Salgın nedeniyle fabrikaların üretimi durdurması sonrasında, gözler ikinci ele çevrildi. Sürekli artış eğilimindeki grafiği devam ediyor. 1 hafta önce 100 bin liraya alınan otomobil, bir sonraki haftada 120 bin lira oluyor böylece yükseliş sürüyor.

Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Gökçe, "Geçtiğimiz günlerde yeni ÖTV zammının da gelmesiyle cadı kazanına dönen ikinci el piyasası, daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Galericiler sattıkları araçların yerine yenisini koyamıyor. Önüne gelen araç alım satımı yapıyor. Bu da fiyat yükselişini etkiliyor" dedi.

Şimdi bu yüksek fiyatlar galericilerin ayıbı değil diyen Gökçe, "Dolar çok yükseldi. Devletimizin ÖTV'si ve vergilerin dilimi daha çoğaldı. Örneğin 350 bin liralık bir araca 75 bin lira zam geldi. Yani halkımız bizden kaynaklandığını sanıyor. Yani fırsatçı olunduğunu, galericilerin 3'e alıp 5'e ve 7'ye sattığını düşünüyor. Böyle bir şey yok. Biz de bundan çok rahatsızız. Biz aracı satıyoruz, sattığımız aracın yerine yenisini alamıyoruz. Bunun çözümü üretim olması gerekiyor" dedi.

Gökçe, son 6 aydır araç piyasası her geçen gün üzerine koyarak arttığını anlatarak şunları kaydetti;

"Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi içinde bulunduğumuz bu salgın hastalıktır. Sıfır araçların ülkeye geç ve az sayıda girmesi de araç piyasasını artıyor. Piyasa akıl almaz şekilde artarak devam ediyor. 6 ay öncesinde orta düzel Alman marka bir aracı herkes rahatlıkla alabiliyorken, şu dönemde bunu alması bile çok güçleşti ve zorlaştı. Biz, satıcı olarak şikayetçiyiz alıcı da oldukça şikayetçi."

Kovid-19 salgınından dolayı sıfır araç gelmediğini ve fiyatların iki katına çıkmasında bununda etkisinin olduğunu aktararak şöyle devam etti:

"İşlerimiz güzel yalnız fiyatları zapt edemiyoruz. 100 bine sattığımız aracı tekrar 100 bine alamıyoruz. Üstüne belli bir para koyup anca alabiliyoruz. Etkilenen esasen esnaflar aslında. Bu şekilde giderse muhtemelen fiyatlar artacak. Bu yetki ve yeterlilik belgesinin faydası olacaktır. Pek çok insan araç alıp satıyor herkes bu işi yapmaya başladı. Tabi esnaf, esnaftan araba alıyor. Sıfırların durumu da belli değil. Fiyatların bu saatten sonra düşme ihtimalinin olduğunu sanmıyorum. Bu şekilde devam eder diye düşünüyoruz."

Bayilerde ise 400 bin TL’lik sıfır araçların liste fiyatları 500 bin TL’ye kadar arttığına değinen Gökçe, "10 gün içinde ikinci el araba fiyatlarında tekrar bir artış bekliyoruz.  Bayilerde 400 bin TL olan sıfır araçların 500 bin TL ama bnun ikinci el araç piyasasına yansıması henüz olmadı. Araba fiyatlarının artışını, yurt dışında araç gelmemesiyle ilişkilendiriyoruz. Dışarıdan araçlar gelene dek düşme şansı yok." diye konuştu.

HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi