Kahramanmaraş’ın çehresini değiştirip, tanıtımını güçlendirecek Expo 2023 projesinde somut adımlar atılmaya devam ederken, katılımcı ülkeler arasında yer alan Afganistan ile ilk resmi anlaşma için imzalar atıldı. Onikişubat Belediyesi tarafından düzenlenecek olan EXPO 2023 fuar alanında sergilenecek dünya bahçeleri için ilk resmi anlaşma Afganistan AIPH Temsilcisi Zabiyullah Yusufi ile yapıldı.

20 ÜLKE İLE EXPO2023 ŞAHLANACAK!

Yapılan protokol anlaşmasıyla ilgili konuşan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, katılımcı ülkeler nazarında bugün ilk imzayı kardeş ülke Afganistan’la attıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bugün 2023’te düzenleyeceğimiz Kahramanmaraş Expo’muzun önemli bir günü. Bugüne kadar 2023’te düzenleyeceğimiz Expo çalışmamıza, organizasyonumuza 20’nin üzerinde ülke katılacağını bizlere ifade etmişti. Bu katılımlardan bir tanesini Afganistan temsilcimizle bugün somutlaştırmış olacağız. Afganistan bizim kardeş ülkelerimizden bir tanesi. Afganistan’ın içinde bulunduğu sıkıntılarda ülkemiz, devletimiz hep Afganistanlı kardeşlerimizin yanında olmuştur. Orada barış gücünde bizim askerlerimiz görev yapmaktadır. Ekonomik olarak ta ülkemiz Afganistanlı kardeşlerimizin hep yanında olmuştur. Dolayısıyla kendilerini bugün Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan büyük bir onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. 

“EXPO 2023 KAHRAMANMARAŞ’IMIZIN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Expo’nun Kahramanmaraş’ın gelişimine, tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Mahçiçek, “Expo 2023’e katılımla ilgili Afganistan temsilcimizle katılımı somutlaştıracak imzaları atmak üzere buradayız. Expo’muza katılımla ilgili çalışmalar devam edecek. Biraz önce ifade ettiğim gibi 20’nin üzerinde ülke şimdiden bize katılacağını ifade etmişti. Ama imza aşamasında bugün ilkini yapıyoruz. İnanıyorum ki Expo 2023 Kahramanmaraş, kentimizin tanıtımına, güzelliklerinin dünyaya aktarılmasına, katılacak ülkelerle de ekonomik ilişkilerin relize edilmesinde çok önemli bir fırsat sağlayacaktır. Katılacak ülkelerle ikili ve çok yönlü anlaşmalarla Kahramanmaraş’ımıza çok değerli katkılar sağlayacaktır. İnşallah Kahramanmaraş’ın önemli bir eksikliği olan tanıtım sıkıntısını uluslararası bir proje olan Expo ile gerçekleştirmiş olacağız. Çalışmalarımız hem fiziki olarak hem de uluslararası alanda devam edecek” ifadelerini kullandı.

“BAŞKAN MAHÇİÇEK, ÜLKEMİZİ EXPO 2023’E BİZZAT DAVET ETTİ”

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği Afganistan Temsilcisi Zabiyullah Yusufi ise konuşmasında şunları kaydetti: “Türk hükümetine Afganistan halkının gelişimi için verdiği cömertler için teşekkür ederim. Kahramanmaraş’ta bulunduğum birkaç günlük süre içerisinde Kahramanmaraş halkının şahsıma gösterdiği misafirperverlik beni evimde hissettirdi. Eminim bu misafirperverlik Expo süresince buraya gelecek ve katılacak diğer tüm ülke katılımcılarını da ziyadesiyle memnun edecektir. Başkan Mahçiçek, 2019 yılında Çin’in Pekin şehrinde düzenlenen Expo’da Afganistan standında bizi ziyaret etmişti ve orada Afganistan’ın 5 bin yıllık zengin kültür ve tarihini anlatış şeklimizi beğenip bizi buraya Expo 2023 Kahramanmaraş’a bizzat davet etmişti.

“BU FIRSATI KAÇIRMAK İSTEMEDİK”

Maalesef 2016 yılında Antalya’da düzenlenen Expo’ya çeşitli sebeplerden dolayı katılamamıştık. Başkan Mahçiçek’in bu teşvik edici davranışlarından çok etkilendik. Bu sebeple Expo Kahramanmaraş fırsatını kaçırmak istemedik ve ilk katılım anlaşmasını imzalayan ülkelerden biri olmak istedik. Sizin de bildiğiniz üzere Expo’lar dünya liderlerini, karar vericileri ve milyonlarca ziyaretçiyi kendine çeken ve organizatör ülkenin uluslararası imajını güçlendiren çok önemli bir etkinliktir. Expo’lar bunun yanında şehirlerin altyapı, ulaşım imkânlarını geliştiren ve iş istihdam imkânları yaratan uluslararası yatırımcıları da düzenleyici şehre yatırım yapma imkânı tanıyan etkinliklerdir.

“AFGANİSTAN’A BİN METREKARELİK ALAN TAHSİS EDİLMİŞ DURUMDA”

Bu gelişmelerin yanı sıra Expo alanının Expo’dan sonra da ekonomik, sosyal, kültürel fayda sağlayacak bir hale dönüştürülmesi çok önemli. Gördüğüm kadarıyla da Başkan Mahçiçek ve ekibi bu konuda çok hazırlıklılar. Expo’da bu anlaşmayla Afganistan’a bin metrekarelik alan tahsis edilmiş durumda. Afganistan olarak biz bu bin metrekarelik alanda kendi değerlerimizi inşa edeceğiz. Expo süresince çeşitli kültürel etkinlikler, konserler, dans gösterileri, konferanslar, Afgan mutfağını tanıtan etkinlikler ve iş görüşmelerini gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. (HABER-FOTO: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi