Sorun ve soruları çözüme kavuşturmak üzere girişimlerine devam eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan İşitsel Beyin Sapı İmpantlarının durması üzerine yaşanan sorunlarını TBMM Meclisinde düzenlenen basın toplantısında dile getirdi. Mecliste ki toplantıya, Biyonik Kulaklı Çocuklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ile biyonik kulak kullanmak zorunda olan çocukları temsil eden bir aile Milletvekili Aycan’a eşlik etti. Sorunların ilk ağızdan anlatıldığı toplantıda Milletvekili Aycan, biyonik kulaklı tüm çocukların sesi oldu.

İşitsel bozukluklar nedeniyle kullanımı zorunluluk teşkil eden biyonik kulak ihtiyacının karşılanmasında ki yaşanılan sorunları anlatan Milletvekili Aycan: “İşitme kaybı çok sık rastlanan bir durumdur. Tabi bunun doğuştan ve sonradan olan kısımları vardır. Doğuştan işitme kaybı olan çocuklarımızın sayısı oldukça fazla.  Bu da Türkiye’de her yıl 2 bin ile 3 bin arasında çocuğun işitme kaybı ile doğması demektir. İşitme kaybı hafif derecelerden ağıra kadar değişik şekillerde kendini göstermektedir. Özellikle geçirilen hastalıklar, kulak iltihapları ve yüksek sese maruz kalmakta sonradan işitsel sorun yaşamaya etken oluyor. Beyinde bulunan salyangozlar işitme siniri bağlantısı ile işitme siniri merkezine gidiyor. Burada ki sorun ve yetersizlikler, doğuştan gelen gelişim bozuklukları nedeniyle de ileri derece de işitme kayıpları ortaya çıkıyor. Çok ileri derecede ki işitme kayıplarında kulak arkası cihazlarla sorunlar çözülmüyor. Bunlara karşı geliştiren bir teknik var ve bu da implant tekniğidir. Özellikle beyin sapına ya da kulağa implant yapılıyor. Bunların iki formu var eğer salyangoz ve sinir kısmı yoksa direkt beyne ameliyat yapılarak elektrotlar yerleştiriliyor.  Eğer bir miktar salyangoz ve sinir varsa salyangoz kısmına sinir yerleştiriliyor. Bu ameliyatlar zor ve pahalı ameliyatlar. Bu implantlar ülkemizde yok. Dışardan temin ediliyor. Dolar kuru nedeniyle fiyatlar sürekli artıyor.

‘BİRAN ÖNCE AMELİYAT YAPILMALI’

 Zor bir ameliyat olmasına rağmen ülkemiz bu konuda dünyada bu implantasyonu başarı ile uygulanan ülkeler arasında 2. sırada yer almaktadır. Türkiye’de esas sorun implantların karşılanmasıdır.   Ülkemizde koklear implant ameliyatları 15 ilimizde yapılırken beyin sapı ameliyatları sadece 2 ilimiz (Ankara ve İstanbul)’da yapılmaktadır.  Bu durum beyin sapı ameliyatlarının zorluğundan kaynaklanmaktadır. Ülkemiz doktorları dünyanın pek çok ülkesinde düzenlenen kongrelerde beyin sapı ameliyatın inceliklerini anlatmakta ve pek çok ülkede çözümsüz kalmış vakalar ülkemizde ameliyat olarak sese kavuşmaktadırlar. Firmaların artan döviz kurlarını bahane ederek yeniden cihaz fiyatlarını artırması sürecin tümüyle durmasına neden olmuştur. Çocuklarının geç olmadan bir an önce ameliyat olarak duymasını bekleyen ailelerin sıkıntılı bekleyişi yerini büyük bir kaygıya bırakmıştır.

‘FİYATLAR KONUSUNDA SGK’YA SESLENDİ’

İmplant tedavilerinin ve işitme cihazlarının karşılanması konusunda SGK’ya sesleniyorum. İnşallah bu ses ilgili makamlara ulaşır ve bu sorunu çözeriz. Gittikçe bu çocukların sayısı artıyor. 2018’den sonra implant fiyatlarının da artmasıyla vakalar birikmeye başladı. SGK’dan işitme sorunu yaşayan çocukların ameliyat masraflarını karşılaması için destek bekliyoruz. SGK’nın durumunu biliyoruz. Çok yükleniyoruz. Sağlık harcamaları çok artıyor. Türkiye’de primler çok düşük. Çok miktarda insan prim ödemiyor ama 84 milyon insana da sağlık hizmeti finanse ediyor SGK.   SGK, kaynakları doğru kullandırılmalı ve önceliklendirmek lazım. Herkesin sağlığı önemli, herkesin ihtiyacı var ama bu tür olayların zaman kaybı var ve daha sonradan telafisi yok" (HABER: BURHANETTİN BÜYÜKKOL) 

Editör: Haber Merkezi