Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz hafta olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenen orman haftası etkinliği Dulkadiroğlu ilçesi Çınarlı Mahallesinde bulunan Çınarlı hatıra ormanında gerçekleştirildi.

Protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş'ın orman yüz ölçümü bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ve seviyenin yüzde 36'larda olduğunu belirterek, son 17 yılda 150 milyondan fazla fidanın toprakla buluşturulduğunu söyledi.

"10 MİLYON FİDAN DİKİLDİ"

Coşkun, 2020 yılı içerisinde ise Türkiye'de toprakla buluşturulan 603 milyon fidanın 10 milyondan fazlasının Kahramanmaraş'ta toprakla buluşturulduğunu hatırlattı.

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan'da, 21 Mart Orman Haftası ve Nevruz Bayramı vesileyle tamamen yeşile bürünerek daha sağlıklı, huzurlu bir ülkede yaşar hale gelinmesi temennisinde bulunarak, "Dünya şu anda Çevre Kirliliğinden dolayı önemli bir risk altında. Küresel ısınma, hem bitki örtüsünü hem de yağışları değiştiriyor. Ağaçlandırma faaliyetleri hem şehrimizde hem de tüm ülkemizde artarak devam ediyor bu da çok önemli. Elbette burada çaba gösterirken, diğer taraftan ormanı korumada da aynı duyarlılığı göstermeliyiz. Kahramanmaraş geçtiğimiz dönemde çok ciddi yangınlara maruz kaldı. Bunların çoğunluğunun da yapay olduğunu düşünürsek, ormanlara sahip çıkmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bizim toprağı, tarım arazilerini korumamız lazım. Buralara yapılaşıp, bina yapmak, sanayi kurmak yerine korumamız lazım." dedi.

"ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTU"

Dünya'da olduğu gibi toplumda da son dönemde artan bir çevre hassasiyeti ve bilinci görüldüğünü söyleyen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ise bu durumun gelecek için büyük umut verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye ağaçlandırma konusunda yalnızca kendisi için değil, Dünya'ya gelecek için umut olmakta, tüm Dünya'nın ortak mirası sayılan ormanlar konusunda büyük başarı ve gelişmeler kaydetmektedir. Ağaçlandırma hayaliyle yapılan çalışmalar, zümrüt yeşili bir Türkiye meselesi halinde dönüşmüştür. Yapılan bu başarılı çalışmalar neticesinde ülkemiz orman varlığı her sene düzenli olarak artmaktadır. 1999 yılında 20.8 milyon hektar alan orman varlığımız günümüzde 22.9 milyon hektara ulaşmıştır. Ülkemizin yüz ölçümünde ise yüzde 29.4'üne ulaştı. 1946-2002 yılları arasındaki 56 yıllık sürede 4 milyon fidan toprakla buluşturulurken, 2002'den itibaren 18 yıllık sürede 5.1 milyon fidan toprakla buluşturuldu."

Koç, yeşilliğinin arttırılması için destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından bölgeye fidan dikimine geçildi.

Programa İl Jandarma Komutanı Numan Öksüz, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, AFAD İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya ve diğer protokol üyeleri katıldı. HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi