Kadir Bey merhabalar. Öncelikle herkesin merak ettiği “Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?” sorusu ile başlamak istiyorum.

“Merhabalar. Evvela gazetenize insanlara bilgilendirme yaparak onlara yardımcı olabilme imkanı sunduğu için teşekkür ederim.

Tamamlayıcı sağlık sigortası isteğe bağlı bir sigorta olsa da oldukça gerekli bir sigortadır. Çünkü SGK’lılar, özel hastanelerden hizmet aldığında SGK, ücretin belli bir kısmını karşılar. Kalan kısmı ise sigortalı ödemek durumundadır. İşte tamamlayıcı sağlık sigortası bu durumda devreye girer ve kalan kısmı teminatları altına alır. Böylece cebinizden hiç para çıkmaz ya da çok az bir miktar ödeme yaparsınız. Böylece maddi ve manevi olarak konforlu bir hizmet almış olursunuz.

Diyelim ki sağlık masraflarınız 100 TL tuttu ve SGK’nız 30 TL’sini karşılıyor kalan 70 TL’yi sizin ödemeniz gerekir. Fakat tamamlayıcı sağlık sigortasını yaptırarak bu kısmı sizin yerinize sigortanız öder. Daha büyük harcamalarda bu sigortanın önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

Yine özel sağlık sigortası gibi anlaşmalı sağlık kurumlarından istediğinizi seçebilir, istediğiniz doktora muayene olabilir ve tedavi yaptırabilirsiniz. “

Peki Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Prim ve teminatları nelerdir?

“Primler; YATARAK tedavi mi yoksa YATARAK + AYAKTA tedaviyi mi seçmenize göre değişiyor. Yıllık 600 – 1400 TL arasında değişen primleri mevcut. Yani özel sağlık sigortalarının 3 te 1i fiyatına TSS (tamamlayıcı sağlık sigortası) ürününe sahip olabilirsiniz. Sigorta Teminatlarını örnek resimle göstermek istiyorum.”

Görüldüğü üzere yılda 10 kere özel hastanelerde ücretsiz muayene, limitsiz teminatlar ve kapsamlı diş ve göz sağlık paketi mevcut.

Son soru TSS (Tamamlayıcı Sağlık Sigortası) ürününün neden parlayan bir yıldız olacağını düşünüyorsunuz ?

“SGK primleri ile sürdürülmeye çalışılan mevcut sağlık sisteminin, büyük açıklar verdiği bilinmektedir. Bu açıkların kapatılması amacıyla, SGK tarafından alınan önlemlerin bir kısmını da anlayışla karşılıyoruz. Ancak, bu sistemin, sadece prim ödemeleri ile sürdürülemez olduğu ve yakın gelecekte mutlaka tıkanacağı aşikârdır. SGK’lı hastalara hizmet veren özel sağlık kuruluşlarının da, hizmet kalitesinden ödün vermeden, bu ödemelerle dönmesi mümkün değildir. Sağlıkta, hizmet kalitesinden ödün vermek; ölüm demektir, asla kabul edilemez. Bu nedenle, hem, isteyenin daha konforlu ve butik hizmet alabilmesi, hem de, bu hizmeti verecek olanların, sağlıktan ödün vermeden işlerini sürdürebilmeleri için çözümler geliştirilmesi gerekmektedir.

Temel düzeyde zorunlu sağlık hizmetleri, tüm vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmalı ve bu hizmetin adresi, devlet hastaneleri ile diğer kamu sağlık kuruluşları olmalıdır. Bununla birlikte, özel sağlık kuruluşlarından hizmet almak isteyen vatandaşlara da, gönüllü olarak ödeyecekleri katkı paylarıyla, alternatif çözümler sunulabilmelidir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası; SGK’nin ödediği pay düştükten sonra, geri kalan fark ücretini ödemeyi taahhüt eden ve primlerini kendileri ödemek şartıyla, her isteyen vatandaşın edinebileceği bir sigorta sistemi olacaktır. Böylesi bir çözüm, SGK üzerindeki harcama baskısını azaltacak, yurttaşlarımızın daha kaliteli ve kişiye özel hizmet almasını sağlayacak, hekimler için daha geniş bir hasta tabanı yaratacak ve özel sigorta sisteminin tabana yayılmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak, sağlık sistemini her yönden rahatlatacaktır.

Maddi gücü olan yurttaşların, TSS aracılığı ile sağlık sistemine, dolaylı katkıları, yoksul ve dar gelirli yurttaşlarımıza bedelsiz hizmet sunulmasının önünü açacak ve bu hizmeti sürdürülebilir kılacaktır. Ayrıca, TSS sayesinde, devlet hastanelerinin yükü azalacak, sosyal devlet, bedelsiz hizmet vermekle yükümlü olduğu yoksul ve dar gelirli kesime, daha kaliteli ve kabul edilebilir bir hizmet sunabilecektir. Bu sayede, 3-5 dakikada bir verilen muayene randevuları, dünya sağlık örgütünün önerdiği 20 dakikalık süreye, kabul edilebilir bir oranda yaklaşacaktır.

Benim öngörüm; Tüm bu hususlar göz önüne alındığında çok kısa zamanda Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Zorunlu Trafik Sigortası kadar yaygın bir ürün haline gelecektir. “

HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi