimizde, Maraşlı kadınlarımızın parmağı vardır. Tarhanamızı kadınlar yaparlar, sererler. Şiremiz yine öyle. Bu bir ritüeldir Maraşlı kadınlar arasında. Sumak ekşimiz keza öyle, kadınlar çıkartırlar. Yemeklerimizin temel taşları hep kadınlar tarafından inşa edilmiştir. O yüzden Maraşlı kadınlar her zaman hem evlerine hem de ekonomiye destek olurlar." dedi.

MÜSİAD Başkanı Sami Kervancıoğlu ise Kahramanmaraş'ın tatlı ve dondurma şehri olduğunu, burada kentin doğal yöresel ürünleri içerisinde dondurma, tatlı, biber, tarhana ve Maraş sucuğundan bahsederek, üretilen ürünlerin Türkiye'nin her bölgesine taşınarak satıldığını ve tekrar 30 ülkeye Kahramanmaraş'tan ihracat yapıldığını söyledi. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu da Maraş Tarhanasını diğer illerin tarhanalarından ayıran özelliği anlatarak şunları kaydetti:

"Ülkemizin farklı yörelerinde yapılan tarhanalara göre çok farklılık arz etmektedir. Birçok şehirde dövme pişirme aşamasındayken yoğurtla birlikte pişirilerek, yoğurttaki bakterilerin yararlılığı ortadan kaldırılıyor. Ancak Maraş yöresinde yoğurt pişirilmiyor. Dövminin aşlanmasından sonra biraz soğumaya bırakılıyor. Ilımanken yoğurt bırakılınca yoğurdun içerisinde probiyotik karakterler muhafaza ediliyor. "

Erdal Kanbur ise bir ürünün yapılmasında en değerli şeyin ustalık ve malze olduğunu belirterek, "Bizim dondurmanın içerisine koyduğumuz şey süt salep ve şekerdir. Bunları iyi tanımak ve ustalığı da katmak lazım. Kahramanmaraş öyle bir iklim içerisindeki, bu gördüğünüz malzemelerin en kalitelilerinin burada bulabiliyorsunuz." diye konuştu.

Şehrin endemik bitki bakımından çok büyük bir zenginliği olduğunu aktaran Kahramanmaraş Turzim Gastronomi Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli, "Bu zenginlikte şehrimizin tüm gastronomisine yansıyor aslında. Bizim coğrafi bir şansımız bu. Kahramanmaraş'ta gerçekten ürün bazında ve yemeklerin sunumu açısından da çok büyük değerlerimiz var. Bakır ve çelik tencere konusunda da, yemekler konusunda da. Osmanlı saraylarına kız vermemizden dolayı hem yemeklerde, hem de ürünler bazında korumaktayız. " ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yarışmacılar yine yemekleri yapmaya ve yarışmaya devam etti. 99. bölümde MasterChef'in ikinci dokunulmazlık oyununu kazanan takım yapılan oylama sonucu belli oldu.

MasterChef Türkiye'de haftanın ikinci dokunulmazlığı kazanan takım kadın yarışmacıların yer aldığı mavi takım oldu.

45 oy verilen dokunulmazlık oyununda Mavi takım, Kırmızı takıma 32-13 üstünlük sağladı. Böylece, haftanın ikinci dokunulmazlık oyununu kazanan Mavi takım oldu.

Öte yandan dokunulmazlığı kaybeden kırmızı takım yarışmacıları ise bireysel dokunulmazlık için tezgahın başına yeniden geçti.

MasterChef Türkiye bireysel dokunulmazlık oyununda yarışmacılara ana malzeme olarak 'Sumak' verildi ve yaratıcı bir tabak hazırlamaları istendi. Şeflerin tadımı sonrası en güzel tabağı hazırlayan Uğur bireysel dokunulmazlığı kazandı.

Kırmızı takım tarafından yapılan oylama sonucu eleme adayı Eray oldu.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi