Amerikan cevizine rakip oldu

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) yapılan 20 yıllık çalışması sonrasında üretilen Türkiye'nin ilk melez cevizi "Diriliş" üretimin yapılmasıyla birlikte piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. 

Sütçü İmam Üniversitesine ait olan tarım arazisinde, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez ile ekibi, geç yapraklanan ve erken hasat edilen bir tür üretmek için 2000 yılında çalışma başlattı. 16 yıllık süreç sonrasında ıslah çalışmaları tamamlanarak 2016 yılında yeni bir melez tür elde edildi.

'Diriliş' isminin verildiği bu türün tescil ve patentinin alınmasının ardından üretim çalışmaları başladı. 4 yıllık zaman diliminin ardından cevizin hasat çalışmaları başarıyla tamamlandı. Yakın bir tarihte piyasaya sürülmesi hedeflenen diriliş isimli ceviz, özellikleri dolayısıyla Amerikan cevizi chendler'a ise rakip oldu. 

Çeyrek asra yakın süren çalışmalar neticesinde elde ettikleri türü anlatan Prof. Dr. Mehmet Sütmeyez, Bugün Gazetesine yaptığı açıklamada, "Cevizde ilk yapraklanma ve hasat tarihi son derece önemlidir. Bir çeşidin kalitesine, verimine, geç yapraklanmasına ve ilk hasat dönemine bakılır. Biz 20 yıl önce başlattığımız ıslah programımızda bu aday için çalışma yaptık ve çok önemli sonuçlar elde ettik" dedi. 

Editör: Haber Merkezi