İhaleye 51 firma katıldı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin şehir merkezinde bütüncül bir tarihi doku oluşturacak şehir meydanı projesi adına bir aşama daha kaydedildi. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen proje bölgesindeki yıkılacak yapılar arasında yer alan İl Özel İdare Binası enkaz satış ve yıkım işi ihalesi gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen ihaleye, 51 firma katıldı. Yıkım işi için Büyükşehir Belediyesi’ne ödenecek en yüksek teklifin 6,6 milyon lira olarak gerçekleştiği, ihalenin sonuçlarının komisyon incelemesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

Bina 19 kat ve 92 bölümden oluşuyor

Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası, halkın benimsediği adla Sarı Bina, alternatif adlandırmasıyla Özel İdare İş Merkezi ya da popüler olmasını sağlayan Türkçe ve İngilizce Google aramalarındaki yaygınlığıyla dünyanın en saçma binası, Kahramanmaraş'ta Trabzon Bulvarı üzerinde 1994'te inşa edilen kamu binasıdır. Sarı, mavi ve kırmızı renklere sahip olan binanın büyük bir kısmı tasarımı gereği boşken, boş olan kısım sadece kırmızı çelik kolonlardan oluşmaktadır. 2 bin 110 metrekarelik alana kurulu bina 19 kat ve 92 bölümden oluşmaktadır. İçinde Dulkadiroğlu ve Onikişubat Kaymakamlığı ile birkaç dükkan bulunmaktadır. Zaman zaman yıkılacağı haberleri ile gündeme gelmektedir ancak yıkım maliyeti nedeniyle bu girişimler gerçekleşmemiştir.

“Adres tariflerinde merkezi bir nokta”

Valilikten belediye mülkiyetine geçen binanın tasarımı Haldun Sunal ve Arif Nafiz Aköz tarafından 1994 yılında yapıldı. Şehrin merkezindeki konumu düşünüldüğünde binanın yapılış amacı, işlevi, renk uyumu ve kent silüeti konularında eleştiriler yapılmaktadır. Yerel hafızada yer edinen binanın belirgin konum ve biçemi nedeniyle adres tariflerinde merkezi bir nokta teşkil ettiği belirtilmektedir. Yapının modern mimari örneği olduğu ve durumunun modernize edilebileceği yönünde görüşler bulunmaktayken kent tanıtımı için kullanılabileceği de öne sürülmekteydi. Yapının "dünyanın en saçma binası" olarak anılmasının Türkiye'de yaygın hale gelmesi ise ağırlıkla 2013 sonrasındaki yerel haberlerin sonraki dönemlerde ulusal mecralara yansımasıyla olmuştur. Binanın bu adla anılır hâle gelmesi çoğu kent sakininin tepkisine neden olmaktadır. Bu durum kimi zaman yerel yönetimin gündemine gelmektedir.

2011’de alıcı çıkmadı

Yapı 2011'de 28 milyon Türk lirasına satılmak istendi ama alıcı çıkmadı. Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı da yapının inşa edildiği dönemde endişelerin dile getirilip karşı çıkanların olduğunu belirterek mevcut durumu şehir planlamasının kötü bir örneği olarak yorumladı.

Binanın yıkımına 2021 yılının Kurban Bayramı'nda başlanacağı açıklansa da pandemi nedeni ile yıkım hala gerçekleştirilemedi. HABER: GÖKHAN DÖKÜCÜ

Editör: Haber Merkezi