Hatay'da üç farklı yerde çıkan orman yangınları kontrol altına alınırken, Orman Bakanlığının başlatmış olduğu Proje doğrultusunda Yanan Orman tekrar yeşertilecek. Bu doğrultuda TEMA vakfı da bu projeye yönelik çalışmalar başlatacak.  Hatay’ın Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan ve İskenderun ve Arsuz ilçelerinin kırsal ve bazı mahallelerinde tehdit oluşturan yangın, yeniden yerleşim yerlerinde etkisini göstermesi ile birlikte Kahramanmaraş’ta da Andırın ilçesine bağlı Ayşepınarı mevkiinde çıkan orman yangını da Halkı korkutmuştu.

“Doğa’nın yok olması demek insanın yok olası demektir”

Başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıkları korumak için çalışan TEMA Vakfı’nı temsil etmenin büyük bir sorumluluk olduğunu belirten TEMA Vakfı Kahramanmaraş il Temsilcisi Abdurrahman Akbolat, “Hatay ve ilçelerinde çıkan yangın ciğerimiz yaktı. Bizi derin bir üzüntüye sevk etti. İnşallah böyle bir Yangın bir daha yaşanmaz. Hatay medeniyetler şehri olarak birçok farklı medeniyeti burada yaşatıyor. Doğanın yok olması demek insanın yok olması nefesin yok olması demek. Biz yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. İnşallah ülke geneli dikeceğimiz fidanlarla yanan ormanlarımızın yerini dolduracağız. Bu yangınlarda binlerce ağacımızı ve yaban hayatımızı maalesef kaybettik. Kimi vatandaşlarımızın evi, işyeri veya eşyası zarar görürken, en büyük tesellimiz vatandaşlarımızın canına zarar gelmemesi olmuştur. Kasım ayı ile birlikte ilk fidanların dikilmesi planlanmaktadır. Vatandaşlarımızı her iki yanan alanda da, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü, Geleceğe Nefes Kampanyası çerçevesinde bizimle birlikte fidan dikmeye davet ediyorum” dedi.

“Kendi canlarını hiçe sayarak ateşe atıyorlar”

Orman Müdahale ekiplerinin gece gündüz her ihbarı değerlendirdiklerini ifade eden Tema Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat, “Yangına Müdahale Ekipleri, görevlerinin öneminin bilincinde, ‘bir tek ağacın dalı yanmasın’ diye kendileri yanmayı göze alıyor. Hatay’da 3-4 gün süren bir Orman yangını var. Orada da kendilerini siper ettiler. O noktada ailelerini, evlatlarını geride bırakarak, hem sevdiklerinin hem de milyonlarca vatandaşın geleceği için gözlerini bile kırpmadan dalıyorlar ateşlerin arasına. Elleri, üniformaları yandı kimi zaman; ama hiç vazgeçmediler, ülkenin ciğerleri yanmasın diye bir maskenin ardında nefes almaya çalışıp, tonlarca ağırlıktaki hortumları çektiler yangının ortasına. Alın terleriyle ıslattılar yanan ormanları, canlarını siper ediyorlar koca yangınlarda bir dal yeşili kurtarmak için. Türkiye’nin dört yanında artan orman yangınlarına karşı, orman teşkilatı savaşçıları, fedakâr bir şekilde, canını ortaya koyarak ormanlarımızı koruyor. onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Onlarla bizim umutlarımız yeşeriyor, kül olmaktan kurtuluyor” ifadelerini kullandı. (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi