Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak görüşlerini aldığımız esnaflar zamlardan şikayetçi. Orta Hal diye tabir edilen yerde 50 yılı aşkın bir süredir esnaflık yaptıklarını dile getiren İbrahim Küçükarık: “Kuraklık nedeniyle ülkemizin birçok bölgesinde, çok sayıda üründe rekolte olumsuz etkilendi. Adı konmasa da bu ciddi bir kriz, üretimde endişe verici bir açık var. Bununla birlikte pandemi dönemindeki artışta bizleri kötü yönde etkiledi.” dedi.

Üretim maliyetlerinde yüksek seyrin devam ettiği takdirde, fiyat artışlarının kaçınılmaz olacağını kaydeden Küçükarık, kuraklığın rekoltede düşüşlere yol açtığı hububat, bakliyat ve yem bitkileri kaynaklı olarak ekmek fiyatlarında, hayvansal ürünlerde, bakliyatta, dövizdeki değişimlerden olumsuz etkilenen bitkisel yağda fiyatların dalgalanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Fiyat artışlarının ana nedenleri hakkında bilgiler veren Küçükarık: “İnsanlığı hazırlıksız yakalayan Covid-19 pandemisi, küresel olarak büyük kayıplara yol açtı. Pandemi, sadece gıdayı değil, tüm sektörleri zora soktu. Ülkeler pandeminin ne ölçüde ve ne kadar süreyle etkili olacağının bilinmezliğiyle kendi ihtiyaçlarına öncelik verip stoklara yüklenirken, temel emtialara ulaşmak da daha pahalı hale geldi. Pandemiyle, ürün tedariki hem pahalı hale geldi hem de tedarikini zora soktu.

Kullanılan hammadde başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış, gıda fiyatlarında yaşanan artışın başlıca sebebini oluşturdu. Yani tüketiciler raftaki ürün fiyatlarının artmasından şikâyet ederken, üreticiler de maliyetlerinin artması sorunuyla karşı karşıya. Temelde pahalı hale gelen, üretimin maliyetidir. Üretimin sürdürülebilmesi için, maliyetteki bu artışların kısmen de olsa fiyatlara yansıması kaçınılmazdır.” ifadelerini kullandı.

Yüzde 50’ye varan zamlar vatandaşı üzdü

60 yıldır aynı sektörde esnaflık yaptığını ifade eden Ömer Kaplan ise pandemiden sonra fiyatlarda yüzde 50’lere varan artışlar olduğunu belirtti.Kuraklıkla birlikte bir artış daha beklediklerinin altını çizen Kaplan: “Kuraklığın etkilerini hububatta, yem bitkilerinde, ayçiçeği başta olmak üzere yağlı tohum üretimindeki azalmayla hissediyoruz. Ziraat odalarına göre kuraklık nedeniyle bu yıl yüzde 80’e varan kayıplar söz konusu oldu.En çok sattığımız ürünlerden Maraş Sarısı Pirinç 9 liradan 16’ya, Karacadağ Diyarbakır pirinç ise 9 Liradan 19 Liraya yükseldi. “dedi.

SALGINDAN SONRA EN ÇOK ZAMLANAN ÜRÜNLER:

Fincanoğlu Mercimek pandemi öncesi 10 - sonra 16

Fasulye pandemi öncesi 8 - sonra 14

Nohut pandemi öncesi 9 - sonra 13

Bulgur pandemi öncesi 4 - sonra 7

Maraş Sarısı Pirinç pandemi öncesi 9 sonra - 18

Karacadağ Diyarbakır Pirinç pandemi öncesi 9 - sonra 16

Editör: Haber Merkezi