Kış aylarında bulunduğumuz şu günlerde gribe karşıdirencini yitiren vücudun direncini tekrar kazanabilmesini tüketilebicek birkaçbesinle kazanılabileceğini söyleyen Beslenme Uzmanı Gülşah Kabakçı, “Önlemler aldığınıztakdirde bu kış sebzeleriyle kışı hasta olmadan geçirmeniz mümkün” dedi.


İşte sizler için derlediğimiz kış besinleri:

TURP
Kökü iyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında fazlamiktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Metal ile temas ettirmeden seramikbıçak ya da cam rende ile salatalarda kullanılabilir. A ve K vitaminleri yağdaçözünen vitaminler olduğundan salatanıza zeytinyağı gezdirmeniz bu sebzeninvitamin değerini kat kat arttırır. Bağışıklığı güçlendirir, bağırsaklarıtemizleyip kabızlığı giderir, cilde tazelik verir, stresi azaltır, saçlarındaha sağlıklı olmasını sağlar. 


KARNABAHAR
İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir.Karnabahar kalori açısından fakir, besin öğesi açısından ise oldukça zengindir.Pişirilirken etrafa yayılan kokusu nedeniyle bazı kişilerin uzak kaldığı birbesindir. Ancak bulaşıcı gribal enfeksiyonlar ve mevsimsel solunumhastalıklarında enfeksiyonlara karşı ve anti bakteriyel özellikte birçok aktifmadde içermektedir. Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarındaoldukça etkili bir sebzedir. Lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını veidrar atımını sağlayarak vücudu toksik maddelerden arındırır. Karnabaharıhaşlayıp salata olarak, püre şeklinde garnitür olarak veya kıymalı yemekşeklinde tüketebilirsiniz. Buharda, fırında ya da sotelenerek etin yanına güzelbir garnitür olabilir.


BAL KABAĞI
Vitamin, mineral, diyet lifi, Omega-3 ve antioksidan kaynağıolan bal kabağı cilde iyi gelir. Daha çok tatlı şeklinde tüketilse de kışınsoğuk havalarda çorbası da hem iç ısıtıcı hem de oldukça sağlıklı birseçenektir. Kabağın parlak turuncu rengi onun önemli bir antioksidan olan betakarotenden zengin olduğunu gösterir. Mevcut çalışmalar betakaroten içerenzengin bir diyetin akciğer, kolon, mesane, serviks, meme, cilt gibi bazı kansertürlerine yakalanma riskini azaltabildiği ve kalp hastalığına karşı korumasağladığını göstermiştir. Betakaroten diğer hastalıkların yanı sıra katarakt veyaşlanmanın getirdiği göz bozuklukları riskini de azaltmaktadır.

 

BRÜKSEL LAHANASI

Doğru şekilde pişirilirse tadı çok lezzetli olabilen busebze iyi bir demir kaynağıdır. Günlük K ve C vitaminleri ile Omega- 3gereksiniminin önemli bir bölümünü karşılayarak antioksidan etki gösterir.Hastalıklara karşı savaşan pek çok bitkisel kimyasalı içerir ve vücudun doğalsavunma sisteminin aktivitesini artırır. Yüksek posa içeriğine sahiptir. Busayede hem bağırsakları düzenler hem de tokluk hissi vererek açlığı dengeler.Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi ortalama 7 dakika buharda pişirerektükettiğinizde maksimum fayda sağlar. Sağlığınıza güzel bir yatırım yapmak içinyemeklerin yanında 1 küçük kase Brüksel lahanası bulunmasına özengösterebilirsiniz.

 
NAR
Yüzyıllardan beri kullanılan en faydalı bitkilerdendir. Doğalbir antioksidan olarak 1 bardak nar suyu vücudun günlük ihtiyacı olan Cvitamininin yüzde 25’ten fazlasını karşılayarak mevsimsel hastalıklarayakalanma riskini azaltır. Türkiye’de nar doğrudan yenilerek tüketilmesinin yanısıra nar ekşisi olarak özellikle salataya tat vermede de kullanılır. Nartaneleri aynı zamanda salatalar, aşure ve güllaca da katılabilmektedir. Narınen önemli özelliklerinden biri de kalbi ve damar sağlığını korumasıdır. 

Haber: Meliha Küçükönder

Editör: Haber Merkezi