Hemen hortladılar! Tepkiler çığ gibi: Bu nasıl zam yazıktır, günahtır!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile kamu bankalarında tarihin en düşük konut kredi faizi vatandaşlara sunulmaya başlandı. Rekor seviyede gerçekleşen bu faiz indirimi sonrası konut ve araç satışlarına büyük bir ilgi gösterildi ancak faizlerdeki düşüş ve piyasadaki hareketliliği fırsat bilenler bir gecede yüzde 30'a varan zamlar yaptı.

ŞİKAYET EDİN

Konu ile ilgili olarak Haber7'ye konuşan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, belirlenen 0,64'lük kredi faiz oranının daha önce satışa konu olmamış konutlarda geçerli olduğunu 2. el konutlarda ise son 2 yıl içinde satış işlemine konu olmamış olması gerektiğini söyledi. Faiz oranlarında ilk böyle düşük bir puan görüyoruz diyen Aşa, "yılbaşında faizlerin 0,99'a düştüğünde biz bu fırsatçıları yine görmüştük, biz bu duruma tepkiliyiz, piyasayı olumsuz etkiliyor. Hükümetimiz bununla ilgili de bazı önlemler aldı. Eğer sıfır bir ev alacaksanız inşaat firmasının 27 Mayıs'tan önceki açıkladı bedeller geçerli olacak. Aksi halde düşük faizli kredi verilmeyecek. 

2. el konutlarda ise şöyle bir durum geçerli, eğer bir vatandaş faiz oranları açıklandıktan sonra konutun fiyatını yükselttiyse siz bu iki ilanın fotoğraflarını alıp bankaya ya da bakanlığa ilettiğiniz zaman o eve de düşük faizli kredi çıkmayacak. Hatta bunu yapanların tüketici kanununa göre ceza bile alabilirler. " dedi.

BAZI YERLERDE ARTIŞLAR YÜZDE 50'Yİ BULDU

Eskişehir Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Gazi Çelik de emlak piyasasının bu sürece hazırlıksız yakalandığını ifade ederken artan talep sonucu bazı fırsatçı mülk sahiplerinin konut fiyatlarını geçtiğimiz aylara göre yüzde 30 oranında arttırdığını belirtti.

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, kentte konut fiyatlarının yüzde 30, bazı semtlerde ise yüzde 50’ye varan oranda arttığını belirterek, fırsatçılara tepki gösterdi.


“'AMAN BİTTİK, YOK OLDUK' DERKEN, HÜKÜMETİMİZ BİZE BÖYLE BİR KOLAYLIK GETİRDİ”

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, konut fiyatlarındaki anormal artışı İHA muhabirine değerlendirdi. Hükümetin aldığı bu kararın çok güzel ve olumlu olduğunu vurgulayan Madenli, korana virüs sürecinde Mersin’de odaya kayıtlı yaklaşık 600 emlakçının iş yerini açmadığını söyledi. İş yerlerinin açılmadığını ancak, dükkan kirası, personel parası, sigorta, vergi ödemelerinin devam ettiğini dile getiren Madenli, “'Aman bittik, yok olduk' derken, Allah hükümetimizden razı olsun, bize böyle bir kolaylık getirdi” dedi.


“BU KADAR OLUMLU BİR İŞ NASIL BİR ANDA MENFAATE ÇEVRİLDİ, ANLAMIYORUM”

Faizlerin düşmesiyle birlikte insanların konut almak için harekete geçtiklerini ifade eden Madenli, konut fiyatlarının bir anda yükselmesini ‘fırsatçılık’ olarak değerlendirdi. Tepkisini dile getiren Madenli, “‘Para kazanacağız, Allah razı olsun’ diyorduk ama bir baktık ki, müteahhitler, konut sahipleri, gayrimenkul firmaları fiyatlara yüzde 25-30 zam yaptılar. Dünkü duyumlarım ise yüzde 50 zam yaptıkları yönünde. Bana Ankara’dan dilekçe gönderiyor bir vatandaş, Tece’de 150 bin liraya anlaştığı evi almaya geliyor, ev sahibi ‘Konut kredileri düştü, evlerin değeri yükseldi, 190 bin liraya alırsan’ diyor. Vatandaş evi almadan dönüyor. Çok iyi niyetli çıkarılmış bir sistem. Hem emlakçıların yararına hem vatandaşın ‘kiradan kurtulayım, ev alayım, ucuz konut kredisi alayım’ dediği dönemde yapılan bu kadar olumlu bir iş nasıl bir anda çıkar ve menfaat için tam tersine çevrildi anlamıyorum, anlamak da istemiyorum. Ama çok da üzülüyorum” diye konuştu.


“ÖNLEM ALIP KARŞI ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

Hükümetin, evinin fiyatını artıranlara 100 bin liraya kadar ceza vereceğine dair yeni bir haber aldıklarını söyleyen Madenli, vatandaşlardan bu yönde destek istedi. Madenli, “Vatandaşlarımıza, ‘Bir bakın, daha önceden internette ilan koymuşsa ve bu kısa sürede yüzde 30-50’lere varan fiyatlar eklemişse, onları bize bildirin; biz de devletimize bildirelim. Bu hem toplumun hem ülkenin hem de insanların çıkarına. Çünkü burada amaç, paranın dönmesi; emlakçıların komisyon alması, kiracıların ev sahibi olması, müteahhidin para kazanması, kazanılan paranın da bakkala, manava, terziye, berbere gitmesi, esnafın para kazanması. Ama birileri de bu çok güzel konut kredisini kötülüğe kullanıp, yüksek kar amacı elde etmeye çalışıyorsa, buna hem devlet hem vatandaş hem de odalar olarak önlem alıp karşı çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“BİRİNCİ EL KONUTLARDA YÜZDE 50’YE VARAN ARTIŞLAR OLDU. GÜNAH”

Mersin’de tarihi faiz indirimi öncesi ve sonrasındaki konut fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Madenli, şunları söyledi:

“Mersin’de evlerin en ucuz olduğu Halkkent Mahallesi'nde 2 oda bir salon evlerimiz, konut kredileri düşmeden önce 90-100 bin lira aralığındaydı; çok iyi evler ise 110 bin liraydı. Şimdi çok iyi evlere 140-150 bin TL; 90 bin lira olanlara da 120-130 bin lira istiyorlar. Bu fahiş bir fiyat; yüzde 30-40 fazlalık var. Merkez Mezitli ilçesinde ise daha düne kadar 450-500 bin TL, sıfırlarda 600-650 bin TL istenen konutlar, bugün bir bakıyoruz 850-900 bin lira civarında. Yani ikinci el konutlarda yaklaşık yüzde 25 ama birinci ellerde yüzde 50’ye varan artışlar oldu. Yani günah.”
Şu anda oda olarak bunlara bir yaptırım uygulayamadıklarını belirten Madenli, devletin geçmişte olduğu gibi yeniden yetki vermesi halinde evlerin gerçek satış bedellerini belirlemeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi