ARMADAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, 1 Ocak 2022 itibariyle yüzde 25 zamlanan konut doğalgaz fiyatlarının nasıl hesaplanacağına yönelik açıklama yaptı.  1 Ocak 2022 itibariyle doğalgazda konut kullanımlarına yüzde 25 zam yapılmıştı. Yeni zamla beraber Aralık ayının kullanımının hesaplanıp hesaplanmayacağına yönelik kullanıcılarda merak oluştu. ARMADAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz vatandaşların merakını giderecek bir açıklama yaptı.

ARMADAŞ Genel Müdürü Yılmaz: “Bilindiği üzere Botaş tarafından konut doğalgaz fiyatlarına 2022 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere %25 zam yapmıştır. En çok merak edilen konu ise bu zam oranı müşterilere nasıl yansımaktadır?

Özellikle şunu belirtmek isteriz ki, zam oranı müşterilerimize adaletli bir şekilde yansıtılmaktadır.

Müşterinin tüketmiş olduğu doğalgaz tüketim değerinin ücretlendirilmesi; 31 Aralık 2021 tarihine kadar kullanılan gaz bedeli eski fiyattan, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kullanılan gaz bedeli ise zamlı fiyattan faturalandırılmaktadır.” dedi.

ARALIK 2021 KULLANIMI VE OCAK 2022 KULLANIMI AYRI HESAPLANACAK

Yılmaz yeni faturalandırmayı basit bir örnekle açıklayarak şunları ifade etti: “Bunu şu şekilde hesaplamaktayız; Müşterinin tüketmiş olduğu doğalgaz tüketim miktarı, bir önceki okuma tarihinden sonraki geçen gün sayısına bölünür ve ortalama günlük tüketimi bulunur.  Ortalama günlük tüketim değeri, Ocak ayındaki gün sayısı ile çarpılarak bir değer bulunur. Bu değer zamlı fiyatla çarpılır. Önceki günler ise eski fiyatla çarpılır ve toplam tüketim tutarı bulunur. Toplam tüketim tutarının KDV’si de eklenerek Fatura Tutarı bulunur.

Örneğin; Bir müşterimizin faturası 10 Ocak’ta okunmuş olsun. Bir önceki faturası da 10 Aralık 2021’de okunmuş olsun. Aradaki tüketim farkı ise 248 m3 olsun. Bu durumda toplam gün sayısı 31 olur.

Ortalama günlük tüketim değeri :            248 m3/31 gün = 8 m3 olur

Ocak ayındaki tüketim değeri    :              8 m3*10 gün= 80 m3

Aralık ayındaki tüketim değeri   :              8 m3*21 gün =168 m3

Ocak ayı tutarı (TL)                         :              80 m3*zamlı fiyat

Aralık ayı tutarı (TL)                        :              168 m3*eski fiyat

Toplam Fatura tutarı (TL) = (Ocak ayı tutarı + Aralık ayı tutarı)+KDV”

Yılmaz’ın açıklamalarına göre fatura kesim tarihi her ayın 10’u olan bir kullanıcı; 1 ve 10 Ocak 2022 tarihinde kullandığı on günlük doğalgazı zamlı olarak ödeyecek, 10 ve 31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki kullandığı 21 günlük kullanımı ise eski fiyat üzerinden ödeyecek. Faturalandırmada aylık kullanım bedeli her güne eşit olarak dağıtılacak ve ortalama günlük tüketim miktarı bulunarak faturalandırılacak. HABER: YASEMİN YÜZBAŞIOĞLU

Editör: Haber Merkezi