Doğu Türkistan Satuk Buğrahan İlim ve Medeniyet Vakfı önünde gerçekleştirilen açıklamada, Dışişleri Komisyonu’nda bulunan anlaşmanın TBMM tarafından da onaylanması durumunda yürürlüğe gireceğini ve bunun da kendilerini endişelendireceği belirtildi.

Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Zikrullah Alim, söz konusu anlaşmanın terör suçları nedeniyle itham edilen kişilerin taraf ülkeye iadesini içerdiğini ve anlaşmanın bazı maddelerinden dolayı tedirginliklerini şöyle anlattı:

"Çin’in "terör" ve "terörist" tanımlamasının uluslararası hukuktaki anlamıyla bağdaşmadığı, rejimin bu söylemleri sadece insan haklarına aykırı şekilde uygulanan baskılara, yapılan zulümlere direnenleri ezmek ve sindirmek amacıyla kullandığı herkesçe bilinir.

Pekin, son yirmi yıldır Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik tam bir soykırım politikası uygulamaktadır. Böylece, bölgenin iki bin yıllık asli sahibi olan Türk halkının milli ve dini kimlikleri yok edilmeye, tarihleri unutturularak mankurtlaştırılmaya çalışılıyor.

Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları örgütleri ve çok sayıda Batılı ülke tarafından ağır şekilde eleştirilse de, ekonomik, askeri ve teknolojik gücü nedeniyle, Çin bu eleştirileri önemsememekte, iki milyondan fazla Türk’ün tutulduğu toplama kamplarını “sanat ve meslek eğitimi verilen”, işe ihtiyacı olan insanların kendi rızalarıyla katıldıkları "eğitim merkezleri"  diye ilan edecek kadar fütursuz davranmaktadır."   

Alim, Birleşmiş Milletlerin Doğu Türkistan’a denetim ve tahkik heyeti gönderme talebini Pekin'in üç yıldır kabul etmediğini ve bunun aksine bazı ülkelerden yönlendirebildiği basın mensuplarını satın alarak ve özel olarak seçtiği kişilerle röportaj yaptırarak dünya kamuoyunu aldatmaya çalıştığını, bu anlaşmanın da onaylanmasını istemediklerini ifade etti.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Yardımcıoğlu da, basın açıklamalası sırasında öğrencilerin yanında yer aldı.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi